Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Pokorni: a bankárok járnak jól a diákhitellel

2003.01.09. 13:41
Az MSZP és az SZDSZ választási kampányban elhangzott ígéreteit kérte számon a kormányon az Orbán-kormány oktatási minisztere. Pokorni Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján egybek között azt mondta: az előző kormány úgy dolgozta ki a diákhitelt, hogy az a hallgatóknak legyen kedvező, a Medgyessy-kabinet pedig úgy alakítja át, hogy a bankárok járjanak jól.
Pokorni Zoltán szerint a kormány és Magyar Bálint oktatási miniszter tevékenysége nincs összhangban a társadalmi elvárásokkal. Az oktatási tárca előző vezetője a Fidesz szakpolitikusával, Sió Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatóján egy, a Szonda Ipsos által végzett kutatásra hivatkoztak, amelyet tudomásuk szerint a Magyar Bálint vezette tárca rendelt meg, ám eredményeit nem hozta nyilvánosságra. Úgy tudják, a megkérdezettek 41 százaléka szerint az elmúlt években az oktatás színvonala Magyarországon javult, csak 19 százalékuk szerint romlott. "Ennek ellenére az eltelt 222 napban annak lehettünk tanúi, hogy a tárca sorra számolta fel a sikeres, a szakma és a közvélemény támogatását élvező fejlesztéseket és programokat" - fogalmazott Sió László.

A bankárok járnak jól

Pokorni Zoltán emlékeztetett arra, hogy a választási kampányban mind az SZDSZ, mind pedig az MSZP a felsőoktatási hallgatói létszám emelését ígérte. Úgy vélte: ezzel szemben a nyilatkozatok egyértelműen jelzik, hogy a hallgatói létszám csökkentésére, a versenyképes tudás privilegizálására tesznek újabb kísérletet. Az oktatási rendszert érintő egyéb kérdésekről szólva Pokorni Zoltán kifogásolta, hogy a költségvetési törvényben nincs nyoma a kollégiumi férőhelyek bővítésének. Megfogalmazása szerint, az előző kormány úgy dolgozta ki a diákhitelt, hogy az a hallgatóknak legyen kedvező, a Medgyessy-kabinet pedig úgy alakítja át, hogy a bankárok járjanak jól.

Csalódással

Pokorni Zoltán csalódással állapította meg azt is, hogy az idei költségvetésben nincsenek források a további közalkalmazotti bérfejlesztésre, és így megkezdődik a tavalyi fizetésemelés értékvesztése. A közoktatási törvény tervezett módosítása kapcsán elhangzott, hogy a mintegy százoldalas javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amely óriási felfordulást okoz majd a közoktatásban, elindítja az iskolaszerkezeti háborút és több tízezer pedagógus veszítheti el állását.

Egy kérdésre válaszolva közölte: nem döntötte még el, hogy a jövőben oktatáspolitikus marad, vagy inkább napi pártpolitikával foglalkozik majd.