Szilárda
-4 °C
3 °C

Mégis lehet népszavazás a kórházprivatizációról

2004.09.28. 14:21
Bár a kórháztörvényt az Alkotmánybíróság (AB) tavaly másodszori megszavazása után megsemmisítette, az elegendő aláírás összegyűlt ahhoz, hogy ügydöntő referendumot lehessen tartani a kórházak privatizációjáról. A népszavazást nyáron az Országgyűlés, most az AB hagyta jóvá.
Mégis lehet ügydöntő népszavazás a kórházak privatizációjáról, mivel az Alkotmánybíróság (AB) helybenhagyta az Országgyűlés (OGY) erről szóló határozatát.
Az MSZP szerint értelmetlen
Tudomásul veszi az Alkotmánybíróságnak döntését az MSZP, áll az Indexhez eljuttatott közleményükben. Szerintük azonban "olyan népszavazásra kerül sor, amelyen a választópolgárok nem tudhatják, hogy ténylegesen mire fognak igent vagy nemet mondani. Nem foglalható állás egyértelműen abban a kérdésben sem, hogy milyen következményekkel járhat a népszavazás a már magántulajdonban lévő, de közpénzekből finanszírozott szolgáltatók működésére."

Az AB elutasította azokat az indítványokat, amik a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat alkotmányosságát kérdőjelezték meg. Az indítványokat két magánszemély nyújtotta be azt követően, hogy a parlament május 17-én vita nélkül, csaknem egyhangúlag hozta meg döntését.

Majd' negyedmillióan írták alá

Az országgyűlési határozat elfogadására azután került sor, hogy a Munkáspárt, a Baloldali Front - Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom kórházak privatizációját ellenző népszavazási kezdeményezéséhez mintegy 240 ezren csatlakoztak aláírásukkal.

Az aláírási íven a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az OGY semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?".

Elfogad, visszaküld, elfogad, megsemmisít

Az úgynevezett kórháztörvényt, amely az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget biztosított volna a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában, 2003. június 16-án az fogadta el az OGY.

A döntést az AB december 15-én megsemmisítette a köztársasági elnök alkotmányértelmezési beadványa nyomán, ugyanis az államfő által a Háznak megfontolásra visszaküldött jogszabályt az OGY még aznap újratárgyalta, majd változatlan formában elfogadta.

Az AB érvelése szerint az OGY nem teremtette meg a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött kórháztörvény érdemi újratárgyalásának feltételeit.

Az AB közjogi érvénytelenségre hivatkozva semmisítette meg a törvényt, tehát tartalmában nem vizsgálta a jogszabályt, habár számos indítvány érkezett pártoktól és szakmai szervezetektől a törvényben foglaltak miatt is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!