Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Telefon valódi internettel

2004.01.15. 21:18
A trükkös fekete-fehér színkombináció jól leplezi a Nokia 6600 oldalsó kitüremkedéseit, a finn gyártó mégsem nevezhető szemfényvesztőnek: a készülékben valódi operációs rendszer és internetböngésző lapul. A gombok szokatlan elrendezése viszont ujjbántalmakat okozhat, és a készülék burkolatának épségét is veszélyezteti.
A Nokia formatervezői csak hosszas kísérletezés után tudtak olyan készüléket alkotni, amely egyszerre rendelkezik nagy kijelzővel, használható gombokkal és fejlett operációs rendszerrel, mégsem fél téglányi méretű, mint a 7650-es. Bár a Nokia 6600 valóban az előbb említett készülék továbbfejlesztett változata, merészség lenne azt állítani, hogy a gyártó csupán a kopottas műanyag burkolatot cserélte le.

Tekintse meg képeinket!
A készülék gombjainak kivilágítása és ellenállása éppen megfelelő, a szokatlan elrendezéssel azonban voltak gondjaink. A hagyományos mobiltelefonokon szocializálódott ujjaink hiába keresték a hívásindító és leállító gombokat a kijelző alatt, a piros és zöld gombok ugyanis a készülék két oldalsó sávjára kerültek. Hüvelykujjunk két hét használat után sem tudta feldolgozni azt a traumát, amit a kijelző alatti tér kihasználatlansága okozott, és a menürendszerben való navigálás során is rendszeresen megpróbálta behorpasztani a kemény műanyag felületet. Percek alatt kiderítettük, hogy a középső fekete "botkormány" néhány perc használat után csúszóssá válik, ezért játékra és hosszas navigálásra teljesen alkalmatlan.

A Nokia 6600 hardverének egyik legjobban sikerült része a nagy és fényes kijelző, amely hatvanötezer színt és 176x208 képpontot tud megjeleníteni. A menürendszer szép és átlátható, ráadásul már nemcsak a hátteret tudtuk kicserélni; újabb témák letöltésével az egész kezelőfelület - a színek, a háttérképek és az ikonok - kinézetét megváltoztathattuk.

Nem játék

A multimédiás készülék beépített digitális kamerájával ugyanúgy lehet képeket és filmeket készíteni, mint elődjeinél; a képek felbontása 640x480, a filmeké 176x144 képpont lehet. A hasonlóság sajnos azt is jelenti, hogy a videók még mindig csak néhány másodperc hosszúak lehetnek, peig a készülék 6 megabájtos alapmemóriájában félórás videók is elférnének. Az általunk tesztelt készülékben 32 megabájtos MMC memóriakártya volt.

Pici internet

Bluetooth, IrDA, GPRS, HSCSD, SMTP, POP3, IMAP4, xHTML, SMS és MMS - a támogatott kommunikációs szabványok listája minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a Nokia 6600 jól kommunikál.

Klikk a képre!
A beépített xHTML-böngészőn valódi weboldalakat tudtunk megtekinteni, de arra is rájöttünk, hogy ezt a funkciót csak nagyon körültekintően szabad használni, mert a hatalmas méretű portálok letöltése óriási adatforgalmat generáln, és a végeredmény úgysem lesz tökéletes. Ezekkel a szájtokkal nem is érdemes kínlódni, de a tenyérszámítógépre tervezett oldalak minősége a parányi kijelzőn is élvezhető volt.

A Nokia 6600 bebizonyította számunkra, hogy a Bluetooth nem hiányozhat egyetlen telefonból sem, és a rádiós technológiának hamarosan át kell vennie a körülményesen használható infravörös kapcsolat helyét. Bluetooth segítségével szinkronizáltuk telefonunkat a számítógéppel, és a mobil nagyszerűen bevált Bluetooth-GPRS modemként, amit az iPAQ tenyérszámítógépünkkel tudtunk a legjobban kihasználni: körülbelül fél órán át folyamatosan csevegtünk ICQ-n, de a néhány tucat kilobájtos adatforgalom alig növelte meg telefonszámlánkat.

A készüléket a Pannon GSM-nél 94 900 forintért, a Vodafone-nál 99 990 forintért, a Westelnél pedig 109 900 forintért árulják, előfizetéssel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.