Újabb H1N1-fertőzött halt meg

2009.10.08. 10:24 Módosítva: 2009.10.08. 16:41
Meghalt egy fiatal, daganatos betegségben szenvedő nő, akinek szervezetében a boncolás után kimutatták a H1N1-vírust, közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter. A sugár- és kemoterápia legyengítette a beteg immunrendszerét, így halála összefüggésben állhatott a vírusfertőzéssel is. Székely Tamás szerint ez a 3. ilyen eset Magyarországon. Az ÁNTSZ egyelőre annyit közölt: a nő halálának oka tüdőgyulladás és szívelégtelenség volt.

Meghalt az új típusú influenza harmadik magyarországi áldozata - jelentette be az egészségügyi miniszter csütörtökön. A fiatal nő súlyos daganatos betegségben szenvedett, a múlt héten halt meg. Fertőzöttségére a boncolás során derült fény, mondta Székely Tamás.

A 33 éves nő kezelése szeptember elején kezdődött az észak-alföldi régióban. Ideggyógyászati panaszokkal került kórházba, ahol kiderült, hogy betegségét a rosszindulatú daganat agyi áttétei okozták, mondta Székely Tamás. A nőt sugár- és kemoterápiával kezelték, ami legyengítette az immunrendszerét, emiatt különösen veszélyeztetettnek számított. Ilyen esetekben gyakran a legkisebb fertőzés is végzetes lehet.

Az ÁNTSZ az információkat a következőkkel egészítette ki: a 33 éves nőbeteg nemrég szült és rosszindulatú daganatos betegség miatt állt kezelés alatt. Október 2-án, múlt pénteken halt meg a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) klinikáján. Nem voltak influenzás tünetei, de a kórbonctani vizsgálat során az új típusú influenza A(H1N1) vírusával való fertőzöttség is igazolódott a betegnél.

"Végső diagnózis a folyamatban lévő szövettani vizsgálatok eredménye után mondható, jelenleg annyi tudható, hogy a betegnél az emlőrák miatti kezelések nyomán fellépő szövődmény (tüdőgyulladás) és az azt követő szívelégtelenség a halál oka. A folyamatban lévő szövettani vizsgálatok lezárását követően ad a patológus végleges diagnózist" - áll az ÁNTSZ közleményében.

Az ÁNTSZ kiemelte: az eset rámutat arra, hogy a rizikócsoportba tartozó, többszörösen veszélyeztetett betegek (krónikus megbetegedés: rosszindulatú daganat, gyenge ellenálló képesség, terhesség) különösen ki vannak téve az újinfluenza-fertőzésnek.

Németországban egy erős dohányos halt meg

Németországban legutóbb egy tüdőgyulladásban meghalt ötéves gyermeknél mutatták ki a H1N1 vírus jelenlétét. A gyermeket kezelő müncheni gyermekklinika főorvosa ugyanakkor azt mondta: azt nem lehet kijelenteni, hogy a halálos tüdőgyulladást közvetlenül a H1N1-vírus okozta.

Németországban két héttel ezelőtt halt meg az új influenza első áldozata. Egy 36 éves nőt vitt el a betegség Essenben. A nő - aki erős dohányosként a nagyobb kockázatnak kitettek csoportjába tartozott - makacs influenzás tünetekkel került kórházba. A H1N1 vírus "ajtót nyitott" más kórokozóknak, amelyek fertőzést okoztak. Halálának közvetlen oka az volt, hogy a nő tüdeje és ezzel egyidejűleg több más szerve felmondta a szolgálatot.

Szeptember 24-én egy 34 éves magyar fiatalember halt meg. A dél-dunántúli fiatalember egészséges volt, nem volt lázas, beteg, és nem tartozott egy rizikócsoportba sem. Az utólagos vizsgálatok szerint halálát az influenza nagyon ritka szövődménye, a vérző tüdőgyulladás okozta.

Júliusban az új influenzavírus egy 41 éves férfi halálát okozta Magyarországon, feltehetően külföldön kapta meg a betegséget. A férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele, és csak a boncolás közben derült ki, hogy a H1N1 vírussal fertőződött meg. A férfi korábban nem járt orvosnál, láza nem volt, szív- és tüdőbeteg volt.

Új influenza járvány egyelőre nincs. A hatóságok becslése szerint Magyarországon háromezer fertőzött lehet, közülük eddig hárman haltak meg.

A héten már elkezdték a veszélyeztetett csoportba sorolt krónikus betegek (köztük a daganatos betegek), valamint a várandós nők oltását, illetve a közlekedésben, közműcégeknél és más stratégiailag fontos munkahelyeken dolgozók is megkapják az oltóanyagot. Egyelőre csak a felnőttek vakcinája kapott forgalombahozatali engedélyt. A 3-18 éves korosztály oltóanyagát várhatóan a héten engedélyezik.

Kérdések és válaszok az új influenza elleni oltásról>>>

Szájbarágó az új influenzáról>>>

Cikk a lehetséges mellékhatásokról>>>