Edina
2 °C
18 °C

A nyílt forráskód ellen lobbizik a Microsoft

2003.01.08. 11:18
Washingtontól Johannesburgig a világ számos kormányát igyekszik meggyőzni a Microsoft arról, hogy veszélyes dolog nyílt forráskódú programokat használni az államigazgatásban. Megdolgozott köztisztviselők és képviselők fellépése, illetve időnként százmillió dollár értékű ajándék szoftver ad súlyt a Windowsot féltő redmondiak érveinek.
Heves lobbizást folytat a Microsoft azért, hogy meggyőzze a világ számos kormányát: ne használjanak nyílt forráskódú szoftvereket a Windows helyett. Bár a cég szakértői már 2001-ben vitába keveredtek az USA védelmi minisztériumának informatikusaival, akik a nyílt programokat dicsérő jelentést készítettek, nem lesz könnyű dolguk, mivel az utóbbi időben olyan nehéz súlyú informatikai vállalatok karolták fel a nyílt szabványú rendszerek zászlóshajóját, a Linuxot, mint az IBM, a Dell Computer vagy a HP.

Elvész a haszon

Az International Data Corporation (IDC) szerint az utóbbi negyedévekben értékben számolva hat százalékkal nőtt a Linuxot futtató szerverek eladása, szemben a Windows-alapúak egy százalékával - idézi a piackutatót a The Wall Street Journal. A Microsoft - mint képviselői mondják - nem ellenzi a nyílt szabványok alkalmazását, pusztán amellett érvel, hogy a kormányzati szervek és a központi költségvetésből finanszírozott akadémiai intézmények ne használjanak az úgynevezett GPL (general public license) szabály betartásával készült programokat. A GPL megköveteli a fejlesztőktől, hogy osszanak meg másokkal minden olyan újítást vagy kiegészítést, amelyet egy szoftverhez készítettek.

Az üzleti szervezetek gyakran adnak munkát államilag támogatott egyetemeken vagy kutatóintézetekben dolgozó fejlesztőknek, ezért ha az ő munkájuk eredménye GPL-köteles, akkor azt a megrendelő cég nem tudja tisztes haszonért értékesíteni a piacon, következésképp meg se rendeli, amivel elvész az innovációnak az a része, amely eddig így keletkezett - érvelnek a redmondiak. Mi több, a kötelező GPL arra késztetheti a Microsoft saját fejlesztőit, hogy kombinálják a Linuxot vagy más GPL-programokat a Windows-zal, minek következtében végül a redmondi termékek is ingyenesen megosztottá válnak a programozók körében.

Elbeszélgetnek

A Microsoft időnként közvetlenül is beavatkozik a kormányzati szerveknél folyó munkákba. Az USA védelmi minisztériumának egy intézete, a Defense Information Systems Agency például tavaly engedett a cég kérésének, hogy vizsgáljon felül egy az intézetnek készült jelentést, amely biztonságosnak minősítette a nyílt szabványok használatát. Miután Ira Rubinstein, a Microsoft egyik ügyvédje kifejtette érveiket Dawn Meyerricknek, az ügynökség vezető informatikusának, Meyerrick rábírta a jelentést készítő Mitre Corporationt a dolgozat említett következtetésének "finomítására".

A terroristák elleni harcra nemrégiben létrehozott Office of Homeland Security kormányzati szerv vezetője Adam Smith demokrata képviselőtől kapott olyan levelet, amely óvatosságra intette a GPL alkalmazásával kapcsolatban. A nyílt szabványok hívei eleve a Microsoft befolyását vélték felfedezni a levél megszületésében - minthogy az illető politikus a redmondiak politikai támogatási alapjának egyik haszonélvezője -, de később a Microsoft is beismerte, hogy Smith a levél megírása előtt találkozott és elbeszélgetett Craig Mundie-val, a cég vezető technológusával.

Biztonságos Linux

A harc azonban nem mindig végződik jól a szoftveróriás szemszögéből: a szupertitkos National Security Agency a Microsoft heves tiltakozása ellenére kifejlesztett egy biztonságos Linux-változatot és ingyenes letöltésre kitette azt a website-jára.A licencdíj nélkül hozzáférhető szoftverek különösen kívánatosak a fejlődő világ anyagi gondokkal küszködő kormányzati szerveinek.

Az egyik indiai szövetségi állam nemrégiben le is tette a voksát a Linux mellett, erre - hogy, hogy nem - egy hónappal a döntés meghozatala után 400 millió dollár értékű programcsomagot kapott Bill Gatestől, a Microsoft vezérétől üzleti fejlesztési célra, úgymond. Dél-Afrikában 32 ezer iskolának adományozott programokat a redmondi szoftveróriás, miután az ottani kormányzat olyan ajánlást kapott az állami tanácsadó szervezettől, hogy intézményeiben használjon nyílt forráskódú szoftvereket. A Microsoft közleménye szerint a két dolognak nincs köze egymáshoz, az adomány a hátrányos helyzetben lévő fiatalok képzését hivatott segíteni.