Olyan, mint megnyalni a napot – ezzel a mondattal jellemezte egy szakértő a világ egyik legcsípősebb erős paprikáját. Vajon mit mondott volna, ha nem paprikát, hanem egy kis RTX-et kóstol?
A reziniferatoxin a világ legcsípősebb ehető anyaga. Az RTX-ként rövidített anyag kapszaicin-analóg, vagyis ugyanazt a hatást éri el, mint a csípős paprikák hatóanyaga. Ezeknek az erősségét a Scoville-skálán jelzik: az értékek itt azt mutatják, hogy egy adag paprikát hányszoros mennyiségű vízzel kell felhígítani ahhoz, hogy ne érezzük az ízét.
Csak a kontraszt kedvéért: a csípős magyar paprikák 1500-1500 pontot kapnak, a Habanero chile 100 és 350 ezer pontot ér el, míg a tömeggyilkos Dorset Naga csúcsformájában akár 1,6 millió pontot is szerezhet. A listavezető természetesen a vegytiszta hatóanyag, a kapszaicin: ez 15-16 millió pontot kap.
Az RTX-et egy kaktuszféle növényből, az Euphorbia resiniferából lehet kinyerni; ez Marokkóan és Nigéria északi részén őshonos. Az ultrapotens hatóanyaga aktiválja a vanilloid receptort, ami az érző idegekbe közvetíti az ingereket – ez felel például a fájdalomérzet továbbításáért. Ez az ízben is jelentkezik: aki megkóstolja az RTX-et, tömény fájdalmat fog lenyelni.
Nem véletlen hogy a reziniferatoxin – ahogy a neve utótagja is mutatja – erősen mérgező, nem tanácsos megenni. Emberek számára a halálos adagja 40 gramm körül van, de ennél kevesebb is súlyos egészségkárosodást okozhat. A Scoville-skálán az RTX nagyjából 16 milliárd pontot ér el, vagyis
Rovataink a Facebookon