2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A külügyi tárca átadásáról volt szó azon megbeszélésen, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt folytatott pénteken késő délután Göncz Kinga külügyminiszterrel, közölte Horváthné Fekszi Márta, a tárca államtitkára, aki szintén jelen volt az egyeztetésen. A folyamatban lévő kiemelt ügyekről tájékoztatták a kormányfőjelöltet, de ezeket az MTI kérdésére nem kívánta részletezni. Személyi ügyekről nem volt szó - mondta az államtitkár.

    A külügyi tárca élén mindenképpen változás lesz, mivel Göncz Kinga vezeti az MSZP listáját a június 7-i európai parlamenti (EP) választásokon. A pénteki Magyar Nemzet szerint a távozó Göncz Kinga helyére esélyesként emlegetik Iklódy Gábor volt stockholmi nagykövetet és Balázs Péter korábbi magyar EU-biztost.

  • Az új kormányban az eddigi kancelláriaminiszter lesz a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszter. A utóbbi két nap egyeztetései arról szóltak, hogy milyen súlyú legyen a poszt. Végül kompromisszum született: Kiss lesz a kormányfő első számú politikai helyettes a kabinetben.

    Kiss Péter felügyelete alá tartozik majd minden, ami a társadalompolitika kategórájába sorolható, oktatás, egészségügy, szociális kérdések. A minisztérium a tervek szerint egyfajta csúcsszervként működik majd.

    Bajnainak másik helyettes is lesz a majdani MeH-miniszter személyében, aki azonban csak szorosan a kancelláriát érintő ügyekben képviselheti a kormányfőt.

  • A jelek szerint megvan Bajnai Gordon másik helyettese is, aki egyben a kancelláriaminiszteri posztot is betöltheti az új kormányban. A pozíciót várhatóan Molnár Csaba, az infrastrukturális tárca jelenlegi vezetője kaphatja. Emlékeztetőül: Bajnai másik helyettese Kiss Péter lesz, aki a a társadalompolitikai koordinációért felelős miniszterként erősíti az új kabinetet.

  • Újra belügyminiszter vezetheti az önkormányzatok ügyeit és a rendvédelmi szerveket - értesült a Népszabadság. A Bajnai-kormányban a tárcát az eddigi igazságügyi miniszter, Draskovics Tibor irányíthatja majd. A gazdasági tárca élére a lap információja szerint Vahl Tamás kerülhet. A Népszabadság internetes oldalán megjelent cikk szerint újra klasszikus belügyi tárcával számol kormányában Bajnai Gordon. Eddig ezt a feladatot több részre osztották, az önkormányzatokért Gyenesei István, Somogy megyei független képviselő felelt, míg a rendészet ügyeit az igazságügyi minisztériumhoz tették át Draskovics Tibor irányítása alatt.

    A lap információi szerint Draskovics Tibor a rendészet vezetését továbbra is ellátja majd. Az igazságügyi feladatokat viszont önálló minisztérium viszi tovább, amelynek élére az egyezség szerint Bajnai maga választja ki a minisztert. A Népszabadság értesülése szerint egy IT-szakember, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke lehet a Bajnai-kormány gazdasági minisztere. Vahl Tamás 48 éves, a rendszerváltás után a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalatának magyarországi képviseletét irányította. Karrierjének fontos állomásai kötötték IT-cégekhez, dolgozott a Siemensnél és az IBM-nél. A kilencvenes évek végén helyezkedett el az SAP Hungary-nél, amelynek 2000-től nyolc éven át ügyvezető igazgatója volt. Tavaly decembere óta áll a Nav N Go élén.

    A Népszabadság különböző forrásokból úgy értesült, immár kérdőjelek nélkül leírható, hogy Molnár Csaba vezeti majd a kancelláriát, míg a külügyekért Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosa felel majd. További biztos névnek számít Oszkó Péter, aki Veres Jánost váltja a Pénzügyminisztérium élén. Hiller István (oktatás és kultúra), Szekeres Imre (honvédelem) és Szabó Imre (környezetvédelem) megőrizheti posztját. Kiss Péter pedig tárca nélküli miniszterként segíti Bajnai kormányát.

  • Az még kérdéses, hogy a Gyurcsány kormány utolsó igazságügy-minisztere milyen pozícióban folytatja. Mint az előző posztból kiderül, a Népszabadság szerint az újra létrejövő belügyminiszérium vezetője lesz. Az Index úgy tudja, hogy korábban valóban volt szó a belügyminisztérium visszaállításáról, a hétfő délutáni állapot szerint azonban mégsem változik a minisztériumi struktúra, és Draskovics Tibor igazságügyminiszterként marad továbbra is kormánytag. Ugyanakkor lapunknak megerősítették, hogy Vahl Tamás lesz a gazdasági miniszter.

  • A Bajnait a gazdasági miniszteri székben váltó Vahl Tamást értesülésünk szerint már az Orbán-kormány alatt is megpróbálták beszipkázni a közigazgatásba, informatikai kormánybiztosi posztot ajánlottak neki. Vahl elfogadta a felkérést, ám pár órával a kinevezése előtt végül visszalépett.

     

  • Értesülésünk szerint megszűnik a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter posztja, így távozik a kormányból Szilvásy György is. A polgári titkosszolgálatokat a Miniszterelnöki Hivatal alá tartozó államtitkárság felügyeli majd. A tisztségre Iváncsik Imre esélyes, aki Szilvásy alatt volt államtitkár.

  • Éjszaka körbezárják kordonokkal a Parlamentet és a környezetében lévő kormányzati épületeket - tájékoztatott a Köztársasági Őrezred szóvivője. Keddre, azaz a Gyurcsány Ferenc elleni konstruktív bizalmatlansági indítvány vitájának napjára a Kossuth téren a Jobbik, illetve a Civil Összefogás Fórum jelentett be demonstrációt. Gálik Viktória elmondta: a kordonokat éjszaka, éjfél után kezdik el építeni. A rendőrség honlapján közzétett információk szerint a Kossuth teret a Parlament előtt, a villamossínek vonalán zárják körbe fémkordonokkal. Az őrezred parancsnoka rendelkezett ezen kívül a Miniszterelnöki Hivatalhoz, illetve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz tartozó terület, valamint a Képviselői Irodaház környékének lezárásáról is, egészen a Jászai Mari térig. (FH)

    D  TT20090414006
  • A Kossuth téren még mindig tart a kordonozás, jelentette tudósítónk. Nemcsak a Parlament épületét veszik körbe, hanem a Miniszterelnöki Hivatalét is, valamint a metrókijáratot. Napközben előfordulhat, hogy a metrószerelvények nem állnak meg a Kossuth téren.

  • A miniszterelnök dolgozószobájában ülésezik ezekben a percekben az MSZP elnöksége. Tudósítónk jelentése szerint éppen az imént toltak be egy biedermeier kanapét a helyiségbe. Az elnökségi ülés után 10 órakor a felsőházi ülésteremben a szocialisták frakciója tanácskozik.

  • Bajnai várható eskütételéhez már előkészítették a történelmi zászlókat, és a fúvósok is gyakorolnak, jelentette tudósítónk a Parlament épületéből. A történelmi zászlókról bővebben olvasson a wikipedián>>>

  • Sólyom László köztársasági elnök kedden délután részt vesz a Parlament ülésén, melyen szavaznak a konstruktív bizalmatlansági indítványról, közölte az elnöki hivatal.

  • Most ért véget a szocialisták elnökségi ülése. A megbeszélésről  távozóban Tóbiás József arra a kérdésre, hogy mennyire egységes az elnökség, azt mondta: minden rendben volt. Arra a kérdésre, hogy miért tartott ennyi ideig az elnökségi ülés,  azt válaszolta, hogy azért, mert mindent átbeszéltek, és a kormánylista most már végleges. Bajnai Gordon most az SZDSZ-frakciót tájékoztatja terveiről és a kabinet összetételéről.

    D NOE20090414013
  • "Most már ismertté válhat a Bajnai-programnak a megszorításokon túli része is. Ez az egész társadalom számára érthetőbbé és elfogadhatóbbá teszi a programot" - mondta Kiss Péter az MSZP elnökségi ülése után.

  • Semjén Zsolt, a KDNP elnöke 1 óra előtt átveszi a Civil Összefogás Fórum petícióját a Parlament északi sorompójánál lévő kordonnál.  A Fricz Tamás politológus által szervezett Civil Összefogás Fórum is szerette volna felolvasni a petíciót a parlament mai üléséne, de Szili Katalin házelnök szerint erre a házszabály nem ad lehetőséget.  Semjén Zsolt a Hír Tv hétfő esti műsorában azt mondta: ha átadják neki a szöveget, ő felolvassa a mai ülésen. A Civil Összefogás Fórum demonstrációt tart a Parlament előtt.

  • Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt Szigetvári Viktor kabinetfőnök-jelölt társaságában távozott az SZDSZ frakcióüléséről. Tudósítóink jelentése szerint mindketten szigorú arcot vágtak, nem nyilatkoztak.

  • A Népszabadság szerint Gyenesei István helyét Varga Zoltán veszi át az önkormányzati minisztérium élén. Varga Zoltán 2006 óta tagja az Országgyűlésnek, az MSZP Békés megyei listájáról jutott a parlamentbe. Az 57 éves mérnök-közgazdász a Békés megyei közgyűlés irányításával szerzett önkormányzati tapasztalatokat. Hosszú éveken át az orosházi üveggyár műszaki igazgatója, majd a város ipari parkjának ügyvezetője volt.

  • Az SZDSZ ügyvivői testület (üt) 7:4, a frakció 15 igen, egy tartózkodás és 3 nem arányban támogatta a Bajnai-kormányt. Az ügyvivői testületben Gulyás József, Gusztos Péter, Csőzik László és Béki Gabriella szavazott nemmel, a frakcióban Gulyás József, Béki Gabriella, Velkey Gábor nem értett egyet a Bajnai programmal, Gusztos pedig itt tartózkodott. Gusztos azért szavazott kétféleképpen, mert az üt-ben nem lehetett tartózkodni az ügyrend szerint. Az üt-ülésen Demszky Gábor és Léderer András nem vett részt.

  • A Kossuth téren, a parlament előtt körülbelül 2000-en lehetnek, jelentette tudósítónk. Ateret csak az Alkotmány utca felől lehet megközelíteni, a többi utca le van zárva. Miután a Parlamentet teljesen körbeveszi a kordon, kérdéses, hogyan lehet majd élőlánccal körülvenni, ahogy a civil demonstráció szervezői tervezik.

    A rendőrök a gyülekező embereket finoman a Földművelésügyi Minisztéruium épülete elől az Alkotmány utca irányába terelik. Tudósítónk legalább tíz rendőrkutyát is látott.

  • Kis zavar keletkezett a parlamenti ülésre érkező újságírók beengedésénél. A Kossuth teret kordon veszi körül, az Országház előtti senki földjére csak a képviselőket engedték be. A Köztársasági Őrezred, a rendőrség és az országgyűlési sajtóiroda között keletkezett kommunikációs zavart nagy nehezen sikerült megoldani, így bemehetnek az újságírók is.

    IV0C8914
  • cikkünk a témában:

    Veresért vérzett a szocialisták szíve

    A távozó pénzügyminisztert többen dicsérték az MSZP hétfő reggeli elnökségi ülésén. Kritizálták a kormány névsorát is, de Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt elhárította a bírálatokat.

  • Tojásokkal várta Demszky Gábort egy férfi kedden délelőtt a Budapesten, az V. kerületi Markó utcában, ahová egy bírósági tárgyalásra ment a főpolgrámester. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a férfi egy tojást dobott Demszky Gábor felé. A férfit az ott lévő rendőrök előállították, kihallgatása még tart. (Független Hírügynökség)

  • A Parlament előtt gyülekező embereket a Civil Összefogás Fórum rendezője arra szólított fel, hogy húzódjanak vissza az Alkotmány utcába, mert a területfoglalási engedély oda szól. A tömeg azonban kifütyülte a szónokot és azt kiáltotta, ott maradnak a téren. A villamossíneknél rendőrsorfal áll, a villamos nem közlekedik.


    Nagyobb térképre váltás

  • Az egy órakor kezdődő parlamenti ülésnapon Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is tart egy beszédet. Ehhez először 20-20, majd 10-10 percben szólhat hozzá az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és a KDNP frakció képviselője, illetve egy független képviselő. A vita végén Bajnai Gordon negyedórában reagál az elhangzottakra.

    Ezután, várhatón 4 óra körül szavaz az országyűlés a bizalmatlansági indítványról, amely mindössze egy mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". Ennek elfogadásához a képviselők 50 százalékának plusz egy főnek a támogató szavazatára lesz szükség.

  • Sikerült a Civil Összefogás Fórum demonstrációjára érkezett emberek nagy részét az Alkotmány utcába terelni, ahova a területfoglalási engedély szól. A demonstráció szervezője többször arra kérte az embereket, hogy önként  menjenek az Alkotmány utcába, ne a rendőröknek kelljen rendet tenni.

    DGYAK20090414001

    A teret az Alkotmány utca torkolatánál nyári ruhás rendőrökból álló sorfal biztosítja, amely mögött kutyák ugatnak. Már csak néhány tucatnyian ácsorognak a téren. Hozzájuk rohamrendőrök mentek oda és igazoltatják őket.

  • A Fidesz képviselői benn lesznek a hétfői, Bajnai Gordon miniszterelnökségéről szóló szavazáson, de nem nyomnak gombot, mondta Navracsics Tibor frakcióvezető a képviselőcsoport ülése után. A politikus úgy fogalmazott, hogy ennek oka az, hogy méltatlannak tartják a konstruktív bizalmatlansági indítvány ilyen módon való alkalmazását. A Fidesz Bajnai beszédéről sem vonul ki.

  • A Parlament közelében, a Nagy Ignác utcában vízágyú áll készenlétben, jelentette az MTI.


  • "azt azért tudjuk, hogy mindig a legbénábbat teszik kapuba.
    akit uccsónak választanak.
    akié a labda."

    Már nem csak az idióta szélsőjobbos bácsikák műfaja az aktuálpolitikai vers: Peer Krisztián költő is csatasorba állt.

    17
    Fotó: Huszti István
  • A Vértanúk tere és a Szalay utca felől a Kossuth téren vonuló két rendőrsorfal összeért az Alkotmány utca torkolatánál, ék alakba állt, és a tüntetőket az Alkotmány utcába terelgeti. A tüntetőkkel kisebb szópárbaj és lökdösődés alakult ki, de tudósítónk szerint jó a hangulat. A tüntetők éppen azt kiabálják a rendőröknek, hogy: Sün, sün, sün!

    IV0C9017
  • A Civil Összefogás Fórum nevében Fricz Tamás átadta a tüntetők petícióját Semjén Zsoltnak. A KDNP elnök megígérte, hogy a plenáris ülésen felolvassa a petíciót, mert kötelességének érzi.