A szesztilalom baromság. De mit tegyünk az éjszakai randalírozókkal?

2009.05.20. 17:35

DEMONS OF ALCOHOL

Most, hogy bevezették az újbudai alkoholstopot, ideje kicsit visszakacsintani a témára. A rendeletről az utóbbi idők egyik legnagyobb vitája alakult ki az Urbanistán, bár azért abban nagyjából egyetértett mindenki, hogy a szesztilalom baromság. (Ennél nagyobb egyetértés furcsamód csak a "ZP és a Rió kapja be" téma körül alakult ki.) Ugyanakkor nyitva hagytunk egy kérdést, hogy mit lehet tenni a lakók nyugalma érdekében. Az alábbi levél történetesen épp a ZP-ről szól, de a probléma az egész várost érinti. Mi lehet a megoldás? Nagy vigalmi negyedbe szorítani az éjszakai mulatóhelyeket? Minden kerületben kialakítani egy türelmi zónát? Vagy legyen sok kocsma mindenhol, de jó sok utcán strázsáló csendőrrel, aki az arra járó részegen ordibálóknak leken egy nyaklevest?

 

Kedves Urbanista!
Zp ügyben írok. (...) Szeretnék néhány gondolatot megosztani erről a kulturális szórakozóhelyről (is). Családom 50 jómagam 25éve élek a kerület ezen részén.Ebben a házban, és mi vagyunk a legközelebb, nem számítva Kármán Tódort, 48 lakás és ugyanennyi család lakik. Sokan vagyunk. Különböző korúak, de egy dolgoban mind egyetértünk. Az elmúlt pár év alatt nyaranta itt elszabadul a pokol.
Amikor zp még zöld volt és nem egy ilyen kiépített profithajhász vacak, na akkor még sokat le is jártam. Sosem zavart. Tavalyig. Na amióta van az új zajszintmérő csodájuk, olyan hangos a zene mint még soha. Szerencsére csak 8-11ig. Előnye: az erkélyről lehet koncertet hallgatni. De vannak hátrányai is.
1. Kamasz csürhék vonulnak az ablakaink alatt ,hol oda, hol vissza. A csürhék követési ideje 1-1,5 perc. Odafele is ordítanak meg visszafele is. Néha csak hangokat adnak minél hangosabban.
2. Nem az ivás a baj, hanem ahogy isznak. Pl: néhány tizenéves, általában lányok, leülnek az első lépcsőre és ott szórakoznak. Az nem zavarja őket, hogy ott laknak(a lépcső feletti ablak stb.), ők ott és akkor buliznak, ordítanak, kiélik magukat. Mert. Csak. És mindenki más dögöljön meg.
3. Ha nem a lépcsőn ülnek akkor két méterrel odébb az egyébként is haldokló növényket hugyozzák le. Egy este minimum 20an tesznek így. Mert. Neki kell.
4. Elképesztő mennyiségű szemét gyűlik fel kis utcánkban is (Irinyi páratlan oldal). Törött üveg, hányás folt és ami kettő között elfér. Mert ugye nálunk ezt is lehet. Konkrét példa: jön emberünk(?), kezében a kis sörösüvegecskéje. Majd izomból az aszfalthoz vágja. Haver röhög, az övé nagyobbat csattant. Mi meg takaríthatjuk fel reggelente a szilánkokat. A kutyások ki vannak ettől. Mesélje már el nekem valaki, hogy ez mire jó?
Mesélhetnék arról amikor este 11kor 5-8 alsógatyás kamaszfiú rohangált fel alá az utcában. Persze állatmódon üvöltve. Kulturált szórakozás? Fiatal vagy akkor mindent szabad? Aki meg itt lakik az költözzön el, ugyi? Hol van itt a kultúra? Vagy a szórakozás?
Lehet én vagyok öreg (25), de szerintem nem az a szórakozás ha tajt részegre issza magát valaki és aztán kimegy az utcára randalírozni.  Tudom nehéz kamasznak, fiatalnak lenni, ki kell engedni a gőzt. DE így? Miért nem lehet úgy szórakozni, hogy a másik embert ne zavarja?
Az aláírás gyűjtésről.
Itt főleg idős emberek élnek. Halk  a hangjuk. Tűrnek. Szenvednek. Tehetetlenek. Most úgy nézett ki történik valami, elhitették velük. DE nem fog történni semmi. Régen nem ilyen volt, nem is tiltakoztunk. Évről évre rosszabb, sosem volt ennyire.
Bárkinek felajánlok egy vacsorát nyitott ablaknál, hogy megtapasztalhassa milyen.
Látom nagyon terjengős lettem, remélem még ébren vagy. SAjnos ezt a panassz áradatot folytathatnám.
Tudom, hogy nem megoldás a hely bezárása, a tiltás. Itt az emberekkel van baj. Mert azt hiszik hogy ezt így lehet. Pedig lehet másképp is.

 

Megoldási tippek?