Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

FBI-razzia a BME kollégiumában

2004.04.22. 14:55
Szerda este összehangolt akcióban csaptak le a hatóságok a Fairlight (FLT) nevű, fizetős warezszervereket üzemeltető és kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatra az USA-ban, Hollandiában és Magyarországon. Információink szerint itthon a rendőrség az FBI-jal közösen razziázott többek között a BME Kármán Tódor Kollégiumában.
Magyar idő szerint szerda este összehangolt akcióban csaptak le a hatóságok a Fairlight (FLT) nevű, fizetős warezszervereket üzemeltető és kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatra három országban. A Hardwired.hu a német GameVision című lap értesülései alapján tudósított a holland részleg lefüleléséről, szerintük az 1986 óta aktív Fairlight éppen a Hitman: Contracts és a Manhunt kalózváltozatának megjelentetésére készült, amikor kopogtak az ajtón.

Támadás

Információink szerint itthon a rendőrség az FBI-jal közösen razziázott este hat óra körül a BME Kármán Tódor Kollégiumában. A nemzetközi akció elsődleges oka állítólag egyébként nem is a fizetős szerverek üzemeltetése volt, hanem az, hogy a Fairlight egyik tagja szervertúlterheléses támadást indított egy site ellen.

Dp álnevű informátorunk szerint a rendőrök felfeszítették a Kármán Tódor Kollégium számítógéptermét, lefoglaltak néhány gépet, és őrizetbe vettek két nevelőtanárt, akik korábban rendszergazdák voltak a kollégiumban. A rendőrség a cikk megjelenéséig nem erősítette meg az értesülést, és az Oktatási Minisztériumnál sem hallottak az esetről. A kollégium vezetőjét egyelőre nem sikerült elérni.

Börtön

Pár hónapja egy másik neves hekkercsapatot is felszámoltak, a még a C64-es érában felbukkant Razor1911-et. Többek között az ő nevükhöz fűződik a Quake, a Command & Conquer Red Alert, a Terminal Velocity és a Warcraft III: Reign of Chaos kalózváltozata, tudósított a Hardwired.

A csapat vezetőjeként aposztrofált Sean Michael Breent és társait tavaly elkapták és többjüket bebörtönözték. A vádirat szerint Breent félmillió dollár értékű hekkelt konzol- és PC-játék értékesítése miatt ötven hónapos börtönbüntetésre ítélték, valamint a Ciscotól kicsalt hardverelemek miatt közel 700 000 dolláros bírsággal sújtották.

A csapat egy fiktív újság mögé bújva, idő előtt kapott végleges játékokat tesztelésre, melyeket aztán a megfelelő csatornákon a feketepiacra juttattak. A nem titkolt, nyílt ténykedésükre azonban felfigyelt az amerikai vámhatóság és a Kalózhadműveletre keresztelt akció során lecsaptak Breenre és negyvenfős csapatára.

A legnagyobb

Mint lapunk megírta, a hatóságok tavaly szeptemberben foglalták le az Unreality néven ismert kalózszervert Frankfurtban, amelyet jogvédett szoftverek és videók terjesztésére használtak. A razzia a Gatel (Global Access) nevű cég székhelyén kívül kiterjedt még egy frankfurti lakásra, illetve Hessen és Észak-Rajna-Vesztfália tartományokban hét további helyiségre.

A szakértők szerint korábban még soha nem koboztak el a kalózoktól eszközt ilyen nagyságrendben. Az Unreality tárolókapacitása elérte a 11 terabájtot (11 000 GB), vagyis a tömörítés fokától függően gond nélkül tárolhatott 2-20 ezer filmet vagy kétmillió MP3 zenei fájlt. A kívülről erősen védett rendszerhez az első adatok szerint mintegy 400 fizetős felhasználó rendelkezett belépési jogokkal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.