Majd négy évet kapott a volt alpolgármester

HírTV
2010.04.14. 14:49 Módosítva: 2010.04.14. 14:49
3 év 10 hónap börtönre és a neki juttatott 17 millió forintos kenőpénz visszafizetésére ítélték Kaszab Csaba, volt kőbányai alpolgármestert. A Fővárosi Bíróság üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében találta bűnösnek Kaszabot - adta hírül a HírTV.
kaszab

A televízió weboldalán található cikk szerint az MSZP-s politikus a kőbányai vagyonkezelő igazgatósági elnökeként elérte az önkormányzatnál, hogy el nem végzett felújítások után fizessenek. A fiktív számlákat kibocsátó vállalkozás több szerződést is kötött egy, az alpolgármester érdekeltségébe tartozó céggel, és annak számlájára összesen 17 millió forintot utaltak át.

"A passzív vesztegetők tette minden korrupciós cselekmény közül a legsúlyosabbnak tekinthető. Kaszab Csaba hivatalos személy volt, és bizottsági elnökként fontos döntéseket hozott, ami az önkormányzat vagyonát is érintette" – jelentette ki Galajda Ágnes bíró az ítélet indoklásakor.

Az egykori társ már rács mögött van

Az MSZP X. kerületi frakcióvezetőjét és alpolgármesterét korábban már elítélték. A bíróság 2007-ben elsőfokon, majd 2008-ban másodfokon is bűnösnek találta vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében Kaszab Csabát. Az MSZP X. kerületi frakcióvezetője és alpolgármestere két év letöltendő börtönt, négy év közügyektől való eltiltást, valamint több mint 4 millió forintos halmazati büntetést kapott.

A MSZP-s politikus ügyvédje felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amely 2008 nyarán hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Ítélőtáblát. Az Ítélőtábla a megújított másodfokon viszont a 2007-es elsőfokú bíróság ítéletét helyezte hatályon kívül, mert kiderült, hogy bíró közeli rokona volt a vizsgálat során közreműködő egyik ügyvédnek.

Az új eljárásban elsőfokon Kaszab korábbi büntetését 3 év és 10 hónapra hosszabbították, a 4 milliót pedig felemelték 17 millió forintra.

A kőbányai vagyonkezelő egyik vezetője, Holló Levente, az ügy másik szereplője már rég börtönbüntetését tölti.

Kaszab hivatalában 2005-ben tartott házkutatást az ügyészség. A nyomozók a kerületben végzett önkormányzati támogatással finanszírozott épület-felújítások ügyében nyomoztak. Kiderült ugyanis, hogy 2000-ben számos nagyobb értékű munkával ugyanazokat a cégeket bízta meg a vagyonkezelő. A pályáztatás felügyeletét végző Holló Levente azt vallotta, hogy a két vállalkozást Kaszab közbenjárására választották ki.