Valér
2 °C
8 °C

Torgyánt is beidézik a kazettaügy tárgyalására

2003.01.08. 16:25
Tagadta bűnösségét a kazettaügyként ismertté vált büntetőper elsőrendű vádlottja a szerdai első tárgyaláson a Fővárosi Bíróság előtt. Benczéné Tóth Judit ügyvédnő állítása szerint soha nem adott pénzt Torgyán József fiának, hogy az közbenjárjon apjánál egy beruházás érdekében. Deéssy Géza, aki a megvesztegetési tervről készített hangfelvételt tavaly januárban nyilvánosságra hozta, nem kívánt vallomást tenni. Mittelmayer Ferenc, a Pest Megyei Önkormányzat külügyi bizottságának akkori elnöke egymásnak ellentmondó vallomást tett, szintén tagadta bűnösségét.
Hangfelvétel titokban

Benczéné Tóth Judit ügyvéd és három társa ellen a Fővárosi Főügyészség még 2002 februárjában emelt vádat hivatali befolyással visszaélés bűntette miatt. Az ügyészség szerint a bűnsegédi magatartással vádolt Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné 2000-ben egy Agropark létesítéséhez akart támogatást szerezni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Ennek érdekében megbeszélést folytattak a tettesi magatartással vádolt Benczéné Tóth Judittal arról, hogy az ügyvédnő 3 millió forintot juttat el Torgyán József akkori földművelésügyi miniszter fiának, Torgyán Attilának azért, hogy közbenjárjon apjánál az Agropark létesítésének érdekében. A megbeszélésről Deésy Géza titokban hangfelvételt készített. Ennek nyilvánosságra kerülése robbantotta ki az ügyet 2001 januárjában.

Színlelés

Benczéné nem vallotta magát bűnösnek a terhére rótt bűncselekményben. A vádlottak közül elsőként meghallgatott ügyvédnő állítása szerint Mittelmayer Ferenccel együtt csak Deésy Géza előtt akarták színlelni azt, hogy eljuttatnak 3 millió forintot Torgyán Attilának. Mint mondta, Deésy Géza politikai kapcsolatrendszerére hivatkozva egyre gyakrabban százezres összegeket kért magáncéljaira Mittelmayer Ferenc cégétől. Úgy hallotta, hogy Deésy Géza zsarolta is Mittelmayer Ferencet, a Pest Megyei Önkormányzat külügyi bizottságának akkori elnökét egy, a férfi ellen folyó büntetőügy nyilvánosságra hozatalával. Benczéné azt állította: Deésy Géza szorgalmazta azt is, hogy Torgyán József fia révén kérjenek támogatást a tervezett Agropark létesítéséhez az akkori földművelésügyi minisztertől. Az ügyvédnő elmondta: egy általa át nem nézett, állítólagosan pénzt tartalmazó csomagot átvett ugyan, de azt nem juttatták el Torgyán Attilához. A csomagot, Deésy Géza látóköréből kikerülve, a megbeszélés helyszínét elhagyva azonnal visszaadta Mittelmayer Ferencnek.

Meggyőződésük szerint

Az ügyben bűnsegédként, másodrendű vádlottként szereplő Deésy Géza nem kívánt vallomást tenni a tárgyaláson. A bíróság ezért Deésy nyomozati szakban gyanúsítottként, illetve korábban az ügy tanújaként tett vallomásait ismertette. Eszerint Mittelmayerrel együtt az volt a meggyőződésük, hogy az akkori agrártárcánál csak vesztegetéssel, vagy kenőpénzek átadásával lehet előbbre jutni. Mittelmayer Ferenc, aki összefüggéstelen, több állításában is egymásnak ellentmondó vallomást tett, szintén nem vallotta magát bűnösnek. Az ügy több részletére nem emlékezett. A bíró kérdésére válaszolva elmondta: másik büntetőügyével nem zsarolta Deésy Géza.

A tárgyalássorozat március 5-én szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik. Torgyán Józsefet és Torgyán Attilát is megidézik tanúként.