Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Fizethet az Apple a Microsoftnak

2005.08.17. 11:00
Hamarabb szabadalmaztatta a szoftveróriás az iPod zenelejátszóban használt technológiák egy részét, mint maga a gyártó, az Apple Computer. Az utóbbinak sok százmillió dollárjába kerülhet e ballépés.

Szabadalmakkal ügyeskedő jogászokkal nagyon sok pénzt lehet keresni, és úgy látszik ezt a Microsoft szakértői is nagyon jól tudják - nem véletlenül szabadalmaztatták 2002 májusában a hordozható zenelejátszók néhány kulcsfontosságú összetevőjét, például a szoftveres menüket.

Lassan léptek

Ezzel az ügyes húzással sikerült megelőzniük az Apple Computert, amely ugyan 2001 novemberében már bemutatta az iPod zenelejátszót, a benne lévő technológiák levédésével csak fél évvel később, 2002 júliusában kezdett el foglalkozni, a végleges szabadalmi kérelmét pedig csak 2002 októberében nyújtotta be. Júliusban az Egyesült Államok szabadalmi hivatala el is utasította az Apple kérelmét, mivel néhány részlete megegyezett a Microsoftéval.

Persze nemcsak az Apple, hanem a Microsoft is rendelkezik saját fejlesztésű hordozható lejátszóval, de a könnyen kezelhető iPod teljesen uralja a piacot. Az Egyesült Államokban minden négy hordozható zenelejátszóból három iPod, és piacelemzők szerint idén 25 millió iPodot adnak el világszerte.

Engedékeny cégpolitika

A két cég közti versengés odáig fajulhat, hogy az Apple kénytelen lesz minden eladott iPod után körülbelül tíz dolláros licencdíjat fizetni a Microsoftnak, írta az Appleinsider.com című szakértői szájt. David Kaefer, a Microsoft szellemi tulajdonával foglalkozó elnöke azt nyilatkozta: a cég üzletpolitikája az, hogy licencdíjért cserébe másoknak is lehetővé teszik az általuk szabadalmazott innovatív technológiák használatát.

Az Apple ismét megpróbálja elfogadtatni a szabadalmát, és az ügyet a szabadalmi hivatal fellebbviteli testülete elé viszi, hiszen az iPod már megjelent, amikor a Microsoft benyújtotta a szabadalmát, mondta a cég szóvivője az Independent című lapnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.