Rejtélyes kőépítmény a Kineret-tóban

2013.04.12. 14:21

Hatalmas kőépítményt talált egy régészcsoport az Izrael északi részén lévő Kineret-tó alatt. Először 2003 nyarán egy hanglokátoros felmérésnél vették észre a vastagon homokkal borított monumentális kőhalmot a víz mélyén. A régészeti feltárás remélhetőleg rávilágít arra, hogy milyen célt szolgált az épület, amelynek korát jelenleg több mint négyezer évesre becsülik.

A kutatók nem tudják megmondani, hogy pontosan mikor épült és mi volt a célja a hatalmas, kúp alakú építménynek. A közel tíz méter magas épület faragatlan bazaltkövekből és sziklákból áll, az átmérője legalább hetven méter, ami kétszerese a Stonehenge-nek. A kutatók feltételezik, hogy az épület szárazföldön épülhetett, és csak később, a vízszint emelkedése miatt merült el a tóban, amit az újszövetségi iratokban Genezáreti-tóként emlegetnek.

A régészek szerint emberkéz alkotta a hatalmas épületet, mert nem hasonlít semmilyen természeti jelenségre. Úgy tűnik, hatalmas sziklákat halmoztak egymásra, de egyelőre csak találgatják az építmény egykori feladatát. A kutatók úgy vélik, valamiféle temetési szertartás része lehetett. Az időszámításunk előtti harmadik évezredben a közelben egy Bet Jerah vagy Kirbet Kerak nevű város, ami akkoriban a térség legnagyobb, erődítménnyel védett központja volt. A kutatók szerint itt akár ötezren is lakhattak, és együtt képesek lehettek egy ekkora kőépítmény létrehozására.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM