Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Hajrá, Magyarország! minden postaládába

2006.03.19. 15:22
A Fidesz kongresszusán bemutatták a párt választási programját, amelynek rövidített változatát minden háztartásba szeretnék eljuttatni. A "Hajrá, Magyarország! A Cselekvő Nemzet programja" című dokumentum összegzi a korábban már ismertetett javaslatokat a járulékcsökkentésről, a munkahelyteremtésről, a hazai kis- és középvállalkozások támogatásáról. A Fidesz családi autóprogramot, bérlakásépítést, otthonteremtési támogatást és vasútfejlesztést is ígér.

"Hajrá, Magyarország! A Cselekvő Nemzet programja" - ez a Fidesz választási programjának címe, amelyben a nagyobbik ellenzéki párt jelszavai, a munka, az otthon és család fogalma köré csoportosítva fejti ki elképzeléseit a következő négy év kormányzati politikájáról. A Fidesz vasárnapi kongresszusán külön szavazás nélkül fogadta el a párt a programot. A külön szavazást Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója azzal magyarázta, hogy amikor a parlamentben döntenek az új kormány programjáról, akkor sincs külön voksolás a miniszterelnök személyéről is, vagyis a kongresszusi küldöttek azzal, hogy Orbán Viktort választották a párt miniszterelnök-jelöltjének, a programjára is igent mondtak.

A Fidesz XIX. kongresszusán kiosztották a dokumentum rövidített, 16 oldalas, színes képekkel illusztrált változatát. Orbán Viktor az "első nemzetegyesítő programként" ajánlja az olvasók figyelmébe a dokumentumot, amelynek megalkotásában - mint írja - három év alatt 3,2 millió ember vett részt. A pártelnök korábban jelezte, hogy a programot minden magyar háztartásba el akarják juttatni.

Támogatás a vállalkozásoknak

A Fidesz programjában azok a pontok szerepelnek, amelyeket Orbán Viktor a februártól március elejéig tartó tízállomásos "országépítő találkozásain" már megfogalmazott. Az Index Ígéretszámlálója szerint a Fidesz-program megvalósítása körülbelül 3683-3755 milliárd forintba kerülne.

A Fidesz a mai gazdasági hibák kijavítását célzó „országépítő program” keretében négy év alatt ötszázezer munkahelyet, teljes foglalkoztatottságot, új Széchenyi-tervet, a járulékterhek 29 százalékról 19 százalékra való csökkentését ígéri.

A Fidesz-kormány az új Széchenyi-terv keretében 1500 milliárd forintot fordítana, döntően vissza nem térítendő támogatásokkal és kedvezményes hitelekkel a kis- és középvállalkozások erősítésére. A pénz kétharmada uniós támogatásból származna, a fennmaradó 500 milliárdot a hazai költségvetésből tennék hozzá, és elsősorban új munkahelyek létrehozását szolgálná.

Az elképzelések között egy új közbeszerzési törvény megalkotása is szerepel, amely lehetővé tenné, hogy 2007-től beruházások minél nagyobb részét nyerjék el hazai vállalkozások. Orbán ezzel kapcsolatban korábban azt mondta: "Nyolcvan százalék a külföldieké, húsz százalék a magyaroké (...)Ezt az arányt egész egyszerűen meg kell fordítani."

Négy keréken és sínen

A Fidesz szerint a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez tiszta viszonyokra és megfizethető adókra van szükség. A párt ezért a tb-járulékot a mai 29 százalékról június elsejétől 19 százalékra csökkentené.

A mezőgazdaságban erőteljes piacvédelemmel segítenék a magyar gazdák versenyképességét, a termőföldet - a nemzeti vagyon egynegyed részét - magyar kézben tartanák, és egyszeri átfogó gazdahitel-átütemezési programot indítanának el.

Az ellenzéki párt arra tesz ígéretet, hogy 10 százalékkal csökkenti az áram árát, egyharmadával a távfűtés díját, és a tömegközlekedés és a gáz árát nem engedi az infláció mértékén túl emelkedni.

A programban benne van a Fidesz elnöke által már korábban beharangozott nemzeti vasútprogram, a családi gépkocsiprogram, valamint egy útépítési és közlekedésfejlesztési program is. Az 1600 köbcentis vagy annál kisebb autókra megszüntetnék a regisztrációs díjat, és ezeknek a gépkocsiknak az esetében 2007 január elsejétől a felére csökkentenék az autópálya-matrica árát. A MÁV-ot állami kézben tartanák, és 10-15 éves vasút- és járműipar-fejlesztési programot kezdenének.

A választási program Otthon című fejezete az Orbán-kormány otthonteremtési támogatási rendszerét javasolja visszaállítani. A bizonytalan devizahitelek helyett forinthitel-konstrukciót vezetnének be, növelnék az adókedvezmény mértékét, és öt százalékra csökkentenék a szociális célú lakásépítés és a lakásfelújítás áfáját. A Fidesz arra is ígéretet tesz, hogy folytatja a Panel Plusz programot és a bérlakásépítést.

Munkát az anyáknak!

A Budapestre vonatkozó részben szerepel a 4-es metró megépítése, a vidéki városoknak az önkormányzatok nagyobb önállóságát ígéri a Fidesz.

A családokról szóló programrészben a családi adózás bevezetése és a gyes rendszerének átalakítása mellett a nők által igénybe vehető családbarát távmunka- és részmunkaidős programok ösztönzése is szerepel.

A párt egyértelművé tette, hogy sem az egészségbiztosítási rendszer, sem az egészségügyi ellátás privatizációját nem látja járható útnak, azokat továbbra is állami kézben tartaná. A Fidesz bevezetné a 14. havi nyugdíjat, a rászoruló nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak havonta élelmiszer-utalványt adnának.

A Fidesz a legfeljebb hároméves korú gyermekkel utazó egyik szülőnek, valamint az állapotos kismamáknak ingyenessé tenné a tömegközlekedést. Az idősek mellett a három év alatti gyermekeknek is 100 forintos dobozáron adnának bizonyos gyógyszereket. Orbán ingyenes gyógyszert ígért a rászorulóknak.