Szili pókerarccal hallgatta a fideszes ünneplést

2009.05.11. 16:11 Módosítva: 2009.05.13. 15:53
A Fidesz a remény városává nyilvánította Pécset, Páva Zsolt győzelmét még egy-két szocialista is megtapsolta. Gusztos az adatainkért, Vidorné a lakáshitelünkért, többen az egészségünkért aggódtak. Turi-Kovács Béla azonnali pénzt követelt egy ágazatnak, amit a kormány támogat, bár nem tehetné.

Ígéretesen indult a parlament május 11-i ülése, hiszen már a második napirend előtti felszólalásban Szili Katalin házelnök orra alá dörgölte vasárnapi választási vereségét a Fidesz. Bánki Erik felszólalásában majdhogynem szó szerint elismételte Orbán Viktor vasárnapi nyilatkozatát. Ő is a remény városának nevezte Pécset - ahogy a IX. kerület meg a remény kerülete volt talán januárban -, mondta, hogy elég, és mondta, hogy június 7-én meg az egész ország mondja.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Meglepő volt, hogy amikor bejelentette Páva Zsolt kétharmados győzelmét, még egy-két szocialista képviselő is megtapsolta. Igaz, Szili Katalin éppen másfele nézett, arca nem tükrözött érzelmeket. Pedig a szocialisták eléggé megtörtnek tűnnek, és az SZDSZ-ben is aggódnak. Végül is, Szili Katalin minden körzetet bukott, és bár azt mondta, egy kis vereség belefér, a 65:35 nem kicsi.

Ezt megelőzően és követően a képviselők mindent megtettek az ülés unalomba fullasztásáért. Az elején Székely Tamás egészségügyi miniszter "Felkészülés az influenza pandémiára" című felszólalásában elmondta, hogy a kormánnyal vagy az a baj, hogy pánikot kelt, vagy az, hogy nem készül fel eléggé. Pedig szerinte felkészültek vagyunk, hiszen most töltik fel antivirális szerekkel a raktárakat, amelyek korábbi beszámolóik szerint a WHO ajánlásának megfelelően fel vannak töltve. Nagy Kálmán válaszában rávilágított, hogy a kormány azzal kelt pánikot, hogy nem árulja el ezeknek a készleteknek a nagyságát. Mikola Istvántól pedig megtudtuk, hogy az influenza komoly betegség, a kormány meg nyilván azért titkolózik, mert kicsik a készletek.

01

Ekkor jött Kökény Mihály, aki a szocialisták nevében elégedettségét fejezte ki, hiszen milyen remek is az a 2005-ben, népegészségügyi kormánybiztossága idején kidolgozott pandémiás terv, amit már a múlt héten is megdicsért.

Napirend előtt aggódott a lakáshitelesekért Vidorné Szabó Györgyi, akit kis tanácstalanságot követően Molnár Csaba kancelláriaminiszter nyugtatott meg arról, hogy a kormány tesz értük, különben is csak a hitelesek 1 százalékát fenyegeti a csőd.

07

Gusztos Péter az SZDSZ nevében személyes adatainkért aggódott, hiszen a pártok minden választási kampányban visszaélnek velük. Javasolta, hogy a jövőben direkt a választási bizottságnak küldhessük az ajánlócéduláinkat, addig is az SZDSZ elégeti a sajátjait, és ezt ajánlja a többi pártnak is. A kormány lényegében egyetértett vele.

10

A kereszténydemokrata Nagy Kálmán az ápolok nemzetközi napja alkalmából elmondta, hogy az ápolóknak rossz. Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszából kiderült, hogy az orvosoknak, meg a mentősöknek is rossz, bár ő ezt úgy mondta, "ugyanolyan áldozatos munkát végeznek".

02

Az interpellációk közül előzetesen az SZDSZ-es Bőhm Andrásé tűnt izgalmasnak, hiszen matematikailag ilyenkor van esély rá, hogy a válaszadót leszavazzák. Bőhm egy nagyon bonyolult kérdést tett fel, amire az igazságügyi miniszter nevében államtitkára, Avarkeszi Dezső válaszolt. Ha jól értettük, az önkormányzatok felügyeletéről volt szó, de ennek bővebb kifejtését megúsztuk. Végül elég fideszes maradt kint a folyosón ahhoz, hogy 182 szocialista igen-szavazat is elég legyen a válasz elfogadásához.

11

A nap legjobb interpellációja a fideszes pszeudokisgazda Turi-Kovács Bélaé volt. 2003 óta tudni, hogy 2010-től szalmonellamentesíteni kell a tyúktelepeket "de a kormány nem tesz semmit", mondta. "Az Európai Unió száz százalékban piaci ágazatként tekint a baromfitenyésztésre" - válaszolta erre Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, és már ebből sejteni lehetett, hogy a magyar kormány viszont nem. "Egyedüliként Európában a magyar kormány fogadtatott el állatjóléti rendeletet", amely lehetőséget teremt az ágazat támogatására.

Turi-Kovács szerint "több tízmilliárd kéne" arra, amiről a tenyésztők hat éve tudnak, Gőgös szerint ez idő alatt százmilliárdnál is többet adtak az ágazatnak, amit az EU száz százalékban piacinak tekint. Turi nem fogadta el a választ "met most azonnali segítség kell". Azt is mondta, hogy a gazdákat nem az érdekli, hogy milyen pénzeket nem kapnak meg, és ez logikusnak is tűnik.

A parlament a papírforma szerint támogatta a kormány idei adócsomagját és a nyugdíjszigorításokat, ami azt jelenti például, hogy év elejéig visszamenőleg havi 3 ezer forinttal több marad az alkalmazottak zsebében, júliustól 25 százalékra megy fel a normál áfakulcs, de a kenyér, pékáruk, tej és tejtermékek 18 százalékos áfakörbe kerülnek, lesz járulékcsökkentés, csökken a táppénz, megszűnik a 13. havi nyugdíj, változik a nyugdíjemelési képlet.

A szocialisták közül Warwasovszky Tihamér nemmel szavazott a nyugdíjmódosító csomagra, és tartózkodott az adótörvényekről szóló szavazásnál is. Lamperth Mónika rosszullét miatt kiment a teremből, és csak néhány másodpercen múlt, hogy nem ért vissza időben. Kérte, hogy szavazhasson, de az elnök ezt már nem engedte meg neki.
A két törvény módosításáról szóló cikkünket itt olvashatja >>>

A parlament hétfői ülésén új kurátorokat választott az MDF-frakció megszűnésével távozott köztévés és -rádiós kurátorok helyére. Mandátumok lehet, hogy csak rövid időre szól. Ha az MDF ismét parlamenti frakcióvá alakul, újra kell osztani a kuratóriumi helyeket, várhatóan visszatérnek az MDF régi kurátorai, és a most megválasztottak közül több mandátuma érvényét veszti.
További részletek az új kuratóriumi tagok megválasztásáról itt olvashatóak >>>