Mátyás
-6 °C
1 °C

'Túl jól működik' a Windows 2000

2005.06.16. 19:41
Bár a Windows XP operációs rendszer töretlenül jön felfelé, az amerikai vállalatok összes személyi számítógépének közel felén még mindig Windows 2000 (W2K) fut. Erre az eredményre jutott az AssetMetrix Research Labs piackutató cég által végzett felmérés.
A W2K-t futtató amerikai vállalati pc-k száma 2003 és 2005 között 4 százalékkal csökkent, és 2005 első negyedévét 48 százalékos részesedéssel zárták, állapította meg az AssetMetrix. Ezek az adatok azért is különlegesek, mivel a Microsoft bejelentése szerint a hónap végén hivatalosan véget ér a W2K általános támogatása.

Július 1. után a cég öt éven át nyújt fizetős, emelt szintű támogatást. Az operációs rendszer biztonsági frissítéseit viszont továbbra is ingyenesen lehet letölteni. Ezt a Microsoft 2007 közepéig az Update funkcióval biztosítja, de az ezután kitartókmár csak kézzel tölthetik le a frissítéseket a hivatalos webszájtról.

Visszaesett a W95/98

Az AssetMetrix szerint a Windows XP-vel működő vállalati számítógépek száma a 2003-as 6,6 százalékról 2005 első negyedévében 38 százalékra emelkedett. Erősen visszaesett viszont a Windows 95 és 98 részesedése.

Jelenleg ezek az operációs rendszerek a vállalati gépek nem egészen 5 százalékán futnak, szemben a 2003-ban regisztrált 28 százalékkal. A céges pc-k mintegy 10 százalékán találni Windows NT-t. A felmérés szerint a Windows XP-re való átállást mindenekelőtt a 250 számítógépnél kevesebbelt működtető cégek vállalták, írta a CNet.

Meg vannak elégedve

Steve O'Halloran, az AssetMetrix szakértője a W2K XP-vel szembeni tartós sikerének okát az operációs rendszer funkcionalitásában látja. Szerinte a régi verzió túl jól működik. Amikor a W2K megjelent, tökéletes keveréke volt a biztonságnak és a felhasználóbarát működésnek, mondta O'Halloran a CNetnek.

Ezért sok cég a W2K köré építette fel infrastruktúráját, és mivel azóta sok kapcsolódó eszközt frissíteni tudtak, továbbra is meg vannak elégedve a szoftverrel.

Nem csábítanak az új funkciók

Ehhez hozzájárul, hogy sok cégnél nem selejtezték le a W2K alatt kiöregedett gépeket. Sokszor előfordul, hogy bizonyos részlegek átálltak XP-re, régi pc-iket pedig megörökölték a kevésbé fontos részlegek.

Elemzők szerint ezért a Microsoft saját maga legnagyobb ellensége. A szoftvercég új termékeinek a saját korábbi változatuk is versenytársa. A Microsoft többször elérte azt a pontot, ahol az újabb funkciók nem jelentenek ösztönzést a vásárlásra.

A vállalatok és a privát felhasználók nem látják be, miért kellene lecserélniük a Microsoft-szoftvereket. Ugyanezt a problémát lehetett különben megfigyelni nemcsak a Windows, de az Office irodai programcsomag esetében is, jelentette ki az AssetMetrix szakértője.