Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mentőövért kapkod a Hospinvest

2009.04.06. 18:08 Módosítva: 2009-04-06 19:53:11
A Hospinvest kórházaiban folyamatos a betegellátás, el tudják végezni a sürgős műtéteket, a dolgozók pedig várhatóan még a héten megkapják a fizetésüket, mondta Kollányi Gábor a cég elnöke. Miután a társaság a csődvédelembe menekült, a CIB Bank nem vonhat el újabb OEP-támogatást a számlájáról. A társaság három stratégiai befektetővel tárgyal, de az nagy kérdés, hogy a válság idején áldoz-e pénzt valaki a Hospinvest öt kórházára.

A Hospinvest most 30 napot kapott arra, hogy a hitelezőkkel, beszállítókkal tárgyaljon a helyzet megoldásáról. Az ezt követő 60 napban a Fővárosi Bíróság által kirendelt gondnok felügyeli a cég gazdálkodását, hogy a társaság további vagyonvesztését elkerüljék. Ez az időszak további hatvan nappal meghosszabbítható.

A kiskunhalasi, hatvani, parádfürdői, gyöngyösi és egri kórházat, valamint négy rendelőintézetet működtető cég pénteken kért csődvédelmet, miután a a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a betegellátásra átutalt mintegy 1,2 milliárd forintos összeget teljes egészében elvonta a cég számlájáról.

Egyelőre van pénz

A csődvédelem célja az, hogy a lejárt adósságaiért helytállni nem képes vállalkozást a hitelezők ne számolhassák fel azonnal. Ilyen esetben egy gondnok segítségével megpróbálják áthidalni a pillanatnyi fizetésképtelenség időszakát, s igyekeznek ismét működő- és fizetésképessé tenni a céget. Ez a ki nem fizetett hitelezők érdeke is.

A rövidtávú problémákat sikerült megoldani, hangsúlyozta Kollányi Gábor a Hospinvest elnöke a cég sajtótájékoztatóján. Tőkepótlásból, a társaság más cégeinek eszközeiből, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott finanszírozási előlegből sikerül folytatni a működést. A Hospinvest kórházaiban dolgozók még a héten megkapják a fizetésüket, és az intézmények be tudják szerezni a betegek ellátásához szükséges gyógyszereket, műszereket is.

Hosszas tárgyalásokra van viszont szükség a Hospinvestnek dolgozó szolgáltatókkal, ez mintegy 500 céget jelent, mondta Kollányi Gábor, de azt nem kívánta elárulni, kik ezek a szolgáltatók és mit csinálnak (valószínűleg a kórházakból kiszervezett tevékenységeket - például mosást, karbantartást, konyhai ellátást végző különböző cégekről van szó, akiket nem tudtak kifizetni).

A CIB Bank nem vonhat el újabb OEP-támogatást

Kollányi szerint a magyar kórházak jelentős része óriási adósságállománnyal küzd, amelyhez képest a Hospinvest kórházainak helyzete nem is annyira rossz. A cégcsoporthoz tartozó kórházak lejárt adósságállománya árbevétel-arányosan fele annyi, mint egy magyar kórház átlagos adósságállománya - mondta az elnök. (A magyar kórházak teljes adósságállományát ma 80 milliárd forintra becsülik)

Intenzív tárgyalások folynak a Hospinvest finanszírozási helyzetének javításáról is a CIB Bankkal. Az Index kérdésére, hogy várható-e újabb inkasszó a következő havi OEP-bevételből, azaz a mostani 1,2 milliárdos elvonással teljesült-e a CIB Bank felé való tartozás, Kollányi Gábor azt mondta: ez nem a teljes lejárt tartozás volt, de a csődvédelem időszaka alatt már nem lehet elvonni újabb összeget a cég számlájáról. A Hospinvest elnöke szerint egyébként ilyen lépést nem is tervez a bank, és ha az áprilist sikerül átvészelnie a társaságnak, májustól javulhat a kórházak finanszírozási helyzete.

Három céggel tárgyalnak

A cég mostani kritikus helyzetének kialakulásában szerepet játszhatott, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a közelmúltban eladta a cégcsoportban szerzett 29 százalékos részesedését. Az EBRD, amely 2007-ben 4 millió euróért vásárolt részesedést a Hospinvestben, döntését azzal indokolta, hogy Magyarországon leálltak az egészségügyi reformok.

A probléma hosszú távú megoldását ezért a cég vezetése egy olyan új szakmai vagy stratégiai befektetőben látja, aki beszállna a cégbe. Kollányi elmondása szerint tavaly ősz óta folytatnak tárgyalásokat befektetőkkel, nemzetközi kórházhálózatokkal, akik közül mára három potenciális cég maradt. Az egyelőre odébb van, hogy bármelyikkel is megegyezésre jussanak, a helyzetet pedig különösen nehezíti a világgazdasági válság. Kérdésünkre, hogy miért lenne vonzó a Hospinvest egy nemzetközi cégnek vagy bármilyen befektetőnek, Kollányi Gábor azt válaszolta: jól átlátható, hol vannak a finanszírozási problémáik, így ezek áthidalásával könnyen működőképessé lehet tenni a Hospinvest kórházcsaládját.

Nagy kérdés, hogyan reagálnak a Hospinvest nehézségeire azok az önkormányzatok, amelyek korábban átadták az intézmények működtetési vagyonkezelői jogát a társaságnak. Bár már elhangzottak olyan felvetések, hogy végső esetben az önkormányzatok visszaveszik a kórházakat, valószínűleg nem fognak két kézzel kapkodni utánuk, hiszen azok sincsenek semmivel jobb helyzetben.

Szocialista mutyi - elriasztott befektetők

Az ügyben a politika is megszólalt. Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselő szerint "kipukkadt a szocialista mutyilufi" és azok, akik támogatták a Hospinvest ilyen irányú térnyerését, elszámolással tartoznak az emberek, a választók és a betegek felé. A Fidesz szerint a kórházaknak vissza kell kerülniük az önkormányzatokhoz, hiszen azok jól működtetnék azokat.

Az MSZP Kökény Mihály Pesti Imre szavaira utalva viszont azt mondta: a pártpolitikai nyilatkozatok után nem csoda, hogy a befektetők mögött álló finanszírozók is elbizonytalanodnak. A szocialisták soha nem kérdőjelezték meg, hogy fideszes vezetésű önkormányzatok miért döntöttek a helyi egészségügyi intézmények magánbefektetők általi működtetése mellett, jegyezte meg. Feltételezhető - mondta a szocialista politikus -, hogy a helyi önkormányzat felelősséggel el tudja dönteni, hogy egy adott intézmény működtetésének mi a legcélszerűbb módja.