Piroska
-10 °C
1 °C

Zenecserélő felhasználókat perelnek a kiadók

2003.06.26. 14:59
A lemezipar hiába támadná a fájlcserélőket, a szolgáltatók azonban kötelesek kiadni a fel-letöltögető felhasználók adatait. Az elektronikus civilek szerint több amerikai fájlcserélőzik, mint ahány Bushra szavazott. A RIAA mindenkit beperel.
A zeneipari óriáskiadók amerikai érdekvédelmi tömörülése, a RIAA bejelentette, perek százait fogja indítani azon magánszemélyek ellen, akik jogvédett zenéket forgalmaznak az interneten. A szervezet elnöke, Cary Sherman közölte: a perek célpontjai azok, akik "jelentős" mennyiségű zenét osztanak meg a világhálón, de bajba keveredhet bárki, aki zenét ajánl fel letöltésre.

Az első eljárások várhatóan 8-10 hét múlva indulnak. Sherman közölte: elsősorban tiltó végzések és jelentős összegű kártérítések kiszabását várják a bíróságoktól.

Kötelező kiadni a felhasználók adatait

Mint ismert, a lemezkiadók a fájlcserélő rendszereket teszik felelőssé nyereségük csökkenéséért és úgy vélik, hogy a közkézen forgó ingyenes zenék többmilliárd dolláros bevételkiesést okoznak. A RIAA jelentős jogi erőfeszítéseket tett a fájlcserélő rendszerek betiltásáért. E téren jelentős sikereket értek el, például az első ilyen alkalmazást a Napstert 2001-ben sikerült bezáratniuk.

Idén áprilisban azonban a Los Angeles-i szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a fájlcserélőket bizonyos felhasználók legális célokra is használják, ezért pusztán a kifogásolható tranzakciók miatt nem zárathatóak be. Egy máasik szövetségi bíróság egy nappal korábban viszont úgy döntött, hogy a Verizon Communications köteles kiadni azon ügyfeleinek adatait, akik a cég szélessávú szolgáltatását használva jelentős mennyiségű digitális másolatot forgalmaztak a Kazaa népszerű fájlcserélő rendszerén.

A lemezkiadók a két ítélet nyomán döntöttek a stratégiaváltás és a felhasználók egyéni fenyítése mellett.

Kicsit sokan vannak

A RIAA bejelentésére reagálva az egyik legjelentősebb elektronikus szabadságjogi civil szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) elítélte a felhasználók üldözését. A szervezett jogi szakértője Fred von Lohmann közleményében úgy fogalmaz: "Nyilvánvaló, hogy lemezipar dinoszauruszai elveszítették kapcsolatukat a valósággal. Egyszerűen nem lehet még több per a válasz, amikor több amerikai használ fájlcserélő szoftvereket, mint ahány Bush elnökre szavazott. Az EFF kezdeményezi, hogy a Kongresszus azonnal tartson meghallgatásokat arról, hogy milyen alternatívái vannak a RIAA által az amerikai közvélemény ellen indított bírósági hadjáratnak."

Az Egyesült Államokban a Kazaa, a Morpheus és a Grokster a legnépszerűbb fájlcserélők. Piackutatók becslései szerint 2003 nyarán mintegy 57 millió amerikai használ valamilyen fájlcserélő szoftvert.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!