Valér
2 °C
8 °C

OM-tender: kettőt fizet egyet kap

Az oktatási tárca már készül a digitális oktatás gyakorlati megvalósítására: 2005 májusában tendert írt ki a rendszer alapjaira. A közbeszerzésen azonban a tárca olyan szoftvereket is meg akart vásárolni, amilyenekkel már rendelkezik. A nyertes cég, az Unitis Rendszerház 128 millió forintért biztosítja őket.

Úgy tűnik, fölöslegesen költött el 128 millió forintot az Oktatási Minisztériumon (OM) szoftverekre. Ezek feladatait ugyanis a minisztériumnál már meglevő szoftverek is el tudnák látni.

Az OM reagál
Az oktatási tárca kedden délután reagált cikkünkre: 1., Az OM továbbra is azt állítja, hogy az LMS-ről szóló megvalósíthatósági tanulmány létezik. Ezt az Index sem tagadta, ám az OM által a tanulmány szerzőiként megjelölt két cég egyike, a Microsoft nem tudott ilyen tanulmányról, amikor erről kérdeztük, a Hewlett Packard szerint pedig a tanulmány nem az LMS-ről szólt. 2., Az OM szerint nem igaz, hogy az Educatio Kht. kétszer vásárolt meg egy szoftvert (a Class Servert). Ezt az Index sem állította. Ugyanígy azt sem, hogy a két program funkcionalitása azonos. 3., Az LMS-tenderen nem jelentkezett a Microsoft, és nem jelezte, hogy termékét alkalmasnak találja az LMS-re. A cég nyáron az Indexnek ennek az ellenkezőjét állította. 4., A Tisztaszoftver program keretében a Class Server az általános iskolák számára nem áll rendelkezésre, az LMS-tender viszont az általános iskolák ellátására is szól. Az OM továbbá azt is közölte, a tender "egy EU által támogatott kísérleti projekt, amelynek pont az a lényege, hogy egy még nem bevezetett rendszer pilot szintű bevezetése történik a licenszek örökös jogának megszerzésével".
Az Unitis Rendszerház Rt.
Az 1990-ben alapított, budaörsi székhelyű, de nagyobbrészt egy ciprusi offshorecég által tulajdonolt Unitis Rendszerház Rt. számos tevékenységet folytat (az ingatlanműködtetéstől a pályázati szaktanacsadásig), főterülete a szoftverellátás és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadás, illetve ügyviteli rendszerek fejlesztése. A Unitis valójában csak 1999 óta létezik, akkor három, részben közös tulajdonosokkal rendelkező IT-cég egyesülésével létesült. Ma már milliárdos árbevételt tudhat magáénak. Legutóbb a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak a békéscsabai önkormányzat elektronikus közigazgatási rendszerének kiépítésére kiírt pályázatán nyert 432,5 millió forintos ajánlatával. Számos közoktatási intézménnyel is kapcsolatban állt, pályázati szaktanácsadást végzett. Az utóbbi három évben igencsak aktív és sikeres a kormányzati - az SZDSZ-es minisztériumok által kiírt - tendereken, 2002 óta ugyanis a cég a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságával megkötött szerződések alapján minősített szállító.

A tárca online tanulásvezető rendszere (Learning Management System - LMS) technikai feltételeinek biztosítására az OM közbeszerző háttérintézménye, az Educatio Kht. írt ki pályázatot 2005 májusában, amit az Unitis Rendszerház Rt. nyert meg. A cég 386 millió forintos ajánlatából 128 millió forintot költ a rendszer szoftveres hátterére, pedig azzal már rendelkezik a közoktatás.

A jövő iskolája

A tanulásvezető rendszer az oktatási tárca digitális tananyagán alapul, és az elektronikus iskola szerepét töltené be. Egy portálon a szöveges, képes, mozgóképes tananyag átadásától, a diák tudásának felmérésén át, a különféle tantárgyak szerinti kurzusok megszervezéséig több mindenre volna lehetőség, vagyis szervesen épülne be a digitális oktatásra építő Sulinet-programba.

A rendszer technikai feltételei elméletben már adottak: számítógép van az iskolákban, a Közháló-program interneteléréssel is ellátta őket, a Tisztaszoftver-programban megszerzett Microsoft-alkalmazások a szoftveres hátteret is ingyen biztosíthatnák.

Az OM mégsem gondolja így, holott 2004-ben az informatikai minisztériummal (IHM) karöltve még ők kötöttek szerződést a Microsofttal, hogy a közoktatási intézmények (a diákok és a tanárok) ingyen használhassanak szoftvereket a szövegszerkesztő Wordtől a különféle háttéralkalmazásokig. A Tisztaszoftver-program évente 850 millió forintba kerül az államnak, a szerződés 2008-ig él.

Meglévő szoftverek, nem létező tanulmány

Az Index az OM-hez fordult azt tudakolván, mi szükség van új szoftverek beszerzésére, amikor a Tisztaszoftver program keretében rendelkezésre álló szoftverek között van olyan, amellyel a kívánt feladatok elvégezhetőek. Ilyen a Microsoft Class Server, illetve a Share Point Portal is.

Az OM válaszában egy megvalósíthatósági tanulmányra hivatkozott, amelyről azt állította, hogy a tanulásvezető rendszerekben nemzetközi szinten is együttműködő Microsoft és a Hewlett Packard (HP) közösen készítette. A tanulmány arról szól, hogy a két cég csak 1,5 éves fejlesztéssel, további szoftverek megvásárlásával (lincencdíj) tudná megvalósítani a magyar tanulásvezető rendszert. Mindez azt jelenti, állította az OM sajtóosztálya, hogy a két világcég nem tudná kiépíteni a rendszert a rendelkezésre álló keretből.

Ráadásul az OM szerint a Tisztaszoftver szoftvereiért három év múlva újra fizetni kell, míg a közbeszerzésen korlátlan idejű licenceket terveznek beszerezni.

Az OM azonban nem mondott igazat a tanulmánnyal kapcsolatban, derült ki, miután felkerestük a két világcéget. A Microsoft ilyen tanulmányt sohasem készített, tájékoztatta az Indexet Szűcs Julianna a Microsoft magyarországi pr-menedzsere, és hangsúlyozta: az LMS-rendszerekre alkalmasak a Microsoftnak azok a termékei, amelyeket az OM és az IHM már beszerzett.

A Hewlett Packardnál sem tudtak ilyen tanulmányról, bár valóban készítettek egyet a témában, de az teljesen más rendszerről szólt, közölte Mezriczky László, a HP Magyarország kommunikációs igazgatója. Ellenben a HP adott árajánlatot az OM-nek a két cég globális együttműködésében kínált Learning Gateway nevű tanulásvezetési szolgáltatásáról. A Learning Gateway a Microsoft terméke, és komplex tanulásvezető rendszerként hirdetik.

Ingyenes szoftvert szereztek be közbeszerzéssel

Számos levélváltás után sem sikerült elfogadható választ kapni az OM-től arra kérdésre, hogy milyen szoftverek nem állnak rendelkezésre az LMS-hez, hiszen a fent említett Class Server és SharePoint Portal részei a Microsoft közoktatási csomagjának is.

A SharePoint Portal lehetővé teszi, hogy a tanárok, szülők és diákok közös honlapot hozzanak létre egy osztály számára, dokumentumokat cserélhetnek rajta, megoszthatnak (üzenetek, dolgozatok, előadások - szövegestől a mozgóképesig - stb.), ellenőrizhetnek vagy egyszerűen cseveghetnek egymással.

A Class Serverrel, az "osztály szerverével" a tanárok adhatnak házi feladatot a diákoknak, ellenőrizhetik őket, a diákok akár élőben tarthatnak előadásokat az interneten fent lévő társaiknak, illetve tanáruknak. A Class Server továbbá képes az online hozzáférhetővé tett általános tananyag, jelen esetben a Sulinet-tudásbázis (STD) elérésére is. Ezt a terméket ráadásul a Microsoft konkrétan LMS-ként, vagyis tanulásvezető rendszerként reklámozza.

Az Indexhez eljuttatott utolsó válaszában az OM egy olyan, a Tisztaszoftver-csomagból hiányzó, de a közbeszerzési kiírásban követelményként szereplő szoftvert hozott fel példaként, amelyet viszont bárki ingyen letölthet, ez a SCORM Player. A program szöveges, képes, hangos, mozgóképes, a SCORM-mal kompatibilis szerkesztőprogramokkal előállított tananyagok lejátszására alkalmas (hasonló a Flash-lejátszóhoz vagy a Microsoft Power Pointjához), de ingyen hozzáférhető.

A Microsoft álláspontja szerint tehát a Tisztaszoftver-programban szereplő szoftverek alkalmasak az LMS kialakítására, az oktatási tárca mégis szoftvereket vásárolt hozzá. Hogy a Microsofotnak évente fizetett 850 millió forintból pontosan mennyibe kerül a Class Server és Share Point Portal, nem lehet tudni. Az informatikai minisztérium szerint a Tisztaszoftver-programban szereplő alkalmazásokért fizetett összeget külön-külön nem lehet megállapítani.

Abban azonban az informatikai tárca is egyetértett, hogy a Class Server program LMS-rendszerek működtetésére lett kitalálva, így használni lehetne a programban.

A rendszer működik, de még nem látható

A közbeszerzési eljárást az Unitis Rendszerház Rt. nyerte meg, és 386 millió forintért vállalta a szoftverek szállítását és a rendszer kiépítését. Az Educatio Kht. tájékoztatásból kiderült, hogy a pénz harmadát költik az LMS-hez szükséges programok licenceire és hozzáférésre, ami nagyjából 128 millió forintot jelent.

A szállítóknak nem érdektelen beszerzésen egyébként mindössze két társaság mérkőzött meg, a kiírásban nem szerepelt, hogy a szoftver rendelkezésre áll, így csak a rendszer kiépítésére van szükség. A Microsoft nem volt a jelentkezők között.

Januári megkeresésünkre az Unitis Rendszerház elzárkózott attól, hogy ismertesse, az állításuk szerint már működő LMS-rendszerük milyen szoftverekből áll össze, szerepelnek-e például a Microsoft azon termékei, amelyeket a Tisztaszoftver-program keretében már megvásároltak.

Az egyébként a Microsoft arany fokozatú partnerének számító cég azzal hárította el az Index megkeresését, hogy bár már működik a rendszer, csak februárban tudják bemutatni nekünk, és csak akkor tudnak beszámolni arról, milyen komponensekből áll össze.