Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az SZDSZ országos tanácsa 62:21 arányban támogatta Bajnai Gordon programját és kormányfő-jelöltségét.

  • A Magyar Gárda elvonult a Kossuth térről. Pár száz ember van még a Parlament előtt.

  • A Kossuth téri ezer tüntető egy része az imént elvonult Magyar Gárda után indult, hogy visszahívják őket.

  • Az SZDSZ országos tanácsa (ot) a 62:21 szavazati aránnyal arra adott felhatalmazást a szabaddemokraták ügyvivői testületének, hogy ha ismert lesz a leendő kabinet programja illetve összetétele, akkor támogassa az új kabinet létrejöttét. Fodor Gábor szerint őszinte, tisztességes vita zajlott az országos tanácsban, Szent-Iványi István tájékoztatása szerint 26-an szólaltak fel a zárt ülésen. A vita után senki sem jelezte távozási szándékát az SZDSZ-ből és a párt vezetésében sem merült fel, hogy szankciókkal sújtsák azokat, akik nem írják alá Bajnai Gordon politikai nyilatkozatát.

    Fodor Gábor elismételte, hogy az SZDSZ válságkezelő kormány, szakértői kabinetet és új miniszterelnököt akart, amikor tárgyalásba kezdett az MSZP-vel. Információink szerint az SZDSZ ot-ben elhangzott, hogy a szocialisták viselkedése nehezen kiszámítható, így amint a legkisebb jelét tapasztalják annak, hogy megrekednének Bajnai reformjai, akkor megvonják támogatásukat a kormánytól. Ebben az esetben elkerülhetetlen lesz az előrehozott választás.

  • A Vértanúk terénél húsz rendőr ácsorog sisakban, felszerelten, jelentette tudósítónk. Most érkezett hozzájuk egy mikrobusznyi erősítés.

  • Egy busznyi gárdistát visszahívtak a Kossuth tériek, mégsem indultak haza vidékre, pedig sokuknak dolgozni kell reggel. Az Alkotmány utcában dekkol a csapat. A keresztutcákat a rendőrség lezárta.

  • A visszaérkezett gárdisták és fociszurkolók között tört ki csetepaté. Hogy min szólalkoztak össze, azt egyelőre nem tudta megfejeteni tudósítónk.

  • A gárda elvonult a térről. Kapitányuk azt mondta: nem hagyja, hogy belekössenek embereibe a rendőrök és az "NBH-s provokátor" fociszurkolók.

    gardavonul
  • "Senki nem gondolta volna 1989-ben, hogy 20 évvel később az SZDSZ egy Internacionálét éneklő miniszterelnök-jelölt mögé sorakozik fel nagy többséggel" – áll a Fidesz közleményében. A legnagyobb ellenzéki párt arra reagált, hogy az SZDSZ országos tanácsa támogatta Bajnai miniszterelnök-jelöltségét.

  • A tüntetők két villamost is megállítottak. A tüntetők egy része meg akarja állítani a villamost, másik részük továbbengedné. Az egyik villamos elindult lassan, a vezetőt lekommuinistázzák. A villamosvezető mosolyog.

     

  • Két-háromszáz ember ácsorog a Kossuth téren, a gárdisták után a  focidrukkerek is elmentek. A villamosok járnak.

  • Lassan véget ér a be nem jelentett Kossuth téri tüntetés, hatvan-hetven ember lehet még a Parlament előtt. Több rendőrautó is elhagyta a helyszínt az elmúlt percekben.

  • A Parlament északi, a képviselői irodaház felé eső oldalán kordont építenek.

  • Előállították vasárnap este a Kossuth tér közelében azt a férfit, aki este háromnegyed kilenc körül megrugdosta a 2-es villamost és egy idős embert is megütött. A férfi annak a csoportnak volt a tagja, amely megállította a villamosokat a Parlament előtt, miután az ott zajló tüntetés miatt a rendőröknek már nem kellett lezárniuk a forgalmat, írta a Független Hírügynökség.

  • Székely Tamás el tudja képzelni, hogy a megváltozott helyzetben ő maga mond nemet a miniszteri posztra, amennyiben olyan változásokat szeretne az új kormányfő, amellyel szakmailag nem ért egyet - mondta az egészségügyi miniszter Nagybajomban, a Szűréssel az Életért Program szűrőnapján a Somogyi Hírlapnak.  Az egészségügyi miniszter szerint az ellátórendszer jelenlegi struktúrájában nem lehet több pénzt kivonni az egészségügyből.  Székely Tamás azt mondta: még nem egyeztetett Bajnai Gordonnal, így azt sem tudja, hozzá-e akar nyúlni az egészségügyi rendszerhez.  Az egészségügyi miniszter úgy vélte, akkor lesz érdemes erről egyeztetni, ha véglegesen eldől, hogy Bajnai Gordon lesz-e a miniszterelnök.

  • Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője hétfőn eljuttatta Bajnai Gordonnak a válságkezelés költségvetési feltételeinek támogatásáról szóló, a szabad demokrata frakció 15 tagja által aláírt politikai nyilatkozatot, közölte az SZDSZ sajtóosztálya az MTI-vel.

    A távirati iroda az SZDSZ vezető testületeinek több tagjától úgy értesült, hogy a 19 fős frakcióból végül négyen, Béki Gabriella, Gulyás József, Molnár Lajos és Velkey Gábor nem írták alá a miniszterelnök-jelölt tervezett intézkedéseit tartalmazó dokumentumot. Molnár Lajos az információk szerint ettől függetlenül megszavazza a jelöltet.

  • Beázik a teteje, ezért fel kell újítani a miniszterelnöki rezidenciát, ha Bajnai Gordon a beköltözés mellett dönt. Bajnai Gordon házát nehéz biztosítani, közel vannak a szomszédok, ezért valószínű: ha miniszterelnök lesz, beköltözik a Béla király úti a rezidenciára. A kormányőrségnél azt mondták: csak azután döntenek, hogy Bajnai Gordont miniszterelnökké választják. Ha költözik, mindenképpen fel kell újítani a villát: hét éve lakatlan, állapota leromlott, és több helyen beázik. Legutóbb Orbán Viktor és családja élt a Béla király úti villában. Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc nem költözött be a házba. (Független Hírügynökség)

  • Benyújtotta az MSZP a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt kedd reggel az Országgyűlésnek. Következő miniszterelnöknek Bajnai Gordont jelölik.

  • A konstruktív bizalmatlansági indítvány (kbi) intézményét német minta alapján az SZDSZ-MDF paktummal foglalták a magyar alkotmányba. A kbi lényege, hogy stabil kormányzást biztosít, hiszen egyesével nem lehet megbuktatni a kormány tagjait, a bizalmatlansági indítvány kezdeményezőjének pedig új kormányfőt kell jelölnie, aki a szavazással el is nyeri a posztot. A kbi benyújtásához 77 képviselő aláírására van szükség, magát az indítványt a képviselők abszolút többségének - azaz az összes képviselő felének és még egynek - kell támogatnia. A szocialisták indítványáról április 14-én, kedden szavazhat a parlament. Bajnai Gordonnak elméletileg megvan a szükséges támogatása, hiszen 188 szocialista képviselő mellett legalább 13 szabaddemokrata támogatására is számíthat.

  • A Magyar Nemzet értesülései szerint az uniós és a hazai fejlesztési támogatások visszatartásával fenyegették a Bajnai támogatásától ódzkodó szocialista képviselőket. A lap szerint Szabados Ákos, pesterzsébeti szocialista polgármestere is ezért mondott le parlamenti mandátumáról. A lapnak névtelenül nyilatkozó szocialista polgármesterek szerint már március eleje óta a támogatások visszatartásával tartják sakkban őket. Ha nem akarják százmillióktól megfosztani településeiket, támogatniuk kell Bajnait.

  • Ha Kiss Péter kancelláriaminiszter marad, Szekeres Imre és Hiller István is megtarthatja miniszteri posztját, írja a Népszabadság. Bajnai Gordon egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy kiket szeretne kormányában látni, csak annyit tett világossá, hogy a válságkezelésben érintett tárcák - a pénzügyi, gazdasági, szociális és az igazságügyi - élén szakembereket látna legszívesebben. Azaz Veres János biztosan nem lesz pénzügyminiszter, a poszt esélyeseként Oszkó Pétert, a Reformszövetség egyik programalkotóját emlegetik. A Magyar Nemzet értesülései szerint Veres gazdasági miniszter lehet, a Népszabadság szerint azonban távozik a kormányból. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy az SZDSZ - bár Fodor Gábor tagadta, hogy bárkit ki akarnának fúrni a kormányból - jelezte, hogy Verest nem látnák szívesen a kormányban.

  • Nem hagyta jóvá a két kisebb koalíciós párt a négy pártelnök vasárnapi megállapodását, így egyelőre nem jöhet létre az átmeneti szakértői kormány Csehországban. Mirek Topolánek kormányfő két hete, Gyurcsány Ferenc után két nappal mondott le posztjáról, miután elvesztette az ellene kezdeményezett bizalmi szavazást. A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) vezetése hétfőn este úgy döntött, hogy a párt nem kíván minisztereket jelölni az átmeneti kormányba. A Zöldek Pártja (SZ) erre reagálva az éjjel érvénytelennek nyilvánította a pártelnöki megállapodást, és úgy tárgyalásokat követel. A négy párt elnöke vasárnap állapodott meg abban, hogy szakértői átmeneti kormányt hoznak létre, amely az októberi előre hozott választásig vezetné az országot. Miniszterelnöknek Jan Fischert, a cseh statisztikai hivatal elnökét javasolják. (MTI)

  • Kedden is folytatja a hétfőn megkezdett egyeztetéseket a távozó Gyurcsány-kormány minisztereivel Bajnai Gordon, az MSZP és az SZDSZ kormányfőjelöltje. Kedden elsőként Kiss Péter kancelláriaminiszterrel találkozik, aki akár meg is tarthatja tárcáhát. Délután Veres János pénzügyminiszter következik, aki viszont biztosan nem. Késő délután Székely Tamással és Vojnik Máriával valamint Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel és Vadai Ágnes államtitkárral is találkozik. (MTI)

  • Előre hozott szakképzést javasol az MSZP, hogy a szakiskolákban a szakképzést már a 9. évfolyamon meg lehessen kezdeni. Az előre hozott szakképzést alternatívaként kínálnák, hogy az általános iskola után a diákok egy olyan típusú képzésbe kapcsolódhassanak be, amely az általános műveltségi elemek mellett már szakmai ismereteket mis nyújt. A javaslatról, amelyhez módosítani kell a közoktatási és a szakképzési törvényt, a jövő héten egyeztetést kezdenek a parlamenti pártokkal. (MTI)

  • Lemondott minden képviselői javadalmazásáról Karsai József, Battonya polgármestere, a szocialisták parlamenti képviselője. Karsai a nehéz gazdasági helyzet miatt döntött így, valamint a nyugdíjasok és mindazok iránt érzett szolidaritásból, akiket érinteni fogak a megszorítások. (MTI)

  • Az SZDSZ azt várja el az új, szakértői, válságkezelő kormánytól, hogy a gazdasági válság mellett a társadalmi válság néhány elemét is kezelje, jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Fodor Gábor. A szabad demokraták elnöke három területet emelt ki, ahol határozott fellépést várnak a jövendő kabinettől. Elsőként említette a "jogállam becsületének visszaadását". Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a rendőrség határozottan lépjen fel mindazokkal szemben, akik a demokratikus normákat veszélyeztetik, de a rendfenntartók is tartsák tiszteletben a szabadságjogokat és az alkotmányos rendet. A liberálisok emellett szeretnék, ha a kormány fellépne az egykori ügynökakták megismerhetővé tételének ügyében. Fodor Gábor egyúttal szociálpolitikai területen is változást sürgetett. (MTI)

  • A kormányprogramról beszélt Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölttel. Kiss Péter kedden a gazdasági minisztériumból távozóban arról nem nyilatkozott újságíróknak, hogy marad-e miniszter. Mint mondta, arról tárgyaltak, hogy a válságkezelő csomagot milyen, a reálgazdaságra, a társadalompolitikára vonatkozó kezdeményezések veszik majd körbe. (MTI)

  • Az MDF elmegy arra az egyeztetésre, melyet Bajnai Gordon kezdeményezett, hogy ismertesse válságkezelő programját. Herényi Károly, a volt frakcióvezető szerint ugyan sok dologban nem fognak egyetérteni a miniszterelnök-jelölttel, de ez nem zárja ki az álláspontok megismerését. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt a Fidesz, a KDNP és az MDF elnökének írt levelében egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártokkal, hogy ismertesse velük válságkezelő programjának részleteit. (MTI)

  • Már vizsgálja a Köztársasági Őrezred, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt jelenlegi házát alkalmassá lehet-e tenni arra, hogy miniszterelnökként is ott lakjon, mivel kormányzati források szerint a hivatalos, Béla király úti rezidencia nincs beköltözhető állapotban. A védett személyek és kijelölt létesítmények védelméről szóló, 1996-os kormányrendelet értelmében a védelem kiterjed a miniszterelnökéletének, testi épségének megóvására, állandó szálláshelyének, rezidenciájának illetve ideiglenes szállásának őrszemélyzettel történő biztosítására, külföldi utazásának biztosítására, valamint belföldi utazása során közúton oszlopvezető és utánfutó gépjármű, vasúton előfutó mozdony, vízi úton kísérő rendőrségi vízi jármű alkalmazására.

  • Lemondott az SZDSZ Nógrád megyei elnöke, Smitnya Sándor. Indoklása szerint azért mondott le, mert Fodor megválasztásakor azt remélte, hogy a párt új programmal és kommunikációval kimozdulhat a holtpontról, de a program megvalósítása sikertelennek tűnik. Szerinte az előző évekhez hasonlóan rossz politika, rossz taktika és rossz súlypontok jellemzik az SZDSZ-t. Smitnya a második megyei elnök, aki a kormányválság alatt lemond. Nagy Béla Békés megyei elnök március 30-án hozta nyilvánosságra lemondási szándékát. Medgyesegyháza polgármestere azzal indokolta lépését, hogy nem értett egyet azzal, hogy tavaly az SZDSZ "elfogadta az ország gyalázatos költségvetését. (MTI)