Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Netpártosodik a Munkáspárt

2003.01.28. 11:59
A szélsőbaloldali Munkáspárt - a magyar politikai pártok közül szinte egyedüliként - már többször felkarolta az internetről, vagy az internetezők köréből indult civil kezdeményezéseket. Emlékezetes, hogy a párt tavaly a modemes internetezők érdekeit védő egyesülettel, a Netérttel együtt demonstrált az Informatikai és Hírközlési Minisztérium előtt az internethívások magas telefontarifái ellen, most pedig nyílt levélben fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz a nyílt forráskódú szoftverek mellőzése miatt a közbeszerzési eljárások során.
"Megdöbbenéssel vegyes felháborodással olvastunk a Közbeszerzési Értesítő 2003/1. számában arról, hogy a magyar állam mintegy 11,25 milliárd forint értékben vásárol zárt forráskódú szoftvert. Mi, mint a nyílt forráskód támogatói, használói, szeretnénk felhívni a figyelmet ezen tevékenység értelmetlen voltára, és arra, hogy ez a pénz nem a magyar informatika és a magyar információs társadalom fejlődését, Európához való felzárkózását szolgálja. Az Európai Unióban és a világ számos más helyén a kormányzati szervek egyre komolyabban számolnak a nyílt forráskódú rendszerekkel - elsősorban azoknak biztonságossága és alacsony tulajdonlási költségei (TCO) miatt." - áll a Munkáspárt nyílt levelében, amelyből kiderül: a párt állami szinten kizárólag nyílt forrású szoftver támogatását tartja elfogadhatónak.

Megtakarítás és lendület

A Munkáspárt úgy véli, hogy ezek a rendszerek teljes mértékben ellenőrizhetők, rugalmasak, a ma ismert legnagyobb fokú biztonságot nyújtják, teljesítményük pedig jóval nagyobb a zárt forrásúaknál. Számos hazai és külföldi tanulmány, elemzés készült már arról, hogy a közigazgatásban, az iskolákban - vagy akár a Parlamentben - hogyan használhatók igen hatékonyan a nyílt forráskódú szoftverek. A Munkáspárt szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogy a fenti pénzösszegből vásárolt szoftvertermékek kiválthatók-e nyílt forráskódú programokkal, rendszerekkel; hiszen ha ez megtehető, akkor igen jelentős megtakarítással lehet számolni, az így megtakarított pénzeszközöket pedig a hazai szoftverfejlesztések pályázatos formában történő támogatására lehetne fordítani, "ami soha nem látott lendületet adhatna az egész hazai informatikai szektornak".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.