Környezettudatosan még szebb lehet az év vége

shutterstock 1506640742(1)
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
2020.12.26. 00:01
A karácsonyi készülődés során, a családi körben eltöltött békés és meghitt pillanatok közepette ritkán jut eszünkbe, hogy az ünnepi időszak mennyire megterhelő tud lenni nemcsak az emberek, de a természet számára is. Egy kis odafigyeléssel és tudatos hozzáállással viszont könnyedén környezettudatosabbá varázsolhatjuk az év végi ünnepeket.

Az ünnepek mindig kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy egy kicsit kiszabaduljunk a hétköznapok nyomása alól, és figyelmünket szeretteink, családunk felé fordítva észrevegyük azokat a dolgokat, amelyek valóban számítanak. Érdemes azonban önvizsgálatot is tartanunk ilyenkor, hiszen arra is ráeszmélhetünk, hogy a szeretet ünnepe és az új év köszöntése a kellemes pillanatok mellett számos olyan terhet is jelent, amelyet nemcsak nekünk, hanem közvetlen és tágabb környezetünknek is cipelnie kell.

Az átgondolatlanul megvásárolt és fölösleges ajándékok, a mértéktelen élelmiszer-fogyasztás, a pazarló energiahasználat és a környezetkárosító tűzijátékok mind-mind olyan tényezők, amelyek évről évre velünk tartanak az ünnepek során. A polcra kerülő kibontatlan dobozok, a rekordsebességgel felszaladó kilók, a csúcsokat döntögető villanyszámlák és a levegő szennyezettsége némán, de annál fájdalmasabban állítanak emléket az ünnepek árnyoldalának, aminek hatására joggal érezhetünk bűntudatot.

A túlfogyasztás ebben az időszakban a káros szenvedélyek terén is jellemző. A dohányosok például gyakran több cigarettát hajlamosak elszívni – ha más nem is, a stresszkezelés és a társas események jó indoknak tűnhetnek a füstölésre. Ennek azonban nem feltétlenül kell így történnie. A legjobb az lenne, ha az emberek egyáltalán el sem kezdenék a dohányzást. Ha pedig már dohányoznak, akkor önmaguk és környezetük érdekében érdemes minél előbb leszokni, hiszen a leszokással egyidejűleg csökken a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kockázata. A leszokás nem könnyű, ezért aki elhatározta magát, minden lehetséges módon támogatni kell ebben.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.