Tegyük fel, hogy húst akar sütni; hogyan áll neki? Kiveszi a nyers húst a hűtőből, kicsomagolja, és mielőtt nekiállna bárminek is, alaposan megmossa. És a szakértők egybehangzó véleménye szerint itt követi el az első hibát. A húst ugyanis nem kell, sőt, nem is szabad megmosni elkészítés előtt, csak rosszat teszünk vele saját magunknak. Akkor is, ha ez így elsőre nagyjából annyira hangzik higiénikusan, mintha a WC-használat utáni kézmosásról próbálnánk lebeszélni.
A szakértők (például az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal, vagy a táplálkozástudományi akadémia) azt mondják, legyen az szárnyas, disznó, marha, bárány, vagy vad, nem javasolják a nyers hús megmosását elkészítés előtt. A húson előforduló baktériumok egy részétől ugyan megszabadulhatunk így, csakhogy
- Ezek a baktériumok ott maradnak a mosogatóban, a konyhapulton, ahonnan könnyen átkerülhetnek aztán más élelmiszerekre
- A baktériumok nagy része sokkal jobban ragaszkodik a húshoz (és/vagy nem is annak a felszínén lakik), hogy szimpla mosással el lehessen távolítani
- De nem kell aggódnunk, sütés-főzés közben ezek mindenképpen elpusztulnak, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik
Na és mi a helyzet a tojással? Hasonló: nem ajánlott a megmosása, mielőtt betennénk a hűtőbe, ugyanis ezzel megrongáljuk a tojáshéjon levő természetes (vagy a feldolgozási folyamat végén levő mosásnál odakerült mesterséges) védelmi réteget, ami kinn tartja a baktériumokat.
És ha már itt tartunk, felmerül az a kérdés is, hogy kell-e egyáltalán hűtőben tartani a tojást, ha a boltban sem hűtőpultban volt, hanem csak úgy a polcon. A válasz az, hogy nem muszáj, csak megszokás (ha már ott van a tojástartó a hűtő ajtóban), illetve sokkal tovább eláll a hűtőben.
Rovataink a Facebookon