Emánuel
3 °C
12 °C

Az Európai Parlament is csökkentené a roamingdíjakat

2006.05.05. 16:15
Az Európai Parlament (EP) két nagy frakciója gyakorlatilag határidőt szabott a tagállamokban működő mobilcégeknek a határon túli mobiltarifák (roaming) helyzetének rendezésére. Jelenleg több eurós percdíjjal jár más országban a telefont használni.

Az Európai Bizottság (EB) a külföldön esedékes mobildíjakat törvényi úton rendezné, az EP szociáldemokrata és konzervatív képviselői pedig csütörtökön, a téma első érdemi vitáján támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

Amennyiben a mobilcégek önként csökkentik a roaming-tarifákat, és megszüntetik a passzív (híváskor esedékes) díjakat, a frakciók nem ragaszkodnak a törvényi beavatkozáshoz.

Mondjanak valami újat

"A távközlési konszernek most a vádlottak padján foglalnak helyet, és érdemes védekezniük, mielőtt az ítélet megszületik" idézte az APA hírügynökség Hannes Swoboda (SPÖ) osztrák EP-képviselő szavait az EP ipari bizottságában zajlott meghallgatások után.

A meghallgatáson az EB és a mobilipar képviselői fejthették ki érveiket. Swoboda szavai szerint "igen gyenge érvek és a szokásos védekezés volt", amit a mobilcégektől hallhattak. Jelen helyzetben igen sok szól az EB által szorgalmazott törvényi szabályozás bevezetése mellett, fogalmazott az osztrák képviselő.

A képviselőket is zavarja

Kevésbé egységesek viszont a kereszténydemokraták. Az EP ipari bizottságának elnöke, Giles Chichester nem hagyott kétséget afelől, hogy támogatja az EB javaslatát. Szavai szerint az EP-képviselők maguk is sokat szenvednek a roaming miatt, és itt az idő a cselekvésre.

A frakció másik tagja, Malcolm Harbour viszont "adna a mobilcégeknek egy esélyt, mielőtt a bárd lecsap." Harbour szerint nem reális az EB javaslata, miszerint a belföldi és EU-n belüli díjakat ki kellene egyenlíteni, a passzív költségeket pedig megszüntetni.

Máshol emelni fognak

"A Bizottság alapötlete nem fog működni. Az irányelv nem vezethet a szolgáltatóknál veszteséghez, mivel a másik oldalon azonnal kompenzálni fognak" - fejtegette Harbour. Ennek ellenére a konzervatívok körében is érezhető a szabályozás és az EB céljai iránti támogatás.

Az EB maga csütörtökön arra utalt, hogy már hét hónappal ezelőtt felszólították az európai mobilcégeket az EU-n belüli díjaik csökkentésére, mégse történt semmi. Ezért a Bizottság törvényi szabályozást kíván elfogadtatni. Az irányelv első olvasatban ősszel kerülhet az EP elé.

A Bizottság tavaly két eljárást is indított német és angol szolgáltatók ellen az indokolatlanul magas roamingtarifák miatt, valamint létrehozott egy internetes oldalt, amelyen a felhasználók összehasonlíthatják a különböző díjakat, és ez alapján választhatnak, hogy külföldre utazva melyik mobilszolgáltató hálózatához csatlakoznak.

A hírközlési területért felelős Viviane Reding főbiztos már akkor figyelmeztetett, hogy ha ezek az eszközök hamarosan nem váltanak ki látványos eredményeket, az EB konkrét szabályozással fogja levinni az árakat.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.