Mária
-6 °C
-2 °C

Jövőre indul az első Galileo műhold

2004.05.12. 15:30
Az európai navigációs rendszer kifejlesztésébe szerepet vállaló öt EU ország szándékai szerint 2005 októberében fellőhetik az első tesztműholdat. A Galileo nem a GPS konkurenciájának, hanem kiegészítésének tekinti magát, hangzott el egy berlini szakvásáron.
Az európai Galileo műholdas navigációs rendszer a Galileo Industries tervei szerint legkésőbb 2009 elején megkezdheti működését. A céget vezető Günter Stamerjohanns a berlini ILA légiközlekedési és űrrepülési vásáron kijelentette, hogy a Galileo programban szerepet vállaló öt EU ország szándékai szerint 2005 októberében indulhat az első tesztműhold. A navigációs rendszer teljes kiépítéséhez harminc műholdat lőnek fel.

Stamerjohanns szavai szerint a Galileo pontosabb, megbízhatóbb és a kontinensen jobb elérhetőségű lesz, mint a jelenleg használt GPS. Utóbbi rendszert különben az USA eredetileg katonai célokra fejlesztette ki. A Galileo viszont nem a GPS konkurenciájának, hanem annak kiegészítésének tekinti magát, mondta a Galileo Industries igazgatósági elnöke.

100 ezer új munkahely

A München melletti Ottobrunban székelő Galileo Industries GmbH-ban egyenként 21,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az EADS Astrium Gmbh, az EADS Astrium Ltd & GSS, az Alcatel Space és az olasz Alenia Spazio. Több spanyol cég összesen 14 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, és a jövőben beszáll a részvényesek közé a francia Thales, emlékeztet az APA hírügynökség.

Günter Stamerjohanns tanulmányokra hivatkozva kijelentette, hogy a légi-, közúti és vízi közlekedést segítő új navigációs rendszer révén akár 100 ezer új munkahely is létesülhet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.