Ambrus
-7 °C
3 °C

Megdőlhet a Microsoft elleni kartellper

2004.11.26. 11:00
Miután az EU által a Microsoft ellen indított versenyjogi eljárásból kivonult a panaszosok egy csoportja, az Európai Bíróság arról dönt, hogy folytatható-e a per. A Novell több mint félmilliárd dollárt kapott az eljárásból való kilépésért.
Az Európai Bíróságon csütörtökön a nyilvánosság kizárása mellett meghallgatást tartottak a Microsoft elleni versenyjogi ítélet felülvizsgálati ügyében. A tanácskozáson a bíróság azt vitatta meg az érintett felekkel, hogyan folytatható az eljárás a Microsoft több fontos ellenlábasának kilépése után.

A hónap elején ugyanis a Computer and Communications Industry Association (CCIA) szakmai szervezet és a Novell megegyezett a Microsofttal, és miután megkapták a kialkudott pénzösszeget, kivonultak az Európában zajló kartellperből.

A Sun kezdte 1998-ban

A Novellnek a felperes oldal támogatásának feladásáért 536 millió dollárt, a Sun-t és az Oracle-t tagvállalatai között tudó CCIA-nak pedig 19,5 millió dollár jutott, írta a Financial Times. Az eredeti uniós vizsgálat 1998-ban éppen a Sun panasza nyomán indult be.

Az EU versenyjogi főbiztosának szóvivője, Jonathan Todd szerdán azt nyilatkozta, hogy az uniós eljárás a megváltozott körülmények ellenére is folytatódik. Meglátása szerint valószínűtlen, hogy Bo Vesterdorf bíró arra használná a csütörtöki meghallgatást, hogy kompromisszumos javaslatot tegyen a jogvitában érintett feleknek.

Jogi aggályok merültek fel

Eddig a Microsoft elleni eljárásban két meghallgatást tartottak, melyek alapján Vesterdorf az amerikai szoftvercég fellebbezésének elfogadása mellett döntött. Már ennek során világossá vált, hogy a bíró jogi problémákat lát az Európai Bizottság Microsoftot elmarasztaló döntésében.

Mint emlékezetes, évekig tartó vizsgálódás után a Bizottság előírta a világ legnagyobb szoftvercégének, hogy adjon hozzáférést versenytársainak a szerveralkalmazásai műszaki részleteihez, dobjon piacra intergált Media Playertől mentes Windowst, és fizessen mai árfolyamon 497 millió dolláros kártérítést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.