Adásszünetről álmodik az új fideszes képviselő

2009.02.17. 11:37 Módosítva: 2009.02.17. 13:09
Bácskai János hétfőn tette le képviselői esküjét. A Fidesz frakció új tagja családjával ünnepelt, és a környezetvédelem érdekli a legjobban. Ha rajta múlna, akkor hetente egyszer egy napot nem lehetne tévézni.

Megünnepelte az első napját a parlamentben?

Igen, családi körben. Egyébként is nevezetes nap a családunkban február 16-a, mert édesanyámat Juliannának hívják, ekkor ünnepli a névnapját. Szüleimmel, feleségemmel, gyerekemmel, testvéremmel együtt ünnepeltük a két eseményt. Régi szép neve van, és örülök, hogy újra kezd terjedni, a szomszédunkban is van egy kislány, akit így hívnak.

Ki mutatta meg az új helyét a parlamenti ülésteremben?

Egyszerű volt, eskü utána a parlamenti szervezési osztály munkatársa átvezetett a helyemre, a 6/4/4-esre. Nagyon szép koreográfiája volt az egésznek, kitüntetett helyzet volt, hogy egyedül mondhattam el az eskü szövegét. A családdal a díszpáholyban foglaltam először helyet, onnan vittek le esküt tenni, majd kísértek a helyemre.

Megismerkedett már az új padtársaival? Kik mellett ül?

Czomba Sándor és Simon Miklós között, Selmeczi Gabriella mögött, nem messze Varga József barátomtól.

Kapott már első nap tőlük valamilyen jó tanácsot?

Hogy bizonyos szavazásokkor feltétlenül legyek ott. Különben 50 ezer forint pénzbüntetés vár rám. A házelnök asszony személyesen adta át a megbízólevelemet, épp egy ilyen szavazás alatt. Rögtön mondták, hogy Bácskai, készítheted az 50 ezer forintot. De ez igazolt távollét volt, hiszen a házelnök személyesen rabolt el a munkámtól.

Nem zavarta, hogy rögtön az első képviselői tevékenysége az volt, hogy ki kellett vonulnia? (A Fidesz és a KDNP frakcióból csak a frakcióvezetők szokták meghallgatni a miniszterelnök előre bejelentett beszédeit.)

Igyekeztem még beszaladni a helyemre, hogy bentről tudjak kivonulni. Ez egy jelzésértékű kivonulás volt. Az utóbbi időben a frakció kétszer is bent maradt a miniszterelnök beszéde alatt, de mivel egyik beszéd sem hozott változást a magyar közéletben, ezért úgy döntöttünk, hogy visszatérünk ehhez a jelzéshez.

Azért meghallgatta valahol a Gyurcsány-beszédet?

A beszéd első félóráját családtagjaimmal és vendégeimmel töltöttem, akik az esküre érkeztek. Utána belenéztem egy kicsit, a frakcióirodában nyomon lehetett követni.

Tudja már, hogy mi lesz a szakterülete? Milyen bizottságokba készül?

Tegnap az utolsó szavazás arról szólt, hogy beválasztottak az önkormányzati bizottságba. Tíz éve vagyok önkormányzati képviselő Ferencvárosban, szóval nem idegen tőlem ez a terület. A bizottság egyik ülésén nem hivatalosan részt is vettem már a közelmúltban, a ferihegyi reptér okozta zajszennyezésről volt szó. A probléma összesen félmillió embert érint, ferencvárosiakat is. Az ő érdekeikkel szemben pedig gazdasági érdekek állnak, alapvető alkotmányos jogok csaphatnak itt össze, mint a tubesi radar esetében.

Távolabbi célom, hogy a környezetvédelmi bizottságba is bekerülhessek, nagyon szívesen foglalkoznék ezzel a szakterülettel. Remélem ez későbbi egyeztetések után meg fog történni.

Megejtettek valamilyen átadás - átvételt Gegesy Ferenccel? (Gegesy volt Bácskai János választókerületének egyéni képviselője, de tavaly ősszel lemondott tisztségéről. Gegesy SZDSZ-es volt, ám nem csak mandátumától, hanem párttagságától is megvált. Gegesy 1990 óta Ferencváros polgármestere, Bácskai pedig tíz éve a kerület képviselőtestületének tagja.)

Hivatalosan ilyen ügyben nem találkoztunk, bár megválasztásom óta kerületi testületi ülésen már láttuk egymást. Ez nem olyan hivatal, amiben irodát vagy hivatalos iratokat át kellene adnunk egymásnak, főleg, hogy ő egy másik párthoz tartozott. Konkrét ügyekben biztos fogok segítséget kapni tőle, a város-rehabilitációs pályázatok ügyében például mindenképpen szeretnék beszélni vele.

Tudja már, hogy milyen témában fog először felszólalni?

Korai még erről beszélni, a parlamentben nem olyan könnyű szóhoz jutni, mint az önkormányzati képviselőtestületben. Ott egy jó ötletet akár szóbeli előterjesztés alapján is, azonnal el lehet mondani. A parlamentben ez sokkal hosszadalmasabb, egy napirend előtti felszólalásnak is megvan a rendje, meg is kaptam a szabályokról szóló 300 oldalas könyvet. Lesz mit tanulmányoznom.

Ha csak rajtam múlna, akkor elsőnek azt javasolnám, hogy ismét legyen egy nap a héten, amikor szünetel a tévéadás. Ezt komolyan most nem lehet felvetni, nem is tervezem, de azért nem lenne rossz.

A kampánya idején a választási bizottság jobbikos tagja azt állította, hogy az önnek szánt kopogtatócédulák egy része a MIÉP-hez került. Tudott ilyen esetekről, történt valami az ügyben?

A helyi választási bizottság csírájában fojtotta el az ilyen rágalmazási kísérleteket, és azonnal felszólította Novák Elődőt (a bizottság jobbikos tagja volt - szerk.), hogy véleményét ne tényként közölje a sajtóval. Azóta sem tudta bizonyítani az állítását. Az SZDSZ hasonló kirohanásai miatt már az ügyészséghez fordult, mi is készülünk jogi lépésre, hiszen nyilatkozatai alkalmasak voltak a választók megtévesztésére. Nagyobb médiafelülethez akarhatott jutni, ezért mondhatta mindezt.