Felállították az ország fáját

2014. december 8., 17:13 Módosítva: 2014.12.10 15:45
91

A két tonnás monstrum húsz méter magas és a Valkói Erdészet ajándékozta a budapestieknek, akiket január hatodikáig fog boldogítani, utána építőanyag lesz belőle.

Most érdemes okostelefont venni

2014. december 8., 15:57 Módosítva: 2014.12.09 12:20
744
Decemberre megjelent az összes új telefon, amit idén piacra akartak dobni, a boltokban is elindították az akciókat. Ha telefont akart venni, akkor most érdemes, mert tavaszig nem jelennek olyan újdonságok, amelyek miatt elavultnak tűnik majd a frissen vett mobil.

Az idei év egyik nagy témája, hogy mekkora legyen az okostelefon. Megnőtt az iPhone, és világszerte tarolnak az 5-6 colos péklapátok. Ez előnyös azoknak, akik rosszul látnak; könnyebb rajtuk olvasni, jegyzetelni, képeket nézni és szerkeszteni. Emellett a phableteknek van még egy olyan járulékos hasznuk is, hogy nagyobb kapacitású akkumulátor fér el bennük. Hogy milyen felbontást válasszunk, az egyéni szokások kérdése. Kép- és szövegszerkesztéshez, e-könyv olvasásához jobb a 1080p full hd vagy nagyobb felbontás, de aki csak időnként böngészni és fészbúkolgatni fog, annak nem feltétlenül kell a legjobb felbontást választania.

Az ips lcd jobb, mint a sima lcd, az amoled kijelzőknek pedig ragyogók a színeik. A fényerőt is érdemes megnézni a boltban, és ha homályosabb lesz a kijelző, amikor elforgatjuk a készüléket, nem biztos, hogy érdemes azt a modellt választani. Ha nappali fényben túlságosan csillog a kijelző, azt egy matt fóliával orvosolni lehet.  

A nagyobb méret vezetés közben előnyös, tömegközlekedésben kevésbé, mert nehezebb egy kézzel használni. Ne higgye el azt a reklámszöveget, hogy van a szoftverben egykezes mód is! A nagy méretből adódó problémák többségét ezek nem oldják meg. A phableteknél még az veszélyes, ha túlságosan vékony a készülék: jobban kell rá vigyázni, nehogy ráüljünk és elhajlítsuk, vagy megrepesszük a kijelző üvegét. Ez nemcsak az iPhone 6-ra igaz, láttunk mi már meghajlott Sony-t is.

Tovább

Szőrmebunda karácsonyra? Ne a Lidlbe menjen!

2014. december 8., 10:50 Módosítva: 2014.12.08 18:09
87

"A Lidl kiáll az állatvédelem mellett, a nemzetközi diszkontlánc a Szőrme mentes áruház kezdeményezés tagja lett" - közölte a Négy Mancs állatvédő szervezet sajtóosztálya.

A kezdeményezéshez egyébként már egy sor olyan cég csatlakozott, akik eddig sem drága szőrméikről voltak híresek, a tagok írásban vállalták, hogy nem is lesznek.

Ha venne egy szép szőrmebundát karácsonyra, nem csak a Lidlben fog csalódni, a H&M-ben, Zarában, GEOX-ban, s.Oliverben, vagy a C&A-ban sem talál majd kedvére való szőrmét.

Megtaláltuk a legolcsóbb és legdrágább boltokat

2014. december 8., 09:40 Módosítva: 2014.12.09 09:30
3377
Huszonkettő kategóriában hasonlítottuk össze a kilenc legforgalmasabb kiskereskedelmi láncot. Arra jutottunk, hogy nagyon nem mindegy, hol vásárolunk, mert hatalmas különbség lehet az árakban. A kormány meg fújhat valamiért az olcsóságra, legalábbis pontosan a szegény emberek boltjait szorongatná meg a legjobban.

Nem túl egyszerű legalább megközelítőleg pontos képet kapni arról, hogy manapság melyik boltban lehet a legkevesebb pénzből kihozni egy átlagos nagybevásárlást, de mi megpróbáltuk.

Az összehasonlítást egy halom tényező nehezíti (ezeket részletezzük később), de a KSH statisztikusaival is egyeztetve találtunk olyan ésszerű kompromisszumokat, amelyekkel nagyjából értelmesen össze tudtuk vetni a legforgalmasabb láncok árait. 

Első lépésben megnéztük, hogy a magyarok jellemzően melyik termékeket veszik a leggyakrabban. Kaptunk egy listát, amiről kiválasztottuk a két tucat legnépszerűbb tételt.

Aztán a listával a kezünkben bementünk nyolc óbudai és egy XIII. kerületi boltba, hogy kiderítsük: hol mennyi pénzből tudjuk összevásárolni ugyanazt a kosarat (Reált nem találtunk a szerkesztőség környékén, ezért mentünk át Újlipótvárosba) . 

Az eredmény: a Spar, Auchan, Tesco fej-fej mellett a legolcsóbbak, a CBA, a Lidl és a Coop a legdrágábbak.

Alább a sorrend és a részletek, alatta pedig az, hogy milyen módszerekkel jutottunk erre az eredményre.

Tovább

Értem én, hogy iPhone, de hány karátos?

2014. december 7., 18:13 Módosítva: 2015.01.19 12:19
693
Emlékeznek még, mekkora felhördülés volt, amikor az Apple bemutatta az aranyszínű iPhone 5S-t? Ronda? Persze. Ízléstelen? Az. Feltűnő, és kilométerekről látszik rajta, hogy jó drága volt? Naná, és ez a lényeg. Illetve fogalmazzunk úgy, hogy van olyan vásárlói réteg, aminek számára ez a lényeg. És erre a rétegre az utóbbi években egy egész iparág épült rá, rendkívül drága, ám annál kevésbé praktikus, korlátozott példányszámban készülő dizájnertelefonokat kínálva. Ha ön friss lottónyertes, olajsejk, oligarcha, vagy Lázár János-i értelemben vett családi összefogással készül az ajándékvásárlásra, adunk pár tippet. Ha egyik kategóriába sem esik bele, röhögjön azon, milyen dolgokra képesek mások milliókat kiadni.
Tovább

Máris hiánycikk a karácsony slágerjátéka

2014. december 6., 18:32 Módosítva: 2014.12.07 20:06
547

Az elmúlt hónapokban minden magyar kislány rákattant az éneklő Digi Birds fantázianevű, műanyag madarakra, de a hazai boltokban a karácsony közeledtével már alig lehet kapni.

Így most minden felnőtt, akinek a lánya, keresztlánya és unokahúga Sunrise-t, Rainpopot és a többi, idétlen nevű jómadarat kérte a Jézuskától, úgy érzi magát, mint a jó öreg Arnold a Hull a pelyhesben, amikor elfelejtette időben megvenni az év slágerjátékát, a Turbo Man-figurát.

Na de mik is pontosan ezek a három LR44-es gombelemmel működő, tiritarka madarak? És miért őrül meg értük minden kislány? Nagyjából úgy lehetne körülírni a mindenkit megőrjítő Digi Birds-jelenséget, hogy ez a XXI. század Barbie babába oltott, beszélő Tini Nindzsa Teknőc-szerű tamagocsija.

De itt egy idegőrlő cuki Digi Birds-reklám:

És egy alapos termékismertető is:

Csipognak, csicseregnek és dalolnak! Ők a bájos Digibirds madarak, akik varázslatos énektudásukkal szórakoztatnak. Az interaktív játék madárkákra elég ráfújni, fütyülni vagy sípolni nekik és máris bemutatják tehetségüket. A dallamos csiripelés közben mozgatják a fejüket és a csőrüket, továbbá csoportosan, kórusban is tudnak énekelni!

Tovább

Minden app, amire a karácsonyhoz szüksége lehet

2014. december 6., 08:30 Módosítva: 2014.12.06 18:03
20
Megint nyakunkon a karácsony, amit egy igazi geek szeret online intézni és túlélni, amennyire csak lehet. Mutatunk néhány telefonos alkalmazást, amelyek kifejezetten erre az alkalomra szólnak, sőt néha még valami hasznuk is akad.

A rezsicsökkentés jegyében mi is csak ingyenes appokat ajánlunk, nehogy erre verjék el, amit év közben spóroltak. Hiány így sincs: appföldön minden különleges alkalom legalapvetőbb felszerelése a telefon személyre szabását kínáló alkalmazások tengere. A karácsonnyal is pont ez a helyzet, végét se látni az olyan appoknak, amelyek a háttérképektől az ikonokig mindent karácsonyivá varázsolnak.

Kép, hang, madarak

Itt van például néhány lehetőség, ha szeretné, hogy mondjuk hó borítsa be a kamerát, Mikulássapka kerüljön a Twitter madarára, karácsonyfára akasztaná a Gmailt, vagy van valami furcsa és megmagyarázhatatlan indíttatása, hogy hógömbre cserélje a böngésző ikonját. De ha a többi app kinézetéhez nem nyúlna, csak egy mozgó háttérrel hajszolná bele magát a karácsonyi hangulatba, akkor ezt a népszerű darabot ajánljuk (már ha nem zavarja, ha még a szokottnál is gyorsabban merül közben a telefonja). Az igazán telhetetlenek pedig akár a billentyűzárat is feloldhatják karácsonyfadísszel.

webp

Hallgatni is lesz mit a családdal, hiszen a beszédes nevű Christmas Radio több mint 50 különféle stílusú ünnepi adóval lát el minket. Ugyanígy lehet karácsonyosítani a csengőhangokat, de a fényképeink képkereteit is, sőt az Elfyourselfnek köszönhetően kifejezetten karácsonyimanósító alkalmazás nélkül sem maradunk idén, Androidra és Iphone-ra sem.

Tovább

Több tízezer osztrák gyerek kap ma sokkot

2014. december 5., 12:36 Módosítva: 2014.12.05 20:54
182

Egy igencsak aktuális Police.hu-s hírből kellett megtudnom, hogy mivel riogatják a gyerekeket Ausztriában. Ezzel:

Az internet viszont rengeteg, még ennél is ijesztőbb krampuszt rejteget. Ha van bátorságuk, kattintsák végig ezt a galériát.

Tovább

Nem kell egy hűtő a könyvrendelés mellé?

2014. december 5., 12:28 Módosítva: 2014.12.05 16:08
19

Minden karácsonyi animációs filmben van egy olyan jelenet, amikor a Mikulás manóhadserege ajándékokat csomagol az Északi-sark jégmezője alatti gigantikus gyárcsarnokban. Kaotikus állapotok közepette próbálják összevetni a gyerekek kilométerhosszú kívánságlistáit a futószalagról legördülő ajándékokkal, mindenki őrült módon rohangál, valami természetesen mindig eltörik, a gyárigazgató Mikulás pedig idegbajt kap, mert már minden csomagnak a szánon kellene lennie.

Tovább

Remekül leihatjuk magunkat a karácsonyi vásárban

2014. december 4., 17:51 Módosítva: 2015.12.02 19:28
314
Forró alkoholos italok és remek kaják vannak az adventi vásárban. Budapest versenyre kel Béccsel, és néha le is győzi. Nagy karácsonyi vásárkalauz.

A karácsonyi vásárokról azt szoktuk gondolni, hogy inkább turistáknak való, de a Szent István téri Adventi Ünnepet egyre inkább látogatják a budapestiek is, mert használható és szerethető, és nem a turisták igényeinek megfelelően változik. A Vörösmarty és Városház téri vásárok a fővároshoz tartoznak, a Bazilika vására viszont a kerületé. Ingyenes a korcsolyázás és a korcsolyaoktatás is, de a legnagyobb sláger persze a félóránkénti fényfestés, amihez külön vatikáni engedélyt kellett kérni. 

Street food mennyország

Idén street food sétánnyá változott a Zrínyi utca, így végre megvalósult Budapesten is a hagyományos utcai étkezés, azaz tényleg az utcán állva, de normális körülmények között lehet jókat enni. Ideje volt, hiszen már mindenhol street food forradalomról beszélnek, ha más nem is, legalább a karácsonyi vásár egybeterelte a jó helyek egy részét. Betolatott például az utcába a Zing Burger, az ő hamburgereiket ma már mindenki ismeri, aki meg nem, annak pedig eljött az idő, hogy megkóstolja. Éppen mellette állomásozik a Pasta Station, ahol helyben, gyorsan készült tésztafogásokat ehetünk, mi a sütőtök szószos kacsás tésztát kóstoltunk, és határozottan meg voltunk elégedve. Kicsit mondjuk sokallunk 2500 Ft-ot egy tésztáért, de az adag bőséges, és van olcsóbb verzió is. 

Tovább

Írja meg ön a legjobb karácsonyi Quimby-dalt!

2014. december 2., 15:56 Módosítva: 2014.12.04 15:52
1901
Pláne, ha segítünk. Itt a Karácsonyi Ritmikus Quimbyfon, más néven a Nagy Karácsonyi Quimbyzátor, az Ön saját karácsonyi Quimby-szöveggenerátora, amellyel saját Quimby-szöveget tud gyártani. Karácsonyra. Ön.

Napok óta a csapból is a karácsonyi Quimby-szerzemény szól, amiben a három zeneakadémista lány segített nekik, persze mobil szélessávon, mert annyira elfoglaltak – jó, jó, de ennél még mi is jobbat tudunk, nem?

Quimby - Lámpát ha gyújtok

Eleve milyen Quimby-szám ez. Nincs benne sem egy szemétdombon kapirgáló lélek, sem egy szúrós szagú aldehid, sem egy émmánemmuzsikálok. Ha egy random karácsonyi dalra ráeresztenénk egy quimbylizert, legalább ilyen dalszöveget kapnánk. Vagy nem. Mindenesetre kipróbáltuk: íme a Karácsonyi Ritmikus Quimbyfon, ami úgy kutyulja össze Kiss Tibi líráját a bejgliillattal, ahogy csak egy véletlenszám-generátor képes. Nyomjon a „Jelet adok a gépnek” gombra, és ha nem tetszik, ismételjen! Ha tetszik, pláne!

A móka nem áll meg a gombnyomásra felugró Kváziquimby-szövegeknél. Zenélni tudó olvasóinkat arra bátorítjuk, hogy dolgozzanak fel egy legyártott dalszöveget, és nyerjenek vele! A játékszabályok:

  • A dalszöveget a Karácsonyi Ritmikus Quimbyfonnal kell legyártani (ha már mi ennyit dolgoztunk vele).
  • A dalnak valamilyen formában tartalmaznia kell a lentebb található négy hangmintából legalább egyet. (Innen le is tölthetők, ha úgy kényelmesebb.)
  • Ennyi.

Fontos, hogy a dalokat természetesen nem muszáj a Quimby modorában megírni (akkor sem, ha ön, kedves pályázó, véletlenül épp maga a Quimby), sőt: az egy szál gitáros trubadúrokat és a blackmetálzenekarokat egyaránt szívesen látjuk. (Mi több, azt kívánjuk, mint az egyszeri Metal Hammer-levelező: sok fémet a fa alá!) Ha ön elektronikus zenét kíván írni, csak bátorítani tudjuk, de a szöveget és a hangmintákat ekkor is rá kell bűvölnie az alapra, mert hiszen erről szól a verseny.

Tovább

Az adakozó kedd a jótékonyság fekete pénteke

2014. december 2., 11:30 Módosítva: 2014.12.02 13:16
7

Közel 70 jótékonysági ügyet lehet ma támogatni, hiszen adakozó kedd van, ami a fekete péntek és a kiberhétfő legkisebb testvére. Ha már kiköltekeztük magunkat, akkor elég csak egy rövid hívás vagy SMS az Adhat Vonal 13600-as számára, és 250 forinttal segítettünk azon a jótékonysági szervezeten, aminek a kódját beütöttük. A szervezetekről részletesen az Adhatvonal.hu honlapon lehet olvasni, a jótékonysági akciót pedig minden kedden megtartják, egészen karácsonyig.

Nem drágul az idén a fenyőfa

2014. december 2., 06:30 Módosítva: 2014.12.02 16:05
226

Országszerte elkezdték árulni a fenyőfákat, de a legtöbb közterületen csak a jövő héten kezdődik a vásár, az árak az előző évhez képest nem változnak - írta a Magyar Hírlap.

A lapnak erről Váradi Éva, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) kereskedője azt mondta, tavaly „lenyelték" a kereskedők az útdíj okozta többletköltséget, azonban az idén nem történt olyan intézkedés, amely indokolná az árak emelkedését.

A szakember szerint a legnépszerűbb fajta várhatóan az idén is a lucfenyő marad, amelynek ára kétezer forint lesz két méterig. Az ezüstfenyőt négyezer forintért kínálják, az egyre népszerűbb normann fát pedig hatezerért.

Ön milyen fenyőt vesz karácsonyra?

Ketyeg az óra, öreg fehérszakállú!

2014. december 1., 14:57 Módosítva: 2014.12.02 16:05
1485

Még mindig tartom azt az állításomat, hogy a november végének az az egyetlen értelme, hogy a gyerekek levelet írnak a Mikulásnak. Írtam ezt barátnőm 10 éves lányának levelére, aki kért valamit a tengerimalacának, majd a végén még megjegyezte, hogy reméli, a kedves Télapó egészsége is  a legnagyobb rendben van. A poszt végén kértük az olvasókat, hogy küldjenek hasonló rajzokat és leveleket, mert a Mikulás meg a karácsony egyetlen értelme úgyis ez. A gyerek, a kívánságok, a hit és a többi. Meg a bejgli.

Mielőtt elmerülnénk a Mikulásnak, Télapónak, Jézuskának készült rajzokban, meg kell említenünk, hogy az újabb kívánságok mellett nem kevés hitetlenkedés is érkezett Lici levelét illetően. "Ezt nem gyerek írta! Nekem van Kicsim de nagy ívben kerüli a nagy betűket! Ez jellemzi az indexet!" Ez csak egy a sokból, pedig, Laci, létezik ám, nem is akárhogy, ahogy a lenti kívánságok írói is valódi gyerekek, valódi kívánságokkal.

"Jézuska kérek egy képet rólad, anyának kérem azt, hogy elutazzunk." A különösen kíváncsi Zaránd 7 évesen kérte anyukájának (nagyon helyesen!) a kiszakadást a hétköznapokból, magának meg, ki tudja miért, egy képet a Jézuskáról.

Tovább