Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Gyurcsány: A válságot a hétköznapok nem igazolják

2007.10.22. 11:59
A miniszterelnök szerint ma Magyarországon csak szó van válságról, ezt az utca nem igazolja vissza, jövőre a gazdaságban egyensúly közeli állapotot várható. Gyurcsány Ferenc a népszavazásról azt mondta, a Fidesz kezdeményezése reformellenes, az ellenzék csak lassítani akarja a változásokat, a fejlesztések ugyanis eredményesek lesznek.

Gyurcsány Ferenc szerint ma inkább csak beszélnek a válságról, ám nincsenek válságjelek, hiszen ilyet a hétköznapok nem igazolnak vissza. A miniszterelnök a Népszava hétfői számában megjelent interjúban úgy vélte, jövőre a gazdaságban egyensúly közeli állapotot várható.

Nem fogjuk elintézni

"A válsághangulatot csupán az ellenzék gerjeszti, sem az utca, sem a hétköznapon nem igazolják ezt vissza" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, hogy jövőre a növekvő gazdasági teljesítmény egyensúlyhoz közeli állapotot, csökkenő inflációt fog teremteni. A kormányfő úgy látja, ha most előre tekint, hogy milyen lesz Magyarország 2008 októberében, akkor azt mondhatja, hogy véget ér a kormányzás első két, legnehezebb esztendeje. Közölte, míg a kormányzás első másfél éve a lebontás időszaka volt, addig 2008 "nagyobbik része az erős alapozás időszaka lesz".

Mint mondta, bármi is lesz a Fidesz népszavazásának eredménye, ki fog derülni, hogy "ez a stratégia kudarcot vallott". Ezért - tette hozzá Gyurcsány Ferenc -, 2008 közepe politikai fordulatot is hoz majd, akkorra a kormány eltávolítására vonatkozó ellenzéki stratégia végképp kudarcba fullad, és az országban visszaáll a normális politikai rend. A miniszterelnök-pártelnök úgy vélte, az ellenzék ma már szinte csak abban bízik, hogy kormánybuktatási törekvésüket ő maga vagy a pártja elintézi helyettük. "Nem fogjuk elintézni" – jelentette ki.

Mint Gyurcsány Ferenc mondta, az ellenzéknek 2010-ben a választásokon kell nyernie, ha kormányra akar kerülni. Hozzátette, azt tudja ígérni, hogy 2010-ben sem fog sikerülni az ellenzéknek kormányra kerülni.

Fából vaskarika

Az interjúban a kormányfő kitért arra is, hogy mi a különbség a Fidesz és a saját maga által kezdeményezett népszavazás között. Gyurcsány Ferenc szerint csak látszólagos egyezések vannak a két kezdeményezés között.

"Az Orbán Viktor-féle reformellenes referendum ugyanis valóban fából vaskarika: megpróbál ellenzékből kormányozni" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, ha ez viszont nem megy, akkor szándékaik szerint legalább megpróbálják lefékezni a változásokat.

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök két fronton is támadást indított az uniós fejlesztések ügye ellen, Gyurcsány Ferenc úgy reagált, a Fidesz elnöke el akarja venni Magyarország és a magyarok hitét az EU-fejlesztésektől. Úgy vélte, ennek az az oka, hogy az ellenzéki pártelnök pontosan tudja, hogy ezek a fejlesztések eredményesek lesznek, érezhető változást fognak jelenteni az élet és az ország minden szegletében.

Beszélni kell

Arra a másik megjegyzésre, hogy miközben Lisszabonban az EU-csúcson a sokféle különböző érdek ellenére sikerült megállapodni, aközben a vele egy repülőgépen utazó Orbán Viktorral még a kézfogásig sem jutottak el, Gyurcsány Ferenc azt mondta, beszélni kell, mert ez lehet az egyetlen megoldás. Az elfordulást sem a magyar-szlovák, sem a magyar-magyar viszonyban nem lehet elfogadni.

Gyurcsány Ferenc kitért a Magyar Gárdára is. Mint mondta, a hazai és a nemzetközi botrányok hatására a Fidesz nem mert "nyílt támogatást adni a Jobbik félkatonai szervezetének, igaz egyenes szavakkal el sem határolódott tőle".

Közölte, jól érezhető a nyilvánosság fórumain a Fidesz elbizonytalanodása. A korábban a "Fidesz vezetőitől is hallható kacsintós, kétértelmű mondatok elmaradása elég volt ahhoz, hogy az utcai nyílt radikálisok mára elszigetelődjenek, marginalizálódjanak" - tette hozzá. A kormányfő úgy látja, amióta a Fidesz és annak egyes befolyásos vezetői nem mernek nyilvánosság előtt politikai védelmet adni a szélsőségeseknek, azóta csupán néhány tucat hivatásos tüntető igyekszik megzavarni rendezvényeit.