2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Meg kell védenünk a kisvállalkozásokat, meg kell védenünk az országot, részben a részérdekekkel szemben is, mondta Bajnai. Ezt egy küldött tapssal fogadott. Ezután arról beszélt, hogy pár hete még hihetetlennek gondolta, hogy megvalósíthatja válságkezelő programját, és lám, most mégis itt áll.

  • Ha mi nem kezeljük a válságot, akkor a válság kezel minket, és az sokkal keményebb lesz. Ezekkel a szavakkal jósolt zord időket Bajnai. Aki nem csak a jövőt formálná, de a múlt egy részét is törölné, azokat az időszakokat, amikor mindenhova beszivárgott a politika. Ami, állapította meg Bajnai, felzabálja az életet, noha az nem politikáról szó, hanem munkáról, barátságról, családról. Mert Magyarországnak nem érdeke, hogy táborokra szakadjon, hogy valakik a válságot lovagolják meg, s ez populista politikába, olykor utcai zavargásokba torkollik.

  • Bajnai: Aztán egy  kicsit nosztalgiázott a miniszterelnökjelölt, mondván: jó irányba indult az ország, például majdnem sikerült elérni a költségvetési egyensúlyt, de a válság szétzilált minden. Aztán egy tiszteletkör Gyurcsány Ferencenek: megtette, amire nem sokan lennének képesek, félreállt.

    04
  • Muszáj lesz durva, kegyetlen mondatokat mondani a jövőben, hisz a válságot már mindenki érzékeli, reagált Bajnai azon korábbi bírálatokra, miszerint közreadott szándéknyilatkozatából miért hiányzik a pozitív intézkedések listája, no meg a baloldali karakter. Pedig nincs mese, nagyon súlyos döntésekre van szükség, különben a holnap még jobban fájna, a holnapután pedig elviselhetetlen lenne. Éppen ezért szembesíteni kell a népet a válsággal, ugyanis általánosságban mindenki érzi, de ha nyugdíjról, táppénzről van szó, senki nem akar metélést.

  • A válságmenedzseléshez szövetségeseket kereső Bajnai aztán az Egri Csillagokat parafrazálta, mondván: inkább kevés oroszlánra van szüksége, mint sok nyúlra, de 200 parlamenti oroszlán mindenképp kell. Ám, biztatott Bajnai, ha ezt a programot végigszenvedi az ország, vonzó lesz a magyar forint, a magyar állampapír, és az út végén ott az euró, ami lehet, hogy sárga, de nem kicsi és savanyú, és legfőképpen a mienk.

  • Bajnai: pártalalpú politizálás nem lesz, aki nem akarja megmondani, hogy miképp formálódjon a jövőben a modern baloldal. Azt kérem tehát az MSZP-től, mondta Bajnai, hogy ha nehéz szívvel is, de támogassa a válságkezelő programot. És legyen szolidáris is, azaz a politika kezdje magán a metélést, mert más 72 500 forintból feláldozni pár ezer forintot, mint milliós jövedelemből lemondani pár tíz- vagy százezererről.

    01
  • Bajnai: És nemcsak azért kell megcsinálni a válságkezelő programot, hogy újra szeressenek minket, hanem azért, hogy újra bízzanak a politikában. Így ha a válságkezelő kormány búcsúzásakor azt mondja a nép, hogy bármennyire padlón voltak, mégsem dobtak el kapát kaszát, és megtették amit kell, akkor ő elégedett lesz. A válságkezelő kormány mindenképpen jobb, mint az előrehozott választás, hiszen minden egyes politikai acsargással töltött hét százmilliárdos károkat okoz, és munkahelyek ezreit gyilkolja le.

  • Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre - jelentette ki Bajnai Gordon kongresszusi beszéde zárómondatában, és megerősítette: egy évre vállalja a posztot. A gazdaság miniszter hozzátette: a fociban azt is megtanulta, hogy csak csapatjátékkal lehet sikeresnek lenni.

    Fotók: Huszti István
  • Köszönetet mondott a kongresszus Gyurcsánynak, hogy fáradhatatlan és szenvedélyes időszakot éltek át vele, és kitartása győzelemre vezette a szocialistákat 2006-ban.

  • A jelölőbizottság nevében Hiller István ismertette, hogy nyolc ember kapott jelölést a párt élére, hét visszalépett, és a jelölőbizottság konszenzussal Lendvai Ildikót jelölték elnöknek.

    HI  6562
  • Lendvai: Azért vagyunk itt, hogy vége legyen a kéthetes vesszőfutásnak, és vége is lesz, de akárhogy dörzsölték egyesek a kezüket, nem lehetett az MSZP-re számolni, nincs vége a magyar baloldalnak. Aki egyből bocsánatot kért, hogy Gyurcsány lemondásának drámája tragikomédiába fordult. De miközben a saját bajaival elfoglalt MSZP a rosszabbik arcát mutatta, az ország sem tett másképp. Mert itt meg lehetett jelentetni a miniszterelnök portréját sárga csillagban, és lehet libás Bajnairól beszélni, illetve a miniszterelnök-jelölt háza előtt tüntetni.

  • Majd Lendvai sebtében leszögezte, hogy senki nem ezt akarta két hete, ő se szeretett volna pártelnökké avanzsálni, csak hát háborúban az ember nem válogat. Aztán a hősi időket idézte, miszerint a baloldal Gyurcsánnyal élte a baloldal legfelszabadultabb időszakát, s köszönetet mondott a kapitánynak, aki egyszerre rohangált a gépházba, a parancsnoki hídra, és amikor elfogyott a szén, magát gyújtotta fel, hogy legyen mivel tüzelni.

    lendvai ildiko
  • Lendvai: Megbotlanék, ha talapzatra kéne felállnom, mondta. Elsütött egy poént az asszonyról, akit azért állította piedesztálra a férje, hogy feltegye a karnist. Ezután köszönetet mondott azoknak, akik visszaléptek a javára, kiemelve, hogy egy dologban biztos jobb náluk, abban, hogy lyukat beszéljen a hasukba. A jelölést három feltétellel vállalta. 1. A kongresszus hozza létre a párt három fős ügyvezető testületét, amiben rajta kívül Szekeres és Kiss Péter lenne tag. Erről megszavaztatta a küldötteket, a siker után azzal poénkodott, hogy ők hárman amúgy sem gondoltak válásra, "gyilkosságra talán, de válásra nem". 2. Lemondott a frakcióvezetésről, Mesterházy Attilát ajánlva maga helyett. 3. Gyurcsány valamilyen formában maradjon a pártnál, fogadja el a Táncsics Alapítvány elnöki posztját - amire amúgy maga Gyurcsány jelentkezett be.

  • Lendvai: Gyurcsányt követnék a hívei, ha menne, de nem akar új pártot alapítani. Ezután egy bonyolult hasonlatba kezdett hajókról és túlpartról, ami nem volt teljesen érthető, de a lényege az volt, hogy a baloldal volt és lesz. Aztán megköszönte az elnökjelölést.

  • Újra zárt ülést rendeltek el, a küldöttek most Bajnai jelöltségéről és Lendvai pártelnökségéről szavaznak. A szavazás után várhatóan véget is ér a röpkongresszus.

    mszpkong
  • cikkünk a témában:

    Bajnai: Csökkenő jövedelem vagy munkanélküliség

    A magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról, mondta Bajnai Gordon kormányfő-jelölt az MSZP-kongresszus előtt. A jelölt szerint a válságnak nincs pártállása, ezért nem is lehet pártalapú politizálással kezelni azt. Bajnai szerint a válság idején az államnak, a politikának és a jómódúaknak nyilvánvaló áldozatot kell vállalnia.

  • Gyurcsány Ferenc ismerteti a kongresszusi szavazás végeredményét.

  • Gyurcsány Ferenc még hálálkodik a múltbeli támogatásért. Értesüléseink szerint Bajnai Gordont a küldöttek 91, Lendvai Ildikót 93 százaléka támogatta.

  • "Az elmúlt években sokat változtam, előnyömre és hátrányomra is. De a lényeg, hogy mit gondolok Magyarországról, az nem változott" - mondta Gyurcsány, majd múltidézésbe kezdett, felmondta hivatalos életrajzát a kiszes múlttól az egyenlőségteremtés bajnokáig. "Rabja voltam hibás elképzeléseknek. Húszévesen nem értettem, hogy a szabadság rovására nem lehet egyenlőséget teremteni" - mondta, de később rájött.

  • A magyar baloldal ma, kanyarodott át a jelenre Gyurcsány, Európa egyik befolyásos, sokszor ellentmondásokkal terhelt közössége, aminek ugyan van mit magával megvitatnia, de büszkének is van mire lennie. Természetesen Gyurcsány vélhetően élete végéig dolgozik azért, hogy többségbe kerüljön a magyar baloldal, aminek világképében megfér az európaiság és hazafiság, amelyik természetesnek tekinti, hogy demokratikus választásokon lehet nyerni és bukni is.

  • Botladoznak a szavak, mondja Gyurcsány, aki "csak polgári politikát tud" ajánlani a baloldalnak. Az összetartó erőnek a méltányosságnak, az együttműködésnek és a humanizmusnak kéne lennie. Ellen kell állni a kísértésnek, hogy a hazafiságból nacionalizmus legyen, hogy a problémákat külföldre vigyék, és hogy egy jobb élet ígéretével elfeledkezzünk arról, hogy globális gazdaságban élünk.

  • "Nem tudom, igazságos-e a sors, fogalmam sincs róla" - mondja Gyurcsány, aki saját bevallása szerint nem született miniszterelnöknek, de álmokat szövő, csetlő-boltó emberré lett, aki hihetetlenül boldog, hogy szolgálhatta az országot, aminek a következő lépése a távozása. "Voltak veszekedések, voltak szenvedélyes mondataim, amikre utólag nem vagyok büszke" - mondta. "Nincsen bennem sértettség" - ismételte meg azt, amit a múlt hétfőn már a parlamentben, valamint két hete, első lemondásakor is mondott.

  • Hálás vagyok a névtelen sokaságnak, a 2,5 millió embernek, aki velünk akart új országot építeni, és hálás vagyok az MSZP minden tagjának, mondta Gyurcsány, majd arról beszélt, hogy népszerűségét sokszor csetlőn-botlón viselte, és sokszor zavarta az áradó szeretet és a taps. Szerinte ugyanis ez a politika rossz hagyománya. Mert nem vagyunk a nemzet miniszterelnöke, az ország választott vezetője vagyunk, indokolta a politikai kultusztól való idegenkedését Gyurcsány többes szám egyes személyben.

  • "Sokan bíztattak arra, hogy új politikai pártot alapítsak. Ez dőreség lenne" - mondta Gyurcsány, majd a felelősségről beszélt, amit a küldöttek megtapsoltak. "Nem vagyunk könnyű helyzetben, a miniszterelnök-jelölt nagyszerű beszédet mondott" - mondta, bár ezt valószínűleg két külön mondatnak szánta. Hiszen a nem könnyű helyzet valójában a gazdasági válságra és a megszorításokra vonatkozott, nem Bajnai Gordonra. "Tessék támogatni ezt a kormányt. Ez nem személyes ügy. De akkor is hibát követ el a baloldal, ha azt gondolja, hogy ez a politikája. A baloldalnak túl kell néznie ezen a válságon" - mondta.

  • Aztán jött az intimzóna, Gyurcsány azt magyarázta, miért okozott komoly fejtörést, hogy lemondjon-e, vagy sem. Szerinte ugyanis ha az ellenérdekelt pártok olyan békés egymásutánban váltanák egymást, ahogy Németországban cserélgetik egymást a szocdemek és a konzervatívok, nem lenne baj. De a legnagyobb gondom az volt, mondta Gyurcsány, ha elmegyek, akkor nem segítem-e túlzottan a revansra vágyó jobboldalt, azaz nélkülem lesz-e ereje megszervezni magát az MSZP-nek egy demokratikus küzdelemhez. Mert Magyarország hihetetlen hibát vét, ha nem veszi észre, hogy itt nem egyszerű jobboldali tusáról van szó, hanem egy olyan ország jöhet, amit milliók nem éreznek magukénak.

    lendvai bajnai
  • Gyurcsány szerint az MSZP kötelessége megvédeni az országot az erőszakos jobboldaltól. Ehhez nem lehet nyámnyilának lenni, de ismerni kell az ellenséget, akik nem a demokratikus elveket valló konzervatívok. "Bár pihenni biztosan jó lenne, gondolom pár hét pihenést engedélyeztek" - mondta Gyurcsány, aki megígérte, hogy a szusszanás után tenni fog azért, hogy újra milliók támogassák a szocialistákat. "Jó ideig ez az utolsó nyilvános beszédem" - mondta, de nem azért fog hallgatni, mert megsértődött, hanem azért, mert azoknak kell beszélniük, akiknek most van felelősségük. "Veletek maradva a baloldal és Magyarország győzelméért szurkolok" - mondta.

  • "Szavazatszámláló bizottsági elnöknek már egész jó vagyok" - mondta Gyurcsány, aki szerint Bajnai Gordont és Lendvai Ildikót "nagyon-nagyon nagy meggyőző többséggel" jelölte a kongresszus miniszterelnöknek, illetve pártelnöknek.

    11
  • "Szeretném megköszönni a bizalmat, a lehetőséget és azt, hogy ezzel a döntéssel ti is részt vállaltok a felelősségből" - köszönte meg háromszor a támogatást Bajnai Gordon.

  • Ma itt mindnyájan vállaltunk valamit, köszönöm, hogy megengedtétek, hogy én is vállaljak valamit, lépett színpadra Lendvai Ildikó. Aki egyből neki is esett az ellenzéknek, hogyha a baloldalnak kormányozni nincs joga, akkor választani még van-e, azaz Kovács néni a szavazófülkéből még ráronthat-e nemzetére. És igenis a baloldal válságot fog kezelni, jelentette ki lendvai, mert nem az a baloldal dolga, hogy ha az ország szekere a szakadék felé robog, akkor tejet és kenyeret osszon a batáron ülőknek, hanem hogy megállítsa azt, és vigyázzon, senki ne essen ki belőle. Szóval, összegezte Lendvai, ez a remény programja lesz.

    lendvai
  • Váratlan húzással kézfeltartásos szavazást kezdeményezett az új pártelnök a válságkezelő programról. A küldöttek némi zavart susogás után mind felemelték a kezüket, így már a kongresszus egésze kéri a képviselőfrakciót a válságkezelő kormány támogatására. Ügyes húzás volt, a nyilt szavazás alól nem lehetett kibújni.

     

    20