Judit
3 °C
6 °C

Autógyári humanoidok

2005.01.07. 10:55
A Toyota robotokkal pótolja a fogyatkozó emberi munkaerőt 12 gyárában.

A japán autógyártó az ország elöregedése miatt kialakult munkaerőhiány és a költségtakarékosság kényszeríti a humán ügyességű robotok alkalmazására - írta csütörtökön a Nihon Keizai Shimbun gazdasági napilap.

A Toyota 12 üzemében jelenleg 3-4000 ipari robot működik, ezek főleg veszélyes munkákat végeznek, mint a hegesztés és a festés.

Győz a szeretet
Az új kétkarú humanoid robotok a munka befejező fázisának összetett feladatait is képesek lesznek megoldani, mint az ülések vagy apró beltéri alkatrészek beszerelése. A jelentés szerint a Toyota szeretne első lenni a teljesen robotizált autógyártás terén - a helyzetet fokozza, hogy vélhetően a konkurens Honda is dédelget hasonló terveket.

Fogy a japán

"Célunk, hogy előállítás költségeit a kínai szintre szorítsuk" - nyilatkozta a vállalat egyik vezetője.

A Toyota a költségek mellett Japán demográfiai helyzetével is számol: a második világháború vége óta nem volt ilyen mélyponton a népszaporulat. Az ország ugyanakkor nem kívánja beengedni képzetlen munkaerőt.

A Toyota régebb óta foglalkozik robotfejlesztéssel: márciusban a világkiállításon robot-rezesbanda és hip-hop performansz fogadta a látogatókat pavilonjukban.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.