Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán Viktor nem akarja felforgatni a közjogi rendszert

2009.11.08. 16:36
A magyar társadalomnak radikális változásra van szüksége, a jobboldal pedig történelmi lehetőség előtt áll, hogy új irányba indítsa el Magyarországot, mondta Orbán Viktor vasárnap. A Fidesz elnöke szerint a baloldali struktúrát meg lehet szüntetni, még ha a fordulatot veszélyezteti is a szocialisták szélsőséges politizálása, illetve a politikai durvaság.

A modern jobboldal a többséget képviseli, a félelmet, gyűlölködést gerjesztő és a társadalmat megosztó durvaságot elutasítja, mondta Orbán Viktor vasárnap Kecskeméten, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Új államalapítás elnevezésű konferenciáján. Az eseményen több közéleti személyiség, így Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Hankiss Ágnes, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Martonyi János, volt külügyminiszter is felszólalt. Orbán Viktor kijelentette, hogy nem az árnyékkormány tart kihelyezett ülést.

A Fidesz elnöke beszédében elmondta: a jobboldal történelmi lehetőség előtt áll, hogy mélyreható változásokat hozzon, és új irányba indítsa el Magyarországot. Orbán viktor kiemelte, hogy a jobboldalnak két lábbal kell a földön állnia, higgadtságát megőrizve nem szabad csodákkal határos célokat kitűzni. A Fidesz elnöke ezzel arra reflektált, hogy a jobboldalnak arra van esélye, hogy az országgyűlési választásokon stabil többséget szerezzen és egymaga alakíthasson kormányt; a kétharmados többség megszerzése csoda lenne, "de azt nem mondom, hogy nincsenek csodák". Reálisnak azonban a kormányképes többség megszerzése látszik, tette hozzá.

A Fidesz elnöke ugyanakkor határozottan elmondta, hogy nem tervezi, és nem támogatja a magyar közjogi rendszer felforgatását. Nem támogatja a közvetlen köztársasági elnök választást és a parlamenti képviselőválasztás szabályainak megváltoztatását.

Orbán Viktor felidézte a hatályos alkotmányt, mely szerint a rendszerváltáskor "az Országgyűlés, hazánk új alkotmányának az elfogadásáig", egy átmeneti időszakra fogadta el azt. Véleménye szerint, ebből az következik, hogy előbb utóbb kell egy új alkotmány, mert a mostani mást nem szolgál, mint a békés politikai átmenet elősegítését.

Történelmi fordulat előtt a jobboldal

Az elmúlt húsz évet átmeneti korszaknak nevezte Orbán Viktor, ahol az új és a régi együtt él és küzd egymással. Kiemelte, ebben az időszakban az MSZP kettős hatalmi szervezetet hozott létre, a baloldal trükkje, hogy az állami újraelosztáson keresztül függővé tette a társadalmat, most azonban történelmi pillanathoz érkezett a magyar jobboldal, amikor ezt a baloldali struktúrát gyökeres és mélyreható változásokkal meg lehet szüntetni.

A pártelnök szerint a jobboldal előtt álló történelmi fordulatot két dolog veszélyezteti: az egyik a szocialisták szélsőséges politizálása, a másik pedig az a szélsőség, amelyet a politikai durvaság jellemez. A politikai durvaság félelmet, gyűlölködést gerjeszt és megosztja a társadalmat. Orbán Viktor kiemelte, a magyar társadalomnak radikális változásra van szüksége, amit csak az egységes jobboldal tud végrehajtani.

A felszámolási eljárás kezdete

A készülő 2010-es költségvetést Orbán Viktor a szocialista kormány hatodik megszorító csomagjának és az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetésének nevezte, ami egy felszámolási eljárás kezdete. Bajnai Gordon nem az országot akarja kivezetni a bajból, hanem a pártját, mondta Orbán Viktor hangsúlyozva, amióta a szocialisták kormányoznak, megduplázódott a munkanélküliség.

Tavasszal gazdasági vészhelyzet köszöntött be és ezzel csak egy nagy támogatottságú, jobboldali kormány tud megbirkózni. Orbán Viktor a jövő legfontosabb feladatának a munkahelyteremtést nevezte. A Fidesz elnöke kiemelte: a jövőben nem építhetnek fedezet nélküli hitelekkel támogatott, egymás és önmagunk becsapására épülő társadalmi rendszereket.