István, Vajk
17 °C
34 °C

Orbán: Előre hozott választást kell kiharcolni

2007.10.30. 21:53
Annak az alkotmányos eszközeit érdemes keresni, hogy az emberek minél hamarabb kiharcolhassanak egy előrehozott választást, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden, az Infó rádiónak adott interjújában.

"Az embereket becsapták, a demokrácia értékeit elsilányították, korrupcióban úszik az ország, a kormány képtelen arra, hogy a változtatásra érett területeteken értelmes reformokat valósítson meg, a szociális válság lassan eléri az elviselhetetlen határt, a következő költségvetés az ideinél rosszabb évet vetít előre. Mire várunk még?" - tette fel a kérdést a pártelnök.

"Azt gondolom, hogy annak az alkotmányos eszközeit és módjait érdemes keresni, hogy az emberek minél hamarabb kiharcolhassanak a maguk számára egy előrehozott választást" - jelentette ki.

Orbán azt mondta, a kormánybuktatásnál is több hatást tulajdonít egy sikeres népszavazásnak.

"Egy megrendítő hatású végeredményt is beleláthatunk ma még az esélyekbe" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a népszavazással olyan elementáris erejű összefogás jöhet létre, ami korábban nem volt, és ezért ismeretlen hatású jelenség Magyarországon.

Nyitva áll annak a lehetősége, hogy a "kormányzó urak és hölgyek" egy olyan mértékű, szélességű és szervezettségű népakarattal találják magukat szemben, amire még nem volt példa, így ennek a hatását felmérni még lehetetlen.

Orbán Viktor elmondta, abban bízik, hogy a parlament még a téli ülésszak vége előtt, decemberben döntést hoz a Fidesz vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazásairól, a köztársasági elnök pedig még ebben az évben vagy jövő év elején kitűzi az időpontot, amire a kora tavasz tűnik a legésszerűbbnek.

A pártelnök a nagykoalícióra vonatkozó kérdésre azt mondta: "Semmifajta közösködés a mostani kormánykoalícióval semmilyen szinten nem vállalható". (...) Az ország tönkretételében oda jutott a kormány, ami túl van minden bocsánatos bűn határán".