Ágnes
-12 °C
-3 °C

Hat év fájlcseréért

2004.04.01. 14:50
Szerdán egy szenátusi albizottság egyhangúlag jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a fájlcserélőket. A visszaesők a törvényjavaslat szerint hat évet is kaphatnának, írta a Wired. Ugyanezen a napon Kanadában gyakorlatilag legálisnak nyilvánították a fájlcserét.
A Howard Berman és Lamar Smith szenátorok által támogatott javaslat a p2p-hálózatokat sokat használó és a filmek kalózmásolatait terjesztő felhasználókat büntetné. A javaslat vázol egy "elrettentési programot" is az FBI számára és felszólítja az igazságügyminisztériumot, hogy hozzon létre "internhethasználat-oktatási programot".

Hat év

Ha a HR4077-es számú törvény, a Piracy Deterrence and Education Act (elrettentés és oktatás a kalózkodásról) életbe lép, ez lesz az első törvény, ami börtönnel bünteti a fájlcserét.

A törvény büntetné azokat is, akik kamerával felveszik a filmeket a mozielőadásokon. Bárki, aki "audovizuális felvevőkészüléket tudatosan használ vagy megpróbál használni egy filmszínházban" azért, hogy rögzítesen egy filmet, hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Kétségbeejtő

A törvényjavaslat kritikusai szerint a jelenlegi jogszabályok is elég szigorúan büntetik a szerzői jogok megsértését, emellett polgári perekben is jelentős kártéritések követelhetők a jogsértőktől. Az igazságügyminisztérium szerepének növelése nem jelentene mást, mint hogy az adófizetők pénzéből védenék a zeneipar érdekeit, vélekednek a kritikusok.

"Kétségbeejtő, hogy a kormány ki akarja terjeszteni a tulajdonosok jogait a bütető törvények szaporításával és a bizonyítási terhek csökkentésével" - mondta Adam Eisgrau, a P2P United iparági csoport képviselője. "Többé nem lenne szükség arra, hogy bizonyítsák valakiről a szándékos jogsértést, elegendő lenne azt bizonyítani, hogy tevékenységének köszönhetően elegendő mennyiségű jogvédett anyag volt elérhető a számítógépén keresztül."

Kanadában szabad

Szintén szerdán tortént, hogy a kanadai szövetségi bíróság gyakorlatilag törvényesnek nyilvánította a fájlcserét, írta a News.com. A bíróság szerint ugyanis mind a zenék letöltése, mind a fájlok megosztása legális. A kanadai lemezkiadók szövetsége nem ért egyet a döntéssel, és várhatóan fellebbezni fog ellene.

Kanadában hasonló a szabályozás az itthonihoz: a magáncélú másolás többnyire engedélyezett, ezt kompenzálandó az üres hanghordozók és memóriával rendelkező lejátszóeszközök árába jogdíj van építve.

Nemzetközi akció

Mint korábban megírtuk, a zeneipar kedden indított nemzetközi akciót: csaknem kétszázötven felhasználót pereltek be Európában. A jogi akciók első hulláma Németországot, Olaszországot, Dániát és Kanadát érinti, és minden országban a helyi törvények szerint fognak eljárni. Ez eddig a legnagyobb ilyen akció az Egyesült Államok területén kívül.

Olaszországban harminc embert vádolnak a szerzői jogok megsértésével, és már számítógépeket és adathordozókat is lefoglalt a helyi rendőrség bizonyítékként. Dániában százhúsz emberrel közölték: vagy befejezik az illegális tevékenységet és kárpótlást fizetnek, vagy pert indítanak ellenük.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.