2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újabb váratlan fordulatként a küldöttek elénekelték az internacionálét, amit 2005 óta, azaz Gyurcsány elnöksége idején számüztek a kongresszusi repertoárból. Az Internacionálé és az MSZP viszonyáról bővebben itt olvashat>>>

     

    22
    Fotó: Huszti István

  • A szervezők szerint több mint ötvenezer ember van a civileknek az előrehozott választásokért rendezett Hősök téri nagygyűlésén. Makovecz Imre, az első szónok előrehozott választásokat követelt, és utalt egy „megnevezhetetlen nemzetközi hatalomra”, amely az országot irányítja. Az építész közös imádság után áldását kérte a tömegre. Jelenleg Jókai Anna írónő beszél.

    hosoktere
  • A szervezők szerint már 200 002-en vannak a Hősök téri, az előrehozott választásokért rendezett civildemonstráción, vagyis meghaladták az SZDSZ-szavazók számát. A tömeg, ritkásan bár, de az Andrássy úton a második-harmadik utcáig áll, jelentette tudósítónk. A rendre a Magyar Gárda vigyáz, a tömegban sok az árpádsávos, a jobbikos és a szakszervezetis zászló. Az imént Varga Miklós énekelt, egy kisfiú A walesi bárdokat szavalta.

    Fotó: Nagy Attila
  • Nincsenek veszélyben a fővárosi nagyberuházások, mondta az SZDSZ országos tanácsának gyűlésére érkezvén Demszky Gábor. Fodor Gábor pártelnök nem kívánt előzetesen nyilatkozni, mint mondta, megvárná az ülés végét. Eörsi Mátyás, Bajnai egyik támogatója szerint a miniszterelnök-jelölt programja "jó és bátor", továbbra is támogatja. Kitart véleménye mellett Gulyás József, aki az előrehozott választások mellett érvelt a múlt vasárnap. "Álláspontom ismert, fenntartom" - nyilatkozta.

  • A Hősök terén felolvasták a köztársasági elnöknek címzett feliratot, amelyben előrehozott választásokat követelnek a tüntetéshez csatlakozó civilszervezetek. A dokumentumot motorosok viszik a köztársasági elnöknek a Sándor palotába.

  • Dobozos sör vagy perec, egyre megy, mindkettő 500 forintba kerül a Hősök téri, előrehozott választásokat követelő nagygyűlésen. Az idő remek, igazi majálishangulat van, eddig szkeptikus tudósítónk szerint is igaza lehet a szervezőknek, akár 200 002 tüntető is lehet itt.

  • Megérkezett Bajnai Gordon, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje az SZDSZ országos tanácsának gyülésére. Bajnai gyakorlatilag nem mondott semmit a Tímár utcai pártház előtt gyülekező újságíróknak. Érkezése után Bőhm András kijött az épületből és szivarra gyújtott.

    bajnai gordon
  • Visszaérkeztek a tüntetésre a motorosok, akik a köztársasági elnökhöz vitték az előrehozott választásokat követelő feliratot. Annyit mondtak, hogy a köztársasági elnök megbízottja átvette a dokumentumot.

    Több mint két órája tart a rendezvény, a szónokok még szónokolnak, de tudósítónk szerint már kezdenek elszivárogni az emberek.

  • Az előrehozott választásokat követelő Hősök terei demonstráció miatt 16.30-tól biztonsági okokból nem közlekedik a Millenniumi Földalatti vasút a Vörösmarty tér és a Mexikói út között, azaz a teljes vonalon. A BKV az átmeneti kimaradásra az átszállási kapcsolatoknál és a főbb csomópontokon hangos utastájékoztatással hívja fel az utasok figyelmét. A Kisföldalatti forgalma a rendőrség engedélye után visszaáll, de egyelőre ennek időpontja még bizonytalan.

  • A BKV legújabb közleménye szerint a kisföldalatti közlekedik, csupán a Vörösmarty utca és a Széchenyi fürdő közötti megállóhelyeken nem áll meg.

  • Bajnai Gordon elment az SZDSZ székházából, az újságíróknak nem mondott semmit. A liberálisok székháza előtt megjelent egy tüntető, majd továbbment a Hősök terére.

    bajnai fodor
  • Információink szerint Bajnai szakértelmet ígért az SZDSZ országos tanácsának ülésén, programját ecsetelte. Elmondta, miniszterként is igyekezett a szakértelmet képviselni, nem lépett be az MSZP-be, ezért a politikusok között eddig is úgy érezte magát, mint hemofíliás a borotvagyárban. Kérdésre válaszolva elmondta: ha a közalkalmazottak jobban kiveszik a részüket a nemzetgazdaságból, akkor vissza lehet térni a 13. havi juttatás kifizetésére. Hajdú-Bét-ügyben - libatenyésztők mentek tönkre a Wallis döntése nyomán - nem érzi magát sárosnak.

  • Az SZDSZ országos tanácsának ülésén az összes ablak zárva van, hogy ne lehessen hallgatózni. Emiatt viszont óriási bent a hőség.

  • A Fidesz szerint zöld utat kapott az MSZP minden eddiginél brutálisabb megszorító csomagja, s újra összeállni látszik az MSZP–SZDSZ-koalíció.

    Komolytalan az a párt, amelyben két héten belül két pártelnököt is választanak, 90 százalék körüli eredménnyel, írták közleményükben.

    A párt véleménye szerint az MSZP továbbra is az emberek ellen politizál, akár Gyurcsány Ferenc, akár Bajnai Gordon, akár Lendvai Ildikó irányítja őket.

  • Egy szónok azt javasolja a Hősök terén egybegyűlteknek, hogy április 14-én, amikor az országgyűlés szavaz Bajnai miniszterelnökségéről, élőlánccal vegyék körbe a parlament épületét. Sokan hazamentek már a demonstrációról, a rendőrök ingujjra vetkőzve várják az előrehozott választásokért rendezett tüntetés végét.

    Képek a térről
  • A Hősök terei demonstrációról a magyar gárdisták – lehetnek vagy hatszázan – megindultak a parlamenthez az Andrássy úton. Az utánpótlást az ózdi gárdavonulásról érkezettek adták. Úgy döntöttek, hogy nem várnak április 14-ig, amikor – Bajnai miniszterelnökségéről szavazás napján – élőlánccal akarják körbevenni a Parlament épületét.

    Képek az Andrássy útról
  • A Terror Házánál járnak a gárdisták. A menet élén egy rendőrmotoros, egy rendőr és egy csapatszállító halad.

  • A Terror Házánál harminc rendőr sorakozott fel ék alakban. Nincsenek rohamfelszerelésben, fehér rövid ujjú nyári egyenruhát, baseballsapkát viselnek, és a menetet a szervizútra terelik. A rendőri erősítés az Oktogonon van.

  • A kiszivárgott hírek szerint éles hangú vita zajlik az SZDSZ országos tanácsában Bajnairól, de még a lázongók sem hiszik, hogy jelölt ne kapná meg a támogatást a kormányfői posztra.

    Bajnai kitért a kormánya összetételét firtató kérdések elől, az SZDSZ-es lázongók attól tartanak, hogy a kormányátalakítás miniszteri helycserékben merül majd ki. Maga Bajnai ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy szakértőket kíván bevonni a kormányba.

  • A túlerőben lévő tömeg áttörte a rendőrök sorfalát és nagy üdvrivalgással mennek tovább a Parlament felé, az Oktogont még nem érték el. A tüntetők a gárdistákkal együtt több ezren lehetnek.

    Egy kicsi akció képekben
  • Az Oktogont is elhagyták a tüntetők, rendőrök sorfalába nem ütköztek, mennek tovább a Parlament felé.

  • A Bajcsy-Zsilinszky–Andrássy út kereszteződésében egy kisebb csapat rendőr várja a tüntetőket rohamfelszerelésben, a tömeg még nem ért oda.

  • A rendőrök átengedték a tömeget a Bajcsy-Zsilinszky útra. A tüntetőknél egy megafonos ember azt mondja a rendőröknek, hogy kampányidőszak van, a vonulás pártrendezvénynek minősül, ilyenkor nem lehet feloszlatni a tüntetést.

  • Negyven rohamruhás rendőr kíséri tisztes távolból a Bajcsy-Zsilinszky úton haladó embereket, akik ezren lehetnek. A forgalmat leállították, az autókat nem engedik be a Bajcsy-Zsilinszky útra.

  • A Batthyány-örökmécsesnél tart a menet, hamarosan a Parlamenthez érnek. A Kossuth téren a szokásos ellenzéki bejelentett rendezvény zajlik, ehhez akarnak csatlakozni a Hősök teréről indult tüntetők.

  • A Kossuth térre ért a menet. A Parlament főhomlokzatánál kétszáz rendőr védi az épületet a velük farkasszemet néző 1500-2000 tüntető ellen.

    kos
  • Gonda László az emelvényen bejelentette, hogy este 7-ig van ugyan engedély a tüntetésre, de addig maradnak, amíg el nem takarodik a kormány.

    Képek a helyszínről
  • Az Alkotmány utcából két-háromszáz Ferencváros-drukker is csatlakozott az 1500-2000 tüntetőhöz. A Ferencváros vasárnap Jászberényben játszott, onnan jöttek a fradisták. Csapatuk amúgy 1-0-ra nyert és magabiztosan vezeti az NB II. keleti csoportját.

  • A gyülekezési törvény szerint a közterületen tartandó rendezvényt a rendezvény helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak be kell jelenteni, de a rendőrség nem oszlathat fel egy rendezvényt kizárólag azért, mert azt előzetesen nem jelentették be. Az Alkotmánybíróság korábbi határozata szerint például nem lehet megtiltani a spontán gyülekezéseket, amelyet nem készítenek elő szervezők, és nincsen előre meghatározott útvonaluk, napirendjük, rendezőik, hanem több személy egymástól többé-kevésbé független cselekvése eredményeként alakulnak ki.

    Más a helyzet az úgynevezett flash mobokkal, tehát a szervezett, spontán tüntetésekkel. A törvény lehetővé tesz olyan spontán felvonulást vagy tüntetést, amelyet nem lehet a szabályok szerint három nappal korábban bejelenteni a rendőrségnek, mert a résztvevők véleményüket egy ezen időszakon belüli, előre nem látható eseménnyel kapcsolatban kívánják kifejezni. Az ilyen felvonulás szervezői akkor nem követnek el szabálysértést, ha ugyan késve, de a rendezvényt haladéktalanul bejelentik. A rendőrség a be nem jelentett vagy későn bejelentett rendezvénynél is vizsgálja azt, hogy az nem akadályozza-e a közlekedést és nem sérti-e mások jogait. A nem békés célú gyülekezés kifejezetten tilos. A gyülekezési jog a választási nagygyűlésekre nem vonatkozik.

  • Miután a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által 7 óráig bejelentett Kossuth téri rendezvény véget ért, a rendőrség a továbbiakban választási naggyűlésként értelmezi a parlament előtti gyülekezést, mondta az Index kérdésére Tafferner Éva, a Budapesti Rendőrfőkapitányság szóvivője. A szóvivő elmondta: a gyülekezés békés, nem történt jogsértő cselekmény.

    Képek a helyszínről