Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bezárhatják a gyakran hibázó kórházakat

2005.05.04. 06:49
A jövőben az ÁNTSZ akár be is zárathatja azokat a kórházakat, ahol túl sok műhibával és szövődménnyel gyógyítanak.

Rövidesen gyakoribbá és szigorúbbá válnak az ellenőrzések az egészségügyi szolgáltatóknál, sőt az ÁNTSZ akár be is zárathat kórházi részlegeket, erről Bujdosó László országos tiszti főorvos tájékoztatta a Népszabadságot.

Az ÁNTSZ az eddigiekhez képest megerősített szakfelügyeleti rendszerrel és erősebb hatósági jogosítványokkal lép fel a szakma szabályok ellen vétőkkel szemben. Erre május közepétől egy új jogszabály hatalmazza fel a szakhatóság ellenőreit.

A lap úgy tudja, a szakfelügyelők arra lesznek például kíváncsiak, hogy a kórházban vagy szakrendelőben a beteg megkapta-e a diagnózisnak megfelelő szakszerű ellátást, szükség esetén tovább utalták-e a megfelelő szakellátásra jogosult intézménybe.

Nyilvánosságra hozzák az eredményt

Ha az ÁNTSZ ellenőrei úgy tapasztalják, hogy egy kórházi osztályon, rendelőben rendszeresen és indokolatlanul térnek el a szakmai kollégium által javasolt eljárástól, túl sok műhiba vagy szövődmény keletkezik az orvosi munka során, felfüggeszthetik az intézmény működését, végső esetben a működési engedélyt is visszavonhatják.

Az ÁNTSZ az ellenőrzések eredményeit, az ellátás minőségére jellemző adatokat nyilvánosságra is hozná, írja a Népszabadság.

Bujdosó szerint az utóbbi hetek tragikus esetei kivételesek, nem lett volna szabad megtörténniük, ha minden szakmai szabályt megtartanak. A szakfelügyeleti rendszer megújítása hosszabb távon azt eredményezheti, hogy csak a leghatékonyabb intézetek maradnak talpon.