Salamon
7 °C
13 °C

Ámen az AOL-Time Warner egyesülésre

2000.12.15. 15:25
Az amerikai versenyhivatal egyhangúlag elfogadta a történelem legnagyobb cégfúziójának számító AOL - Time Warner egyesülést. Az új cég értéke száztizenegymilliárd dollár, kábelrendszere huszonegy millió háztartásra terjed ki, és huszonhat millió internet-előfizetője van.

,,Szélesebb értelemben, vizsgálatunk azt próbálta megállapítani, hogy a két vezető vállalat egyesülése, akadályozhatja-e versenytársaikat a nagy sávszélességű technológia felhasználásában. Határozatunk célja, hogy biztosítsa az új médium nyíltsága, sokszínűsége és szabadsága nem szűnik meg az egyesüléssel." - mondta Robert Pitofsky, az amerikai versenyhivatal, a Federal Trade Commission elnöke, miután az ötfős testület ellenszavazat nélkül jóváhagyta a huszadik század legnagyobb cégegyesülését.

Ezzel - egy kisebb zsámolyt leszámítva - véget ért az egyesülő cégek telekommunikációs és piaci versenyt felügyelő kisebb-nagyobb hivatalokon keresztül tartó akadályfutása. Az egyesülési okirat már egyedül az Federal Communications Commission (FCC) pecsétjére vár. Az FCC vizsgálata már korábban lezárult, de a testület, hogy ne dolgozzon hiába, szavazásával megvárta az FTC-döntést. A telekommunikációért felelős állami testület pozitív válaszát mindenütt biztosra veszik. Ennek egyszerű oka, hogy az FCC kezdettől fogva, úgy tekintett az AOL-Time Warner egyesülésre, mint a telekommunikáció fejlődésének következő logikus lépésére, míg a versenyhivatal egyértelműen az internetszolgáltató-piac szabadságát veszélyeztető monopólium kialakulásának lehetőségét látta benne.

Régi és új

Robert Pitofsky
Arról, hogy a legnagyobb újmédia vállalatnak számító America Online felvásárolja, a legnagyobb régimédia vállalatnak számító Time Warnert, először - pár hét híján - egy éve, január 10-én értesült a világ. A kétszáznegyvenmilliárdosnak induló egyesült céget megviselte, a dotcom szektor idei dögrovása. Az AOL-Time Warner kétszázmilliárdosra fogyott, az AOL piaci kapitalizációjának izmos, ötven százalékos esését követően.

A Netscape-et, Nullsoftot, ICQ-t és AOL Instant Messengert, a Warner lemezkiadót, filmstúdiót, HBO-t, CNN-t és egyéb tévécsatornákat, a Time magazint, és nem utolsó sorban az America Online huszonhat millió előfizetőjét, és a Time Warner huszonegymillió háztartásra kiterjedő kábelrendszerét egy cégbe tömörítő tranzakció, persze puszta víziója is elég volt ahhoz, hogy a piacért felelős testületek fokozott erővel vizsgálódjanak.

Az Európai Unió októberben, két héttel a maga elé kitűzött határidő előtt jóváhagyta, az egyesülést, annyi kikötéssel, hogy az AOL-nak ki kell szállnia a német Bertelsmannal közös vállalkozásokból, biztosítva ezzel a két médiakonglomerátum konkurens szerepét.

Feltételek

Szabad kábelek
Az FTC ennél valamivel több követeléssel lépett fel: az FCC-vel közösen kidolgozott monopóliumellenes biztosítékok értelmében az egyesült vállalat három hónapos versenyelőnyt köteles biztosítani a konkurenciának. A Time Warner három hónappal azelőtt, hogy az AOL szolgáltatni kezdene rendszerén, köteles kábelhálózatát megnyitni a konkurens internetszolgáltatók előtt. Előírás továbbá, hogy az egyesülés előtt lehetővé kell tenni, hogy az előfizetők legalább három különböző szolgáltató közül választhassanak. Azt, hogy a Time Warner kamu szolgáltatókat szerződtessen rendszerére, azzal előzik meg, hogy minden ilyen szerződést az FTC hagy jóvá.

A cégek fáradhatatlanul tárgyaló jogászai főleg ettől a legutóbbi kikötéstől szívták legjobban a fogukat, de a több hónapnyi munka után végül - egy órával a határidő előtt - beleegyeztek. Bár ez valószínűleg csak majré volt, mert az internetes piacelemző Merrill Lynch szerint a kábelrendszer megnyitása nem okoz kiesést a vállalatnak - úgy vélték, az FTC kikötéseitől függetlenül is ez lett volna az üzletileg leghasznosabb lépés.

Szeretik, nem szeretik

A Time Warner időközben megegyezett a második legnagyobb szolgáltató (és ezzel az AOL legnagyobb ellenfelének számító) Earthlinkkel. A Microsoft internetszolgáltatójával, az MSN-nel folytatott tárgyalások azonban sikertelenek voltak. A Microsoft az FTC-hez fordult az összeolvadás feltételeinek további szigorítását kérve.

Nem követte viszont a Microsoftot a Disney, - amely, mint ismert, korábban amiatt keveredett konfliktusba a Time Warnerral, mert az letiltotta kábelrendszeréről az ABC adását: ők üdvözölték, hogy a kikötésekkel együtt megvalósul az egyesülés.

Az AOL és a Time Warner így valószínűleg gyakorlati szinten is egyesülhet 2001 januárjában. Az FTC csak öt év múlva tér vissza az egyesült cég ténykedésére.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!