Mária
-6 °C
-2 °C

Minek vennénk gyorsabb számítógépet?

2002.10.22. 13:55
A számítástechnikai ipar évtizedekig bizton építhetett arra, hogy a vásárlók egyre gyorsabb gépeket akarnak. Most viszont a PC-k elérték azt a határt, amikor a legtöbb mindennapos feladat, például a szörfölés, levelezés és szövegszerkesztés céljaira több éves korukban is kiválóan alkalmasak.
"Nem tudok elképzelni egy olyan helyzetet, hogy a jelenlegi szoftvereimhez szükségem volna egy 2,4 gigahertzes Pentiumra" - mondta a New York Timesnak Todd Schreiner chicagoi üzletember, aki nemrégiben a három éves számítógépe lecserélését mérlegelte.

Az üzletek bejárása után végül úgy döntött, tovább használja "öreg", ötödolyan gyors Pentium III Dell PC-jét, és a pénzét inkább memóriabővítésre, új digitális kamerára és CD-íróra költi.

Nincs új gép, nincs új oprendszer

27 éves története során minden korábbinál gyötrőbb dilemma elé érkezett a számítógépes ipar. A feladat az, hogyan volna meggyőzhető a világ félmilliárd PC tulajdonosa, hogy cseréljék le jelenlegi számítógépeiket. A probléma egyébként túlnő a számítógépgyártókon is, hiszen ha nem kellenek az új számítógépek, az általában azt is jelenti, hogy nem veszik meg a Microsoft Windows újabb példányát, sőt elmarad a szövegszerkesztő és táblázatkezelő alkalmazások frissítése is.

A számítógép-és chipgyártók az új gépek eladásának érveként hosszú ideig hivatkozhattak a sebesség növekedésére. Az nem kétséges, hogy ez az érvelés meggyőzheti azokat a professzionális felhasználókat, akik video- vagy képszerkesztő alkalmazásokat futtatnak, vagy igen nagy adatbázisokat, esetleg erőforrásigényes játékokat használnak. Számukra ugyanis a frissítést követően még mindig érzékelhetőek a nagyobb processzorsebesség nyújtotta előnyök, emlékeztetett a New York Times.

Politikailag sem gyorsabb

A Stanford egyetem professzora, a politikai elemzéseket végző Norman H. Nie egyike volt a 'Statistical Package for the Social Sciences' számítógépes program szerzőinek. Az elemző szoftver több mint három évtized óta tette próbára a mainframe gépek, később miniszámítógépek, az utóbbi időben pedig PC-k erejét.

Dr. Nie mindig újabb, még erősebb számítógépet vásárolt, amint ezek hozzáférhetőek voltak. Nemrégiben viszont meglepődve tapasztalta, hogy az új PC-jén nem akar gyorsabban futni a programja. A professzor azt jósolja, hogy sokak számára véget érnek a sebesség miatti hardverfrissítések.

Erre az újfajta felismerésre egyértelműen utal a témában végzett legutóbbi amerikai közvélemény-kutatás. A San Francisco-i Odyssey Ventures úgy találta, hogy a PC-vel rendelkező háztartások közül alig 11 százalék szándékozik fél éven belül új számítógépet venni. Ez az arány 2000 elején még elérte a 21 százalékot.

'Ócskább', mint valaha

Ezen kívül az otthoni számítógépek fele legalább 2 éves, vagyis idősebb, mint a felmérések 1994-es kezdete óta bármikor. A frissítések lassulása kritikus lehet a piac számára, mert a Gartner piackutató cég szerint ezek adják az új PC értékesítések 80-85 százalékát. A cég becslései szerint tavaly 5 százalékkal csökkentek az amerikai PC eladások, viszont ezt megelőzően 1990-óta évente 10-27 százalékos bővülést regisztráltak.

"Ahogy látjuk, az otthoni felhasználók már többet foglalkoznak másféle digitális igényeikkel, például többet költenek a tévézésre, mint a PC fejlesztésére" - jelentette ki Nicholas Donatiello Jr., az Odyssey ügyvezetője.

A számítógépes ipar továbbra is azt bizonygatja, hogy a növekedés pusztán elnyúlik időben, és a visszaesések is csak átmenetiek. Eddig ahányszor a PC iparnak látszólag elfogyott a lendülete, a szoftveres fejlesztés okozta kereslet hozta vissza bele az életet. Ilyen volt a táblázatkezelés és a számítógépes játékok kifejlesztése, illetve az internet bejövetele. Ezek nyomán sok millió felhasználó vette meg első számítógépét.

A digitális spirálra tesznek

A körforgás olyan rendszerességgel ismétlődött, hogy az Intel külön nevet is kitalált rá: a digitális spirál. Eszerint rendszeres időközönként, a Moore-törvény által előre megjósolt fejlesztések nyomán egyre erősebbek lesznek a hardverek. Ezeket új szoftverek követik, amelyek ki tudják használni a nagyobb teljesítményt.

De a számítógépes ipar mostani gyengélkedése akkor következett be, amikor a műszaki fejlődés minden korábbi szintet meghaladott. 1999 végén a legtöbb eladott számítógép 500-600 MHz-es Pentium III volt. Elemzők szerint három évvel később, a most elért hullámvölgynél a jellemző processzorsebesség ennek négyszeresére, két gigahertz fölé ugrott.

A PC ipar tovább reménykedik abban, hogy számos új alkalmazás, például igényes játékok és video szerkesztő eszközök újabb igényeket támasztanak, és beindul a következő növekedési ciklus.

Leszakadás a PC-ről

Viszont az új számítógépes piac leszakadni látszik a desktop PC-ről. A reménybeli növekedést segítő alkalmazások közül is sok jelenik meg olcsóbb, specializálódott számítástechnikai termékként. Például a számítógépes játékok szerelmesei a PC több alternatívája közül választhatnak. Az XBox a desktop számítógépek árának 10-20 százalékáért kínál alternatív megoldást.

Elképzelhető, hogy a következő digitális fejlődési ciklus, ha még megismétlődik, nem a PC házán belül, hanem egy, a mai számítógépekre semmiben nem hasonlító új eszközön megy végbe.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.