Mária
-6 °C
-2 °C

Buta Windows szegény indiánoknak

2005.06.29. 14:18
Olcsó, egyszerűsített Windows XP-vel szeretné meghódítani a szoftverkalózkodás sújtotta latin-amerikaiakat a Microsoft.

A Microsft Windows XP Starter Edition az alacsony jövedelmű, számítógépezéssel ismerkedő rétegeket célozza meg. Különleges szolgáltatása, hogy megtanít az egér és más perifériák használatára, hálózati funkciói netezésre korlátozódnak, korlátozza a futtatható programok számát, és túlzottan nagy teljesítményű processzorokon még futni sem hajlandó. Az operációs rendszer azért is támadták, mert korlátozottan upgradelhető.

katonanőt ábrázoló archív fotó
Hogy fognak örülni?
A döbbenetes termék spanyol változatát Mexikóvárosban mutatták be. A szoftverhez dobozban nem, csak pc-re installálva juthatnak az érdeklődők, már ha nem az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában élnek.

A Microsoft úgy látja, hogy a kezdő számítógépezőknek nincs szüksége funkciókra, ráadásul Mexikóban óriási tér van a fejlődésre: a lakosság mindössze 17 százaléka rendelkezik számítógéppel.

A kirabolhatatlanság büntetése

A bennszülöttek egyhavi átlagfizetésért, vagyis háromszáz dollárért juthatnak dobozos Windows XP Home operációs rendszerhez, míg az XP Próért félezret kell kirázni a sombreróból.

A Microsoft Mexico igazgatója, Felipe Sanchez Romero rámutatott, hogy az országban használt szoftverek 65 százaléka illegális. A kalózvindóz népszerűsége egyébként linuxostul lemosta a színről a nyílt forrású operációs rendszereket.

"A program azoknak készült, akik legális szoftverhez szeretnének jutni" - magyarázza az XP Startert Sanchez Romero.

A Microsoft már kiadta a szívatós operációs rendszer helyi változatait a szoftverkalózkodás által erősen fertőzött Thaiföldön, Indiában, Malajziában, Brazíliában és Oroszországban. Az EU-ban árult Windows XP N, vagyis a néma Windows azonban nem a Microsoft találmánya: a konkurensek, főleg a RealPlayert gyártó Real Networks tiltakozásainak hatására az unió rendelkezett úgy nemrég, hogy Európában a Media Playertől megfosztott verziót is kötelező forgalmazni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.