Piroska
-12 °C
-2 °C

Gerillaszórólap és patyomkinvásárlás

2003.07.03. 09:26
Tiltakoznak az érintett forgalmazók a Pólus Center-beli első sulinetes vásárlás alatt osztogatott Sulinet Expressz árak, avagy tiszta vizet a pohárba című tájékoztatóban foglaltak ellen; külön bonyodalmat okozott, hogy sokáig nem is lehetett tudni, kicsoda a több céget is burkoltan illegális tevékenységgel vádoló írás szerzője. A Sulinet Expressz keddi elindulása enélkül sem volt problémamentes: értesüléseink szerint meglehet, hogy az első "éles vásárlás" nem is volt annyira éles.
A tájékoztató öt számítástechnikai cég, a Bluefish, a Mikland, a Mistral, az Aqua és a Nanotrade által forgalmazott Celeron 2,2, illetve 2,3-as processzorok - a Budapesti Piac 26. heti számában megjelent - árait hasonlítja össze példaképp a sulinetes árakkal. Azért ezeket, mert "a sulinetes számítógépek egyik legfontosabb alkotóeleme a processzor".

A tájékoztató okfejtése szerint a kereskedők az ismert beszerzési csatornákat használva nem tudnák ennyire olcsón kínálni a termékeket, és azt is megjegyzi, hogy ezeknél a forgalmazóknál nem kapni olyan processzorokat, melyeken megtalálható az Intel hologramos matricája, melynek pedig "a legális csatornákon forgalmazott" CPU-kon rajta kellene lennie. "Miként lehetséges az, hogy Magyarországon a gyári értékesítési árak alatt lehet számítástechnikai termékeket vásárolni kiskereskedelemben?" - teszik fel a kérdést az írás végén.

Nem tudtak róla

Kattintson a nagyításhoz! Bár a tájékoztatót a sajtó képviselőinek a Pólus Center-beli Office Depotban tartott első sulinetes vásárlás alatt adták át, amin Magyar Bálint oktatási miniszter is megjelent, később kiderült: azt nem a minisztérium készítette, az Educatio Kht.-nak sincs köze hozzá, sőt nem is tudtak róla.

Lapunk kiderítette: az anyagot az Office Depot beszállítója, a CHS számítástechnikai nagykereskedelmi cég és az Intel közösen készítette. Az Office Depot tudott a tájékoztatóról, de tartalmát nem ismerték, mondta el az Index kérdésre Rakos Krisztina, a cég marketingigazgatója. "Nem szeretnénk vádaskodni, ezért is hagytuk a kérdést nyitva " - mondta lapunknak Szabó Zoltán, a CHS kereskedelmi és marketingigazgatója, hozzátéve, hogy az olcsó árat bizonyos esetekben megmagyarázhatja az is, ha valakinek vannak "beragadt készletei".

Túl sok kéz

A keddi eseményről szóló beszámolónk után több cég is tiltakozott a tájékoztatóban foglaltak ellen. "Cégünk semmiféle illegális tevékenységet nem folytat, törvénytelenséget nem követett, és nem követ el - írja a Bluefish Computers Kft. közleményében. - A sulinetes árak problémakörének alapja, Borbola úrnak, az Educatio Kht. ügyvezetőjének azon kijelentése, hogy legális importból származó termékekhez nem lehet olcsóbban hozzájutni, mint ahogy az a Sulinet Expressz programban megjelenik, sajnálatos módon nem felel meg a valóságnak. A hazai importőrök jelentős része az anyagban megjelölt cégeket rendszerint kiemelt vagy nagykereskedelmi árszinten szolgálja ki, így ezen termékekre a végfelhasználók felé mindössze a kiskereskedő árrése terhelődik."

A Sulinet Expresszben a számítógép-konfigurációkat összeállító gyártó is ezektől az importőröktől szerzi be az alkatrészeket, a nagy mennyiség miatt a tájékoztatóban említett cégekhez hasonlóan alacsony áron. Az összeállított PC a gyártó árrésével átkerül a pályázatban nyertes konzorciumhoz, ami - szintén egy bizonyos százalékért - továbbértékesíti a kiskereskedelmi egység felé, írják. Erre az árra rakódik a konzorcium által előre meghatározott árrés, amit végül a vásárlónak kell kifizetni. "A probléma tehát ott van, hogy a Sulinet programon belül olykor túl sok kézen megy át az alkatrész vagy konfiguráció, míg eljut a végfelhasználóhoz" - vázolja a helyzetet a Bluefish közleménye.

"Maga a röpirat számos további csúsztatást is tartalmaz, amivel azt a látszatot akarja kelteni, hogy a felsorolt cégek működése közel sem törvényszerű. Ilyen állítás például, hogy az Intel a "hivatalos" csatornáin érkező processzoraihoz hologramos matricát ad. Ez igaz, de csak a dobozos termékekre, a fentebb említett cégek azonban jobbára tálcás processzorokat hoznak forgalomba, ezekhez pedig a hivatalos disztribútorok nem mellékelnek ilyen tanúsító matricákat" - áll a Bluefish közleményében.

Kettős árképzés

Az árképzésről hasonlóan vélekedik a többi forgalmazó is: "Véleményünk szerint a Sulinet program halálát a "kettős árlista" fogja jelenteni, amikor is a pályázat keretein belül értékesített termékek kétféle áron kerülnek a boltokba" - közölte lapunkkal Gerzsenyi Zoltán, a Mistral Computerworld Kft. ügyvezető igazgatója. "A kettős árképzés oka az, hogy a Sulinet program gerincét alkotó mintegy 4000 kiskereskedő nem mondhat le azokról a vevőikről, akiket a program nem érint, és akik - mint eddig is - versenypiaci keretek között akarnak vásárolni, esetleg egyedi árakkal."

"Így végül lesznek a nagykereskedő által meghatározott sulinetes árak, és a szabad árképzéssel kialakított árak. A sulinetes vásárló joggal fogja úgy érezni, hogy a kapott kedvezmény egy részét azon nyomban visszaveszik tőle, amikor a bolti eladók a sulinetes termékeket 5-15 százalékkal magasabb áron számlázzák ki neki, bár a termék ugyanaz, ugyanabból a forrásból. Ráadásul ha a sulinetes vásárlás értéke nettó 200-250 ezer forint körül van, az árkülönbség, és az igénybevehető adókedvezmény mértéke közel ugyanannyi" - magyarázta Gerzsenyi.

Nincs is vám

Nagy Norbert, a Nanotrade Kft. ügyvezetője az Indexnek elmondta: "Az olcsó ár elérésének egyik eszköze a nagy mennyiségben történő vásárlás, ami bizonyos kedvezményekkel jár. Ezt a vállalkozások felhasználhatják a profit növelésére, illetve továbbadhatják ezt a kedvezményt a vásárlóknak. A Nanotrade Kft. az utóbbi politikát alkalmazza, és ennek érdekében semmilyen illegális tevékenységet nem folytat." A Nanotrade is bejegyzett sulinetes kereskedés. "A programban árult termékek ára szabott, nem mi kalkuláltuk, így fordulhat elő az, hogy ugyanazt a terméket a Sulinet keretében több mint tíz százalékkal drágábban kell árulnunk, mint egyébként, pedig ugyanattól a hivatalos importőrtől, nagykereskedőtől vásároljuk" - mondta az ügyvezető.

"Igazából nem is értem, milyen szürkeimportól van szó, a számítástechnikai eszközökön tavaly április elseje óta nincs is vám" - mondta lapunknak az illegális behozatalra való utalásokkal kapcsolatban Miklósi Zsolt, a Mikland Kft. ügyvezetője.

Problémák

Lapunk információi szerint a Sulinet online monitoringrendszere kedden még nem működött teljes egészében, így az első "éles vásárláskor" nem is tudták azt használni a Pólus Center-beli Media Marktban. A vásárló a monitoringrendszer segítségével kapja meg azt az azonosítót, mellyel majd visszaigényelheti az adókedvezményt.

Érdeklődő vásárlóként szerda délelőtt felhívtuk a Pólus Center-beli Media Markt számítógéposztályát, ahol azt a választ kaptuk, hogy a sulinetes gépekre még egy hetet kellene várni, mert a rendszer "nem lett még kiépítve a számítógépek között". A Pólus Center-beli Office Depotban is közölték, hogy "nem megy az internetes rendszer", ők azt javasolták, hogy két-három nap múlva próbálkozzunk újra. A harmadik "elsővásárlásos" helyszínen, a QWERTY boltjában viszont úgy tűnt, minden rendben van, ide akár azonnal is mehettünk volna a gépért.

Az Index érdeklődésére szerda délután az első két helyszínen közölték, hogy a rendszer rendben működik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.