A mentőövért kapkod a Hospinvest

2009.04.06. 18:08 Módosítva: 2009.04.06. 19:53
A Hospinvest kórházaiban folyamatos a betegellátás, el tudják végezni a sürgős műtéteket, a dolgozók pedig várhatóan még a héten megkapják a fizetésüket, mondta Kollányi Gábor a cég elnöke. Miután a társaság a csődvédelembe menekült, a CIB Bank nem vonhat el újabb OEP-támogatást a számlájáról. A társaság három stratégiai befektetővel tárgyal, de az nagy kérdés, hogy a válság idején áldoz-e pénzt valaki a Hospinvest öt kórházára.

A Hospinvest most 30 napot kapott arra, hogy a hitelezőkkel, beszállítókkal tárgyaljon a helyzet megoldásáról. Az ezt követő 60 napban a Fővárosi Bíróság által kirendelt gondnok felügyeli a cég gazdálkodását, hogy a társaság további vagyonvesztését elkerüljék. Ez az időszak további hatvan nappal meghosszabbítható.

A kiskunhalasi, hatvani, parádfürdői, gyöngyösi és egri kórházat, valamint négy rendelőintézetet működtető cég pénteken kért csődvédelmet, miután a a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a betegellátásra átutalt mintegy 1,2 milliárd forintos összeget teljes egészében elvonta a cég számlájáról.

Egyelőre van pénz

A csődvédelem célja az, hogy a lejárt adósságaiért helytállni nem képes vállalkozást a hitelezők ne számolhassák fel azonnal. Ilyen esetben egy gondnok segítségével megpróbálják áthidalni a pillanatnyi fizetésképtelenség időszakát, s igyekeznek ismét működő- és fizetésképessé tenni a céget. Ez a ki nem fizetett hitelezők érdeke is.

A rövidtávú problémákat sikerült megoldani, hangsúlyozta Kollányi Gábor a Hospinvest elnöke a cég sajtótájékoztatóján. Tőkepótlásból, a társaság más cégeinek eszközeiből, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott finanszírozási előlegből sikerül folytatni a működést. A Hospinvest kórházaiban dolgozók még a héten megkapják a fizetésüket, és az intézmények be tudják szerezni a betegek ellátásához szükséges gyógyszereket, műszereket is.

Hosszas tárgyalásokra van viszont szükség a Hospinvestnek dolgozó szolgáltatókkal, ez mintegy 500 céget jelent, mondta Kollányi Gábor, de azt nem kívánta elárulni, kik ezek a szolgáltatók és mit csinálnak (valószínűleg a kórházakból kiszervezett tevékenységeket - például mosást, karbantartást, konyhai ellátást végző különböző cégekről van szó, akiket nem tudtak kifizetni).

A CIB Bank nem vonhat el újabb OEP-támogatást

Kollányi szerint a magyar kórházak jelentős része óriási adósságállománnyal küzd, amelyhez képest a Hospinvest kórházainak helyzete nem is annyira rossz. A cégcsoporthoz tartozó kórházak lejárt adósságállománya árbevétel-arányosan fele annyi, mint egy magyar kórház átlagos adósságállománya - mondta az elnök. (A magyar kórházak teljes adósságállományát ma 80 milliárd forintra becsülik)

Intenzív tárgyalások folynak a Hospinvest finanszírozási helyzetének javításáról is a CIB Bankkal. Az Index kérdésére, hogy várható-e újabb inkasszó a következő havi OEP-bevételből, azaz a mostani 1,2 milliárdos elvonással teljesült-e a CIB Bank felé való tartozás, Kollányi Gábor azt mondta: ez nem a teljes lejárt tartozás volt, de a csődvédelem időszaka alatt már nem lehet elvonni újabb összeget a cég számlájáról. A Hospinvest elnöke szerint egyébként ilyen lépést nem is tervez a bank, és ha az áprilist sikerül átvészelnie a társaságnak, májustól javulhat a kórházak finanszírozási helyzete.

Három céggel tárgyalnak

A cég mostani kritikus helyzetének kialakulásában szerepet játszhatott, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a közelmúltban eladta a cégcsoportban szerzett 29 százalékos részesedését. Az EBRD, amely 2007-ben 4 millió euróért vásárolt részesedést a Hospinvestben, döntését azzal indokolta, hogy Magyarországon leálltak az egészségügyi reformok.

A probléma hosszú távú megoldását ezért a cég vezetése egy olyan új szakmai vagy stratégiai befektetőben látja, aki beszállna a cégbe. Kollányi elmondása szerint tavaly ősz óta folytatnak tárgyalásokat befektetőkkel, nemzetközi kórházhálózatokkal, akik közül mára három potenciális cég maradt. Az egyelőre odébb van, hogy bármelyikkel is megegyezésre jussanak, a helyzetet pedig különösen nehezíti a világgazdasági válság. Kérdésünkre, hogy miért lenne vonzó a Hospinvest egy nemzetközi cégnek vagy bármilyen befektetőnek, Kollányi Gábor azt válaszolta: jól átlátható, hol vannak a finanszírozási problémáik, így ezek áthidalásával könnyen működőképessé lehet tenni a Hospinvest kórházcsaládját.

Nagy kérdés, hogyan reagálnak a Hospinvest nehézségeire azok az önkormányzatok, amelyek korábban átadták az intézmények működtetési vagyonkezelői jogát a társaságnak. Bár már elhangzottak olyan felvetések, hogy végső esetben az önkormányzatok visszaveszik a kórházakat, valószínűleg nem fognak két kézzel kapkodni utánuk, hiszen azok sincsenek semmivel jobb helyzetben.

Szocialista mutyi - elriasztott befektetők

Az ügyben a politika is megszólalt. Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselő szerint "kipukkadt a szocialista mutyilufi" és azok, akik támogatták a Hospinvest ilyen irányú térnyerését, elszámolással tartoznak az emberek, a választók és a betegek felé. A Fidesz szerint a kórházaknak vissza kell kerülniük az önkormányzatokhoz, hiszen azok jól működtetnék azokat.

Az MSZP Kökény Mihály Pesti Imre szavaira utalva viszont azt mondta: a pártpolitikai nyilatkozatok után nem csoda, hogy a befektetők mögött álló finanszírozók is elbizonytalanodnak. A szocialisták soha nem kérdőjelezték meg, hogy fideszes vezetésű önkormányzatok miért döntöttek a helyi egészségügyi intézmények magánbefektetők általi működtetése mellett, jegyezte meg. Feltételezhető - mondta a szocialista politikus -, hogy a helyi önkormányzat felelősséggel el tudja dönteni, hogy egy adott intézmény működtetésének mi a legcélszerűbb módja.