475 kilométeren védekeznek a Tisza mentén

2010.01.08. 11:42
A Tisza középső szakaszára ért az árhullám, 418 kilométeres szakaszon kellett első fokú riasztást elrendelni. A Kőrösökön újabb árhullám indult el.

A Tisza 57 kilométeres szakaszán másod-, 418 kilométeres szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Köviszig) tájékoztatása szerint. Másodfokú készöltséget a Hármas-Körös jobb partján Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata között kllett elrendelni, itt 24 órás őrszolgálatot tartanak fenn.

Elsőfokú riasztás és 12 órás őrszolgálat van a Tisza mindkét partján Kisköre és Csongrád között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Mezőtúr térségében.

A Tisza első árhulláma Tiszakeszi térségében tetőzik, folyó középső szakaszán változatlanul napi 8 és 18 centiméter közötti az áradás. Péntek reggel a Tisza vízállása Tiszafürednél 651, Szolnoknál 659, Tiszaugnál 554 centiméter volt.

A Körösökön újabb árhullámok indultak el, amelyek fokozatosan emelik és Szarvasnál tartóssá teszik a másodfok feletti vízszintet. A Hortobágy-Berettyón az elkövetkezendő napokban továbbra is napi 10-20 centiméter közötti áradási ütem várható, a vízállás Borznál péntek éjszaka szintén eléri a másodfokú szintet.

A belvizes területeken a nappali enyhülés hatására elindult hóolvadás következtében növekedett a csatornák vízhozama, így péntektől a Köti-Kövizig összes belvízvédelemi szakaszán védekeznek első- vagy másodfokban.

A védekezés során az elmúlt 24 óra alatt 25 szivattyútelep üzemelt és összesen mintegy 5 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Az ár- és belvíz elleni védelemben csütörtökön 251 ember dolgozott.