Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Két bájt teszi az XP Professionalt

2005.06.02. 12:00
A Windows XP operációs rendszer Home változatával sok magánfelhasználó elesik számos biztonsági funkciótól. Ez azonban a telepítőlemez minimális átbuherálásával megváltoztatható, írta legújabb számában a német c't számítástechnikai magazin. Két bájt átalakításával ugyanis bárkinek lehet XP Professionalja.
A Windows XP otthoni felhasználóknak szánt kivitelének feljavítása eddig különböző eszközök és frissítések telepítésére szorítkozott. A hiányzó biztonsági eszközöket viszont sokkal könnyebben is be lehet pótolni, mivel a Microsoft a Home telepítőlemezen is szinte teljes értékű XP Professionalt ad.

Így megy ez
A Gizmodo.com szájbarágósan leírja a XP Home telepítő CD átszabásának lépéseit. Eszerint a CD alapkönyvtárát és a i386 könyvtárat át kell másolni a merevlemezre, a Setupreg.hiv fájlt pedig két ponton, a Regedit segítségével kell megváltoztatni. Az újként írt telepítő CD-vel már XP Professional telepíthető.
Egyetlen telepítőfájl két bájtjának a felülírása a CD-ből olyan változatot generál, amely XP Professionalként telepíti magát, írta a c't számítástechnikai magazin.

Megspórolt jogosultságok

Az operációs rendszer felturbózásának előnyei mindenek előtt a biztonsági funkciókat érintik. Csak az XP profi változata alatt képesek a felhasználók kényelmesen dolgozni, miközben valójában nincsenek meg az adminisztrátori jogosultságaik.

A jogok szabályozása segít abban, hogy a legtöbb vírus és trójai program megvesse a gépen a lábát. "Jóformán megmagyarázhatatlan, hogy a Microsoft miért éppen a Home változatnál hagyta ki az ilyen védelmi lehetőségeket" - tette fel a kérdést Axel Vahldiek, a c't szakértője.

Távolba nézés

Az operációs rendszer professzionális változatával sokkal könnyebb konfigurálni a felhasználói csoportokat illetve profilokat. A távoli hozzáférés (Remote Desktop) funkció, tehát a munkahelyről az otthoni számítógép elérése szintén lehetséges a bővített XP-vel.

A teljes értékű XP Professionalhoz viszont néhány funkció így is hibázni fog. A c't szerint a telepítőlemez átszabása mindenekelőtt a jobb vírus és trójai védelem miatt éri meg.