Jogfolytonos Orbán mellett Mikola is?

2009.10.05. 14:33 Módosítva: 2009.10.05. 14:48
Ha a 2006-os Fidesz-kongresszus döntése alapján tekinthető Orbán Viktor jelenleg is a párt miniszterelnök-jelöltjének, akkor Mikola István miniszterelnök-helyettesi posztra szóló jelölése sem vesztette érvényé

Egy korábban meghozott, és ma is érvényes személyi döntés úgy szól, hogy Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, és mindaddig az is marad, amíg ezzel ellentétes döntés nem születik, jelentette ki Szijjártó Péter.

A Fidesz szóvivője szombaton a távirati irodának adott interjújában beszélt a párt választási felkészülésének részleteiről. A személyi ügyekre vonatkozóan azt a tájékoztatást adta, hogy a miniszterelnök-jelöltség ügyében nincs újabb döntés, ezért továbbra is a pártelnök korábbi megbízása számít irányadónak.

Orbán 2006 tavaszán választották meg kormányfő-jelöltnek. A párt küldöttei az országgyűlési választás előtt, 2006 március 20-án megtartott kongresszuson döntöttek a megbízatásáról. Az eseményen megszavazták a pártelnök javaslatára a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltjét is. A kettes számú vezető Mikola István lett.

Orbán Viktor még a választás vége előtt, 2006 április 12-én lemondott a megbízatásról, hogy maga helyett egy konszenzusos személyt jelöljön. A döntést az indokolta, hogy az MDF támogatását Orbán vezetésével nem, csak egy másik jelölttel lehetett elnyerni. A fideszes engedmény következtében Orbán egy Dávid Ibolyának írott levélben lemondott a kormányfő-jelöltségről, és átadta a terepet Bod Péter Ákosnak.

Az Index megkérdezte Szijjártó Pétert, hogy ezek a 2006-os események nem befolyásolják-e a jogfolytonosságot. A szóvivő szerint Orbán jelöltségének visszavonásáról nem született hivatalos döntés, vagyis azt a párt kongresszusa nem hagyta jóvá. Mikola Istvánnak három és fél éve adott felhatalmazás pedig azért nem érvényes, mert a Fidesz eddig nem jelentette be, hogy milyen kormányzati struktúra kialakítására készül.