Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Már szerveződik a neten a Gyurcsány-párt

    "Kedves Feri! az asszony oda van érted!" Van, aki 85 ezer forintot ajánlott fel. Gyász és gerillaharc Gyurcsány Ferenc online rajongótáborában. Részletek itt>>.

  • "Kemény és szanvedélyes" vitában tárgyalt a teendőkről az MSZP megyei elnöki értekezlete, áll Lendvai Ildikó frakcióvezető és Boldvai László képviselő közös közleményében. Nyilatkozatuk szerint a személyes érdekeknél és véleményeknél fontosabb, hogy a pártnak "minél hamarabb közös bizalmat élvező erős vezetése legyen".

    "Az elnökjelölés természetesen emberi sorsokat, ambíciókat érint, olyan emberekét, akikre vigyázni a szocialista párt közös érdeke, és akiknek a munkájára a későbbiekben is szükség van. Ezért a jelölés egyik követelménye az őszinte vélemények szembesítése, a másik azonban az, hogy az együttműködés lehetősége ne csorbuljon, hanem erősödjön, és mindenkinek a teljesítményét, méltóságát tiszteletben tartsák" - áll a közleményben, amiben Lendvai nem tesz említést arról, hogy róla terjesztik leginkább, hogy az MSZP elnöke lesz.

  • Az MSZP elnökségének tagjai szombaton írásos felhatalmazást adtak arra, hogy ellenőrizzék telefonforgalmukat - erősítette meg az Index információját Burány Sándor budapesti MSZP-elnök. A párt elnöksége szombaton a miniszterelnök-jelöléséről egyeztetett reggeltől késő délutánig a párt budapesti székházában. A zárt ülésről folyamatosan kerültek ki információk a sajtóhoz, ezen több elnökségi tag felháborodott, és megoldást követelt a helyzetre. Ezután mindenki leadta a mobiltelefonját a titkárságon, majd a telefonszám megadásával együtt egy-egy nyilatkozatot is aláírtak, amelyben felhatalmazást adtak telefonforgalmuk ellenőrzéséhez. (MTI)

  • A Fidesz szerint a Bajnai Gordon által tervezett 600 milliárd forintos megtakarítást a kormány iránti bizalom helyreállításával csökkenő kamatokból és a korrupció visszaszorításából is elő lehetne teremteni, és így nem is lenne szükség megszorításokra. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője arról beszélt: ha egy új választás után hitelességet és bizalmat élvező kormány kerül az ország élére, akkor "mindjárt teremtődik 400 milliárd forintos mozgástér a költségvetésben, amit nem kell bizalmatlansági és hiteltelenségi felár miatt kifizetni." (MTI)

  • Körülbelül száz ember tüntetett az SZDSZ Gizella utcai székházánál tiltakozásul, hogy a párt támogatja Bajnai Gordon kormányfőjelöltségét. A demonstrálók az épület bejáratáig nem mehettek el, hanem az attól néhány méterre felállított ideiglenes színpad előtt hallgatták a szónokokat. Beszédet mondott többek között Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője is. Kordonok nem voltak, a környéken ugyanakkor rendőrök várakoztak. A demonstráció hat óra körül kezdődött és nyolckor, rendbontás nélkül ért véget. (FH)

  • Évek óta elfojtott vitákat, személyi ellentéteket hozott felszínre a szocialisták megyei elnökeinek és tisztségviselőinek tanácskozása - írta a Népszabadság Online. Értesülésük szerint a távozó miniszterelnök a megbeszélésen meglepően éles kritikát fogalmazott meg az utódlásra esélyes Szekeres Imrével szemben. Gyurcsány közölte: nem szeretné, ha Szekeres lenne MSZP vezetője, mert emberi minősége erre nem teszi alkalmassá.

    A miniszterelnök azzal vádolta meg a honvédelmi minisztert, hogy régóta áskálódik és szervezkedik ellene, a kormányfő-jelölési folyamatban több ízben szembe ment vele. Szekeres Imre kikérte magának az elhangzottakat, megjegyezte: a maga részéről Gyurcsányt "jó emberi minőségűnek" tartja, de kéri, hagyjon fel ezzel a stílussal és viselkedéssel.

  • A Bajnai Gordon vezetésével felálló új kormány összetételéről még nem volt szó a jelenlegi pénzügyminiszter és a miniszterelnök-jelölt között; erről Veres János beszélt a közszolgálati televízió Az Este című műsorában kedden este. Bajnai Gordonnal programja kidolgozása kapcsán több alkalommal is beszéltünk az elmúlt napokban, ám az új kormány személyi összetételéről nem volt szó - közölte a politikus kérdésre válaszolva. Arról viszont beszéltünk, hogy "erre is sor fog kerülni a vasárnapi napot követően" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

    Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt sajtóban nyilvánosságra került 600 milliárd forintos programja kapcsán Veres János azt mondta: a Pénzügyminisztériumban januárban kidolgoztak egy ezzel közel azonos nagyságrendű programot, amelynek különböző elemei a Bajnai programban visszaköszönnek. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy ez nem az a program amit készítettek.

    Veres János kijelentette: a Bajnai Gordon által tervezett intézkedések irányával egyetért. Az MSZP vasárnapi, rendkívüli kongresszusára vonatkozó kérdésre válaszolva az MSZP Szabolcs megyei elnöke közölte: nyitott jelölési folyamat eredményeképpen választanak új pártelnököt a szocialisták. Hozzátette: nem kizárt, hogy több jelölt is lesz, ám ma még nem lehet tudni, hányan indulnak az elnökségért.

  • Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt kapcsán nem a tudásról, hanem a felhatalmazásról és a végrehajtatási képességről van szó - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában, aki szerint szétzilált közigazgatással és tekintélyt vesztett kormánnyal nem lehet előre menni. Hozzátette: egy olyan kormány, amelynek van felhatalmazása, jó irányba fordíthatja a folyamatokat, de csodát tenni nem lesz képes.

  • A Magyar Nemzet szerint egyszerűen "szar embernek" nevezte Gyurcsány Ferenc Szekeres Imrét, amiért szerinte ebben a kritikus helyzetben sem érdekli más, csak "saját maga, a szervezkedése és az, hogy a hatalomból mekkora szeletet hasíthat ki magának". A lap informátora szerint ekkor Szekeres közbeszólt, hogy "ez nem igaz", mire Gyurcsány még agresszívebb lett. "Ne hazudjál, mennek a telefonok, szervezkedsz te is meg az embereid is" - közölte a távozó pártelnök-miniszterelnök.

  • Bajnai Gordon az 1949-ben alapított, jelenleg a BLSZ 1/B-ben szereplő 43. számú Építők SK igazolt kapusa. A klub honlapja szerint 2001-ben az év labdarúgója volt, 2003-ban és 2005-ben második, 2007-ben az ötödik helyen végzett. Utoljára tavaly október 5-én védett a Testvériség elleni bajnokin, a meccs végeredménye 0:0 lett, 5-ös osztályzatot kapott. A csapat 19 forduló után a 6. helyen áll 29 ponttal, 7 ponttal lemaradva a listavezető Voyage SE-től.

    16 252
    Bajnai kapusként (forrás: epitoksk.uw.hu)
  • Komoly ellenérzést váltott ki az MSZP vidéki szervezeteiben az, hogy a lemondott pártelnök, akit sokan felelőssé tesznek az elmúlt időszak kudarcaiért, komoly taktikázásba fogott befolyásának átmentésére – írta az Infórádió honlapja. Gyurcsány támogatottja, Lendvai Ildikó nem adott egyértelmű választ arra, vállalná-e a pártelnökséget, bár azt érzékeltette, hogy inkább a frakcióvezetői poszton dolgozna tovább. A szocialisták budapesti elnöksége szerint Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre egyaránt alkalmas lehet a párt vezetésére. A megyei elnökök korábbi szimpátia-szavazása Szekeres Imrét javasolta a párt élére. (Az Index úgy tudja, ilyen szavazás nem volt, csak egy felmérés, amin viszont Kiss Péter végzett az élen.) A végleges jelöltlista a választmány csütörtöki ülésén dől el.

  • Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója lehet a Bajnai-kormány pénzügyminisztere - írja a Hírextra. Oszkó szerepet vállalt a Reformszövetség programjának kidolgozásában, márpedig a hírek szerint a kormányfőjelölt Bajnai a Reformszövetség javaslatának irányába szeretne elmozdulni.

  • A Nézőpont Intézet szerint Gyurcsány Ferenc politikai profiljának újjáépítéséhez elsősorban öt alternatíva kínálkozik: a leköszönő miniszterelnök lehetne EU-biztos, vezethetné a Táncsics alapítványt, élére állhatna az MSZP egyik platformjának, megszerezhetné a szocialista párt frakcióvezetői posztját, valamint akár új pártot is létrehozhatna - olvasható az intézet legfrissebb elemzésében.

  • Bajnai Gordon nem megy el az MSZP vasárnapi kongresszusára, ha az MSZP-s képviselők péntekig nem írják alá a válságkezelésről szóló programját, értesült az Index. Tudósítónk jelentése szerint a kormányfő-jelölt szerdán találkozott az MSZP vezetőivel, hogy egyeztessék az aláírandó nyilatkozat szövegét. Információnk szerint a szocialisták közül többen megpróbálták "felpuhítani" a program egyes elemeit. Bajnai erre azt mondta: vagy péntekig aláírják az eredeti elképzeléseit tartalmazó nyilatkozatot, vagy el sem megy az MSZP vasárnapi kongresszusára. A szocialista delegáció tagjai viszont nem emlékeznek arra, hogy le akarták volna gyengíteni a programot, szerintük átbeszélésről és pontosításról volt szó.

    Bajnai Gordon csütörtökre ígérte, hogy elkészíti elképzeléseinek zanzásított verzióját. Vasárnap közzétett ultimátuma szerint ezt kell majd ellátniuk kézjegyükkel az őt támogató szocialista, illetve szabad demokrata képviselőknek. Bajnai ugyanakkor nem ragaszkodik ahhoz, hogy az összes MSZP-s és SZDSZ-es képviselő aláírja a nyilatkozatot.

  • Befejezi tevékenységét a szakértők csapata, írta a csütörtöki Népszava. A szövetség egyik tagjára hivatkozva a csütörtöki Napi Gazdaság pedig azt jelezte: "nagy a valószínűsége" annak, hogy a tagok feloszlatják a Reformszövetséget. A Reformszövetség csütörtöki ülésén várható döntés magyarázatát a Népszava cikke abban látja, hogy "ráült a politika - egyes személyek, illetve egyes programok formájában - a Reformszövetség munkájára".

    Az alapítók folyamatosan hangsúlyozták politikamentességüket, ennek megőrzését látják most veszélyben azzal, hogy különféle pártok által beadott indítványok formájában a parlamentbe került javaslatcsomagjuk, "megspékelve" néhány olyan "ínyencséggel", mint például a mintegy 2500 milliárd forint értékű állami vagyon értékesítése, amellyel "a liberálisok" az államadósságot kívánnák csökkenteni.

    A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy befejezheti munkáját a Reformszövetség, mert a tagok már elvégezték a munkájukat. A Napi Gazdaság szerint a megszűnés mellett szólna az a többször is deklarált álláspont, hogy a Reformszövetség távol kívánja tartani magát a politikától. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a megszűnés "kissé hirtelen lépés volna", hiszen a Reformszövetség egy hete jelentette be, hogy március 23-án Glatz Ferenc vezetésével megalakította társadalompolitikai munkacsoportját.

  • Bajnai Gordon Baján nőtt fel, jól tanult, és már kiskorában imádta a focit, derítette ki a Blikk, miután felkereste a miniszterelnök-jelölt gyermekkorának helyszínét. "Gordon nem volt kitűnő tanuló, de azért jól ment neki az iskola. Történelemből ő volt a legjobb az osztályban, a matek viszont nem tartozott az erősségei közé; egy négyest azért abból is összeszedett" - mesélte egyik volt osztálytársa. "Mindig is a táraság közepe volt, jó nagy adag ambícióval. már a középiskolában sejteni lehetett, hogy vezető lesz belőle" - tette hozzá. A Bajnai család egyik szomszédja szerint is szorgalmas gyerek volt a kis Gordon, soha nem volt rá panasz. "A szülei nagyon sokat dolgoztak, a nagymamája vigyázott rá meg a testvérére" - mondta. Hozzátette azt is, az egész családot nagyon szerették a környéken, a szülők azonban ma már Bécsben laknak.

  • A kormányválság sajtóeseményeit az újságok, tévék munkatársaival együtt három-négy ismeretlen fiatal kolléga is végigdolgozta. Az ismeretlen kollégák rendszeresen megjelentek a sajtótájékoztatókon, a többiekkel együtt várakoztak, ácsorogtak a zárt ajtók mögött tartott rendezvényeknél, elbeszélgettek, kinek mi a véleménye a történésekről.

    Aztán a sajtó egy része a napokban a Fidesz parlamenti frakcióját is körbevette. Az ülésre érkező képviselőknek nehéz dolguk volt, ha nyilatkozattétel nélkül akarták átverekedni magukat a sajtómunkásokon. Ekkor megint előkerültek a fiatal kollégák, de most az volt a feladatuk, hogy rendezzék a többiek sorait, hova álljanak, ha jön Orbán Viktor.

    Az Index információi szerint a fiatalokat Szijjártó Péter kérte fel, hogy „észrevétlenül" vegyenek részt a kormányfőváltás eseményein, az MSZP és az SZDSZ tárgyalásain, hogy a kabinetfőnök első kézből értesülhessen a történésekről.

    Az álújságírók küldése eddig sem volt ismeretlen eszköz a parlamenti pártoknál, többnyire kiélezett helyzetekben, kampányok idején vetették be, de a Miniszterelnöki Hivatal is alkalmazott embert, aki folyamatosan szállította a pártoktól származó híreket. A saját hírforrás szerepét általában a pártok sajtóosztályainak munkatársai, vagy a pártok internetes honlapjainak dolgozói látták el.

  • cikkünk a témában:

    Szabálytalan volt az MSZP-s tisztújítás?

    Puch László, Veres János és Varga László elnökségi tagságát veszélyeztetheti az a beadvány, amelyet egy MSZP-tag nyújtott be a párt március 21-i kongresszusának döntése ellen, értesült az Index. Két másik beadvány is készült, de ezek várhatóan nem változtatják meg a kongresszusi döntéseket. Valaki azt kifogásolta, hogy a párt gazdasági működését ellenőrző Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság vezetését egy vitatható szavazattal vette át Tukacs István Keller Lászlótól.  A harmadik beadványban valaki azzal érvel, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnöki lemondásával érvénytelen az általa előterjesztett európai parlamenti választási lista, amelyet Göncz Kinga külügyminiszter vezet.

  • A Fidesz sajtóosztálya szerint a kormányválság sajtóeseményeire küldött „ismeretlen kollégák természetesen senki előtt nem ismeretlenek". Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke az Index-cikkre reagálva azt állította, hogy a fiatalemberek a párt sajtóosztályán dolgoznak és napi kapcsolatban állnak a valódi médiamunkásokkal.

    Havasi szerint az ő, és nem Szijjártó Péter kérésre vettek részt az utóbbi hetekben a kormányfőváltással kapcsolatos MSZP-s és SZDSZ-s eseményeken.

  • Az MSZP választmánya úgy ült neki a csütörtök délutáni ülésnek, hogy Lendvai Ildikó pártelnöki megválasztását támogatják. Információink szerint a megyei elnökök többsége is mellette áll. A választmány ezekben a percekben dönt, hogy Gyurcsány Ferenc másfél hete megválasztott, ám szombaton lemondott pártelnök helyére ki induljon a vasárnapi kongresszuson.

    Négyen kaptak hivatalos jelölést: Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre és Mesterházy Attila.

  • cikkünk a témában:

    Nézzék meg saját szemükkel Bajnai csomagját!

    Az elmúlt napokban még keményebbé vált az esetleges kormányfőjelölt csomagja. A közszférában 2010-2011-ben befagyasztanák a bruttó béreket. A csomag idén 2-300 milliárd forintos, 2010-re pedig durván 7-800 milliárd forintnyi kiadáslefaragást takar az Index becslése szerint. A képviselőknek küldött, aláírásukra váró nyilatkozatt szerint az intézkedésekkel való előzetes egyetértés nemcsak azt jelenti, hogy megszavazzák a kormány javaslatait, hanem azt is, hogy azokhoz módosításokat csak a kormánnyal való egyeztetést követően nyújtanak be. Adócsökkentésről egyelőre viszont szó sincs a csomagban.

  • cikkünk a témában:

    Lendvai Ildikó lesz az egyetlen jelölt

    Az MSZP választmányi ülésén eldőlt, hogy vasárnap Lendvai Ildikó indul egyedül a pártelnöki tisztségért. A többi jelölést kapó politikus visszalépett. A frakcióvezetést Lendvai Mesterházy Attilának adná át. Gyurcsány megkaphatja a párt alapítványát.

  • A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elutasítja Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt programját, amely tovább tetézné a vasutasok terheit, ez ellen is tiltakozva kész a sztrájk folytatására - közölte a VDSZSZ. A VDSZSZ szerint az aktív vasutasokra  katasztrofális következménye lehet az először Reformszövetség néven debütáló tőkés érdekcsoport által megfogalmazott megszorító csomag, aminek elemeit Bajnai Gordon is magáévá tette programjában.

    Ezek közül különösen sérelmezik azt, hogy az állami költségtérítés jelentős részét elvonnák a vasúttól. A szakszervezet szerint szakmai tévedésen alapuló javaslat következtében a vasutas munkahelyek többsége megszűnne, valamint megbénulna a vasúti közlekedés. (MTI)

  • Az MSZP választmánya meghallgatta Bajnai Gordont, és rábólintott válságkezelő programjára, és azt ajánlotta a frakciónak is, hogy szeressék Bajnait programostul, mondta Simon Gábor választmányi elnök. Azt is hozzátette, hogy Bajnai törekedjen munkahelymegőrző intézkedésekre.

  • Bajnai Gordon azzal kezdte a szocialista képviselőcsoport előtt, hogy a most aláírásra váró nyilatkozat csak a válságkezelés negatív intézkedéseit tartalmazza, az átfogó, gazdaság szerkezetét érintő lépések, lásd adóügyi elképzelések, a kormányprogramban lesznek kibontva. Azt is világossá tette, hogy ha a mostani javaslata nem kapja meg az MSZP-s képviselők aláírásait, akkor nem veszi igénybe a kongresszus idejét vasárnap.

  • 50-100 ember gyűlt össze a Jobbik rendezvényén a Szarvas Gábor utca 26. előtt, Bajnai Gordon azonban a 26/B. szám alatt lakik, ami ebből az utcából nem is látható. Ezért az imént Dúró Dóra, a Jobbik sajtósa arra kérte a tüntetőket, hogy „a dobótávolságon belül lévő sárga házat ne dobálják, mert az a szomszédé”.

    02
  • Egyes kongresszusi küldöttek lázonganak, nem feltétlenül akarnak statisztaként részt venni az MSZP vasárnapi kongresszusán, mert ha a tanácskozásig döntenek minden személyi kérdésről, akkor nincs rájuk szükség. Azt is kifogásolják, hogy a jelölőbizottság ülése előtt egy nappal már eldőlt minden, ezzel Lendvai Ildikó pártelnöki jelölésére utalnak. Emellett a kongresszus eredetileg délelőtt 10-re volt meghirdetve, de a kezdés időpontja már délután 1-re csúszott, így nem lesz idő kibeszélni a fontos kérdéseket. Igaz az is, hogy az érvényességhez az összes kongresszusi küldött 50 százaléka plusz egy fő elegendő.

  • Bölcs döntésnek nevezte Lendvai Ildikó pártelnöki jelölését Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az MSZP alelnöke szerint arra volt most igazán nagy szükség, hogy a lehető legszélesebb támogatással, lényegében "közfelkiáltással" válasszanak elnököt.

    "Nekem pedig személy szerint ízlésemnek, értékválasztásomnak nagyon megfelelő, hogy az MSZP-nek így legyen elnöke, és az Lendvai Ildikó legyen, hiszen teljesítményét mindenki láthatta az elmúlt években" – fogalmazott. Hozzátette, Lendvai Ildikó saját döntése volt, hogy nem tartja meg a frakcióvezetői posztot. (MTI)

  • Vona Gábor permanens tüntetést jelentett be a Bajnai Gordon házánál tartott jobbikos tüntetésen, azt mondta, a Jobbik és a Magyar Gárda országszerte szocialista és a szabad demokrata képviselők házaihoz fog vonulni. Tüntetést hirdettek április 14-re is a Parlamenthez, az Országgyűlés ekkor szavaz a bizalmatlansági indítványról. A Jobbik üzenete semmit nem változott az elmúlt hetek eseményeinek fényében, csak a gágágá és a liba motívumokkal bővült.

    01
  • Kiss Péter, az MSZP alelnöke azt mondta a hármas ügyvezetésről, amely szerint a következő tisztújításig Lendvai Ildikóval és Szekeres Imrével együtt vezetnék a pártot, hogy mindent megtesznek azért, hogy egymást erősítve irányítsák az MSZP-t, ők ketten pedig ott álljanak az elnök mögött. (MTI)