Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Rémhír bénítja a vérellátót

2005.06.05. 11:44
Újabb lánclevél lehetetleníti el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkáját. A levél 0-ás vércsoportú donorokat irányít a szolgálat fővárosi központjába, mert egy "tegnap született" kisfiúnak vérre van szüksége. Az OVSZ szóvivője kér mindenkit, hogy ne küldje tovább a levelet. A felhívás nem tőlük indult és akadályozza a napi munkát.

Április óta úton van, és ami még rosszabb, teljesen alaptalan az a lánclevél, amely egy kisfiú megmentésére szólít fel. Az OVSZ e-mailben soha nem indít akciót, ez a mostani is egy jó vagy rossz szándékú ismeretlentől ered. A szerzőt az ORFK internetes alosztályának feladata lesz megtalálni. Jobb híján személyesen fogják elmagyarázni neki, hogy az akciója veszélyezteti a vérellátást, mondta lapunk kérdésre Budai-Sántha Andrea, az OVSZ szóvivője.

A többféle formátumban, legtöbbször "Miklós" aláírással érkező levél megadja az OVSZ két valódi telefonszámát, sokan ezért hiszik, hogy a felhívás is valós. A telefonszámok ezekben a napokban normális munkára használhatatlanok, mert elárasztották őket a hoax iránt érdeklődők hívásai. A telefon gyakorlatilag folyamatosan cseng, mondta a szóvivő. Az agyonterhelt telefonszámokat ráadásul nem kapcsolhatják ki, mivel az még nagyobb zavart okozna.

A média legsúlyosabb

Budai-Sántha Andrea arra kért mindenkit, hogy ne telefonáljon, és ne is terjessze az emailt. Mint kiderült, valóban volt egy újszülött, akinek három hónappal ezelőtt 0-s vérre volt szüksége. De ezt az igényt az OVSZ maximálisan kielégítette, azóta pedig nem érkezett a szolgálathoz másik kérés, ezért nem is értik a lánclevél indítójának szándékait.

A hasonló alaptalan e-mailek mindig képesek zavart okozni. Az a legrosszabb, ha olyan helyen is elhangzik, amit komolyan vesznek az emberek, mondta az OVSZ szóvivője. (Az RTL Klub reggeli műsorában is beolvasták a levelet.)

Előfordul, hogy az OVSZ-t nem keresi meg a média, hogy ellenőrizzék a felhívás valódiságát. Ismeretlenek ilyen légből kapott akcióinak azonban súlyos erkölcsi vonatkozásai is vannak. Gyakorlatilag a munkájukat minősíti, rossz színben tünteti fel az áprilisban indult, és most újból fellángolt rémhír, fejtegette Buday-Sántha Andrea.

Felborítja a rendszert

A vérellátásban a levett vért 35 napig használhatják fel, egy donor pedig csak négyhavonta jöhet újra. Vagyis ha most bejön minden 0 negatívos véradó, az később problémákat okozhat, mert nehezebben találnak szabad véradót. Az ilyen ellenőrizetlen felhívások később még nagyobb gondot okozhatnak, mondta az OVSZ szóvivője.

Szerencsére a hoax által mozgósítottak többsége telefonon érdeklődik, így el tudják mondani nekik, hogy átverés az egész. Sokan viszont azonnal és személyesen jönnek a véradásra, akiket természetesen fogadnak, mondta az OVSZ szóvivője.

A vérellátó a sajtó segítségét kéri, hogy az ilyen álhírek a jövőben ne kapjanak publicitást, illetve előzetesen keressék meg a tények tisztázása érdekében a szolgálatot, mondta a szóvivő.

Friss júzernek minden hoax új

A megindító témában indított lánclevelek egyetlen célja, hogy folyamatosan forgalomban legyenek, függetlenül attól, kinek mekkora kárt okoznak. Lapunk három és fél évvel ezelőtt írt hasonló véradó e-mail ügyében. Tavaly ősszel a napi sok kosárnyi kéretlen képeslapot termelő "beteg osztrák kisfiú"-hoax magyar vonatkozásainak jártunk utána.

A kórházas láncleveleken túl mindenféle rémhír megél az emberek hiszékenységéből. Így tudnak terjedni a "mobilgyártó figyeli, hány embernek forwardolod a mailt, telefont nyerhetsz jól", illetve a "Microsoft figyeli, hányan küldik tovább, és ad a beteg kisgyereknek egy centet"-típusú hoaxokat.

Az elmúlt években minden egyes újraindulásakor termékeny talajra esett a parkoló társaságok által kipécézett autók kamu listája, a parkolóőröknek szóló állítólagos belső utasítás a zóna közelében álló autók adatainak gyűjtésére, illetve a kukába épített traffipax képe. A rendőrség tagadja, de töretlenül tartja magát a vidéki traffipaxos rendőrautók listája.

Sokan megbánhatták már azt is, hogy saját címüket, telefonszámukat megadva "mentsd meg a kiskutyákat, ingyen adom" típusú emailt indítottak útjára. Az Index információi szerint állatmenhelyeken rendszeresen előfordul, hogy a dátum nélküli lánclevél nyomán olyan kutya után érdeklődik valaki, amelyet már hónapokkal korábban elvittek tőlük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!