Mi van a szádban? Fájdalomcsillapító!

2016.09.24. 08:51

Vajon mi lenne, ha odamenne a sarki rendőrhöz, és azt mondaná neki, hogy tele van a szája egy hihetetlenül potens, nem tesztelt vegyszerrel, ami sokkal erősebb a morfiumnál? A rendőr valószínűleg arra gyanakodna, hogy heroint szopogat, és a gumibotos ütlegelés és a járőrkocsiba zsuppolás közben elszavalná a Btk. 178. paragrafusát. Pedig nem kell ehhez drog, csak egy patkánykísérlet, egy logikai ugrás és egy vegyianyagteszt: ennyi kellett hozzá, hogy felfedezzék az opiofrint, ami egy, a morfiumnál hatszor erősebb fájdalomcsillapító szer.

A kétezres évek elején a tudósok rájöttek, hogy a patkányok nyálában szialorfin, egy igen erős fájdalomcsillapító található. A forgalomba kerülő gyógyszerek nagy részét nem véletlenül tesztelik patkányokon és egereken: az anyagcseréjük igen sokban hasonlít az emberéhez. A kutatók gyanakodni kezdtek, hogy az emberi nyálban is előfordulhat hasonlóan potens fájdalomcsillapító. Így fedezték föl az opiorfint.

Az opiorfin igen hatékony és nagyon egyszerű fájdalomcsillapító szer. Megakadályozza az enkefalin nevű vegyületek lebomlását a szervezetben, amik a szervezet opioid receptorait stimulálják; ez utóbbiak a fájdalom továbbításáért felelős jeleket blokkolják. Azt még a kutatók sem tudják, hogy miért van a nyálban egy ennyire potens hatóanyag.

A szer hatékonyságát patkányokon tesztelték. A kutatók kisebb-nagyobb fájdalmat okoztak az állatnak: a repertoár az egyszerű farokrángatástól a hegyes tűkkel borított járófelületen futtatásig terjedt. Megállapították, hogy a patkányoknak hatszor annyi morfiumot kellett beadniuk, mint opiorfint, hogy fájdalommentesen végig tudjanak szaladni a tűkön.

A fenti tulajdonságai miatt az opiorfin ígéretes fájdalomcsillapító-alapanyagnak tűnik, de fontos, hogy tovább vizsgálják, mielőtt gyógyszert gyártanának belőle. Ha ugyanis az enkefalinokon kívül más vegyületeket is lebont a szervezetben, az komoly problémákat okozhat, ha valakinek nagyobb dózisban adagolják.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM