Árpád
-2 °C
4 °C

Gyurcsány: A válságot a hétköznapok nem igazolják

2007.10.22. 11:59
A miniszterelnök szerint ma Magyarországon csak szó van válságról, ezt az utca nem igazolja vissza, jövőre a gazdaságban egyensúly közeli állapotot várható. Gyurcsány Ferenc a népszavazásról azt mondta, a Fidesz kezdeményezése reformellenes, az ellenzék csak lassítani akarja a változásokat, a fejlesztések ugyanis eredményesek lesznek.

Gyurcsány Ferenc szerint ma inkább csak beszélnek a válságról, ám nincsenek válságjelek, hiszen ilyet a hétköznapok nem igazolnak vissza. A miniszterelnök a Népszava hétfői számában megjelent interjúban úgy vélte, jövőre a gazdaságban egyensúly közeli állapotot várható.

Nem fogjuk elintézni

"A válsághangulatot csupán az ellenzék gerjeszti, sem az utca, sem a hétköznapon nem igazolják ezt vissza" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, hogy jövőre a növekvő gazdasági teljesítmény egyensúlyhoz közeli állapotot, csökkenő inflációt fog teremteni. A kormányfő úgy látja, ha most előre tekint, hogy milyen lesz Magyarország 2008 októberében, akkor azt mondhatja, hogy véget ér a kormányzás első két, legnehezebb esztendeje. Közölte, míg a kormányzás első másfél éve a lebontás időszaka volt, addig 2008 "nagyobbik része az erős alapozás időszaka lesz".

Mint mondta, bármi is lesz a Fidesz népszavazásának eredménye, ki fog derülni, hogy "ez a stratégia kudarcot vallott". Ezért - tette hozzá Gyurcsány Ferenc -, 2008 közepe politikai fordulatot is hoz majd, akkorra a kormány eltávolítására vonatkozó ellenzéki stratégia végképp kudarcba fullad, és az országban visszaáll a normális politikai rend. A miniszterelnök-pártelnök úgy vélte, az ellenzék ma már szinte csak abban bízik, hogy kormánybuktatási törekvésüket ő maga vagy a pártja elintézi helyettük. "Nem fogjuk elintézni" – jelentette ki.

Mint Gyurcsány Ferenc mondta, az ellenzéknek 2010-ben a választásokon kell nyernie, ha kormányra akar kerülni. Hozzátette, azt tudja ígérni, hogy 2010-ben sem fog sikerülni az ellenzéknek kormányra kerülni.

Fából vaskarika

Az interjúban a kormányfő kitért arra is, hogy mi a különbség a Fidesz és a saját maga által kezdeményezett népszavazás között. Gyurcsány Ferenc szerint csak látszólagos egyezések vannak a két kezdeményezés között.

"Az Orbán Viktor-féle reformellenes referendum ugyanis valóban fából vaskarika: megpróbál ellenzékből kormányozni" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, ha ez viszont nem megy, akkor szándékaik szerint legalább megpróbálják lefékezni a változásokat.

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök két fronton is támadást indított az uniós fejlesztések ügye ellen, Gyurcsány Ferenc úgy reagált, a Fidesz elnöke el akarja venni Magyarország és a magyarok hitét az EU-fejlesztésektől. Úgy vélte, ennek az az oka, hogy az ellenzéki pártelnök pontosan tudja, hogy ezek a fejlesztések eredményesek lesznek, érezhető változást fognak jelenteni az élet és az ország minden szegletében.

Beszélni kell

Arra a másik megjegyzésre, hogy miközben Lisszabonban az EU-csúcson a sokféle különböző érdek ellenére sikerült megállapodni, aközben a vele egy repülőgépen utazó Orbán Viktorral még a kézfogásig sem jutottak el, Gyurcsány Ferenc azt mondta, beszélni kell, mert ez lehet az egyetlen megoldás. Az elfordulást sem a magyar-szlovák, sem a magyar-magyar viszonyban nem lehet elfogadni.

Gyurcsány Ferenc kitért a Magyar Gárdára is. Mint mondta, a hazai és a nemzetközi botrányok hatására a Fidesz nem mert "nyílt támogatást adni a Jobbik félkatonai szervezetének, igaz egyenes szavakkal el sem határolódott tőle".

Közölte, jól érezhető a nyilvánosság fórumain a Fidesz elbizonytalanodása. A korábban a "Fidesz vezetőitől is hallható kacsintós, kétértelmű mondatok elmaradása elég volt ahhoz, hogy az utcai nyílt radikálisok mára elszigetelődjenek, marginalizálódjanak" - tette hozzá. A kormányfő úgy látja, amióta a Fidesz és annak egyes befolyásos vezetői nem mernek nyilvánosság előtt politikai védelmet adni a szélsőségeseknek, azóta csupán néhány tucat hivatásos tüntető igyekszik megzavarni rendezvényeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?