Mindszenti betegügy: felmentést kér a védő

2010.04.02. 09:14 Módosítva: 2010.04.02. 09:17
Az orvosszakértők véleménye megoszlik arról, hogy hibázott-e a hódmezővásárhelyi kórház doktornője, amikor három évvel ezelőtt Szentesre irányított egy mindszenti férfit, aki a mentőben meghalt.

Szökő Császár Ildikó pere április 20-án reggel folytatódik a Csongrád Megyei Bíróságon, írja a delmagyar.hu. A hódmezővásárhelyi kórház orvosát foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolta az ügyészség, és első fokon vétkesnek találta a Szegedi Városi Bíróság.

Juhász Zsuzsanna bíró úgy ítélte meg, a doktornőnek el kellett volna végeznie egy EKG- és vérgázvizsgálatot, és ezután dönthetett volna a beteg továbbküldése vagy benntartása mellett. Az orvos 2007 nagypéntekén Szentesre irányította a mindszenti beteget, aki a mentőben meghalt.

A fellebbezéshez a védő új szakvéleményt kért. A bíróság eddig három szakértő véleményét vette figyelembe: a szegedi és a pécsi egyetem orvosa szerint a doktornő nem tett meg mindent, a budapesti szerint viszont nem hibáztatható.

Utóbbi véleményt osztja a negyedik szakértő, Balog István, az igazságügyi, a katonai és katasztrófa-orvostan, valamint a neuropathológia szakorvosa is. Az akkor frissen bevezetett betegirányítási rendszerre utalva megállapítja, hogy ebben az esetben elegendő volt az a vizsgálat, amelyet a doktornő elvégzett.