Albert, Lipót
3 °C
12 °C

475 kilométeren védekeznek a Tisza mentén

2010.01.08. 11:42
A Tisza középső szakaszára ért az árhullám, 418 kilométeres szakaszon kellett első fokú riasztást elrendelni. A Kőrösökön újabb árhullám indult el.

A Tisza 57 kilométeres szakaszán másod-, 418 kilométeres szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Köviszig) tájékoztatása szerint. Másodfokú készöltséget a Hármas-Körös jobb partján Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata között kllett elrendelni, itt 24 órás őrszolgálatot tartanak fenn.

Elsőfokú riasztás és 12 órás őrszolgálat van a Tisza mindkét partján Kisköre és Csongrád között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Mezőtúr térségében.

A Tisza első árhulláma Tiszakeszi térségében tetőzik, folyó középső szakaszán változatlanul napi 8 és 18 centiméter közötti az áradás. Péntek reggel a Tisza vízállása Tiszafürednél 651, Szolnoknál 659, Tiszaugnál 554 centiméter volt.

A Körösökön újabb árhullámok indultak el, amelyek fokozatosan emelik és Szarvasnál tartóssá teszik a másodfok feletti vízszintet. A Hortobágy-Berettyón az elkövetkezendő napokban továbbra is napi 10-20 centiméter közötti áradási ütem várható, a vízállás Borznál péntek éjszaka szintén eléri a másodfokú szintet.

A belvizes területeken a nappali enyhülés hatására elindult hóolvadás következtében növekedett a csatornák vízhozama, így péntektől a Köti-Kövizig összes belvízvédelemi szakaszán védekeznek első- vagy másodfokban.

A védekezés során az elmúlt 24 óra alatt 25 szivattyútelep üzemelt és összesen mintegy 5 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Az ár- és belvíz elleni védelemben csütörtökön 251 ember dolgozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?