Vonát feljelenti Bajnai ügyvezető kormánya

2010.05.14. 14:00

Fontosabb részletek
  • Megalakult az új Országgyűlés, Orbán Viktort miniszterelnöknek kérték fel.
  • Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői esküt, emiatt Bajnai ügyvezető kormánya feljelentést tesz.
  • Schmitt Pál házelnök döntése értelmében a nemzetbiztonsági bizottságot végül nem a Jobbik, hanem az MSZP vezeti.
  • A költségvetési bizottságnak jobbikos elnöke lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy huncut ez a Vona Gábor.

    vona melleny
    Délelőtt is gombos mellényben volt a Hazatérés templomában

    Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője a zakója alatt elegáns, aranygombos fekete mellényt visel. Az ülésteremben, a sajtópáholyban és a folyosókon is sokan találgatják, hogy ez-e az ominózus gárdamellény, azaz van-e rajta hátul oroszlános minta. Ha levenné a zakóját, fény derülne a titokra, de Vona egyelőre kivár.

    02
    A parlamentbe is ebben jött vajon?

     

  • Lehet-e hosszabban beszélni bármiről is Horváth Jánosnál?

    Horváth János magánszáma után Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke következett. Elegendő idő volt a választás kitűzésének időpontja és a választás első fordulója között a felkészülésre, mondta. A jelölésről, a részvételről és az OVB jogi feladatairól fog beszélni. Mondandóját csak akkor közvetítjük, ha valami izgalmasat mond.

  • Mélyen emberi, humorral teli pillanatokat észrevételezett tudósítónk.

    Egy ünnepnek nemcsak a komolyság és az emelkedetség, hanem a vidámság, a humor apró pillanatai, az egymás iránti törődés és szeretet apró gesztusai éppúgy részei. Horváth János húszpercesre nyúlt beszéde végén például azok a képviselők, akik figyeltek, hirtelen tapssal hozták a frászt éberkómába süllyedt társaikra. Ezután Horváth a parlament nagy derültségére majdnem elmondta ugyanazt, amit a korjegyző, de szóltak neki. Reméljük, az új parlament még sok ilyen családias, meghitt pillanattal örvendeztet majd meg minket.

  • A Kassák gimnáziumot soha nem feledjük.

    Szigeti Péter a jogalkotókra hárította a felelősséget az igazolással szavazók okozta első fordulós tumultusért. Szavait enyhe moraj kísérte.

  • Mindennek van határa.

    Varga Zoltán önkormányzati miniszter is beszámol a választásról. Szavait nem közvetítjük. Hamarosan 20 perces szünet jön, akkor zajlik majd a mandátumigazolás.

  • Ez az utolsó posztunk a Szigeti-beszámolóról, megígérjük.

    Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke a választásokon történteket összefoglaló beszédében is kénytelen volt kitérni az igazolással szavazók körül kialakult botrányos helyzetről. Mint emlékezetes, a demokrácia másik nagy ünnepén szégyenfolt esett, több száz szavazó kényszerült hosszú várakozásra az első forduló éjszakáján. A képviselők azonban úgy érezhetik, méltatlan lenne ezen az ünnepi napon heveskedni, így néma csendben hallgatják, csak Kovács László volt EU-biztos cseverészik Szanyi Tiborral és Mandúr Lászlóval. Az alakuló ülés sajátos szabályai szerint Szigeti beszámolójáról még nem szavaznak, hiszen a képviselők mandátumát még nem igazolták vissza, így fel sem esküdhettek.

  • cikkünk a témában:

    Sólyom: Amit jogilag el kell viselni, azt emberileg nem kell

    Fontos a gazdaság talpraállítása, az oktatás újjászervezése és a cigányság integrációja, sorolta az államfő, aki az alkotmányosságra is intett. Olvassa el a köztársasági elnök beszédéből készült összefoglalót!

    12hi
    Fotó: Huszti István
  • Nem lennénk szívesen a népszavások helyében, gondolja tudósítónk ebben a pillanatban.

    Beigazolódott a reggeli gyanú, nem sikerült hajszálpontosan belőni a parlamenti helyek megoszlását, amikor Népszavából és Népszabadságból hoztak a legtöbbet a képviselőknek, míg Magyar Nemzetből és Magyar Hírlapból csak egy sokkal kisebb halom állt rendelkezésre. Délután kettőre már csak Népszava maradt a későn érkezőknek, és drámaian csökkentek a Mi otthonunk-készletek is, pedig reggel még a lakáskultúráról szóló magazinból volt a legtöbb. Úgy látszik, többen is a költözést fontolgatják, vagy legalábbis úgy gondolják, hogy hamarosan komolyabb lakásfelújításra nyílik kilátás.

  • Most zajlik a mandátumigazolás, a képviselők 20 perc múlva folytatják, de a közvetítés nem szünetel. Hamarosan jönnek a legfrissebb reakciók Sólyom László beszédére. Tudósítóink résen vannak.

    szunet
    Fotó: Barakonyi Szabolcs

  • Lehet, hogy Dávid Ibolya is főz, de hogy Gusztos Péter biztosan azt teszi, az nem kérdés. Mi lehet emögött?

    Az SZDSZ volt képviselőjét főzés közben otthon sikerült elcsípni. "A vegetariánus konyha remekeivel várjuk a barátainkat vacsorára, én a salátáért vagyok felelős." Gusztos otthon nézi a parlamenti közvetítést, de mint mondta, ha lesz még egy olyan baromi hosszú beszéd, mint a korelnöké, nem fogja tudni megvárni a végét, mert vinnie kell a kislányát úszni. A volt politikus civil keretek közt fogja folytatni azt, amiért politikusnak állt: emberi jogi és esélyegyenlőségi ügyekkel akar foglalkozni, de a részletek még nem publikusak.

  • Mindenki LMP-s, hiába álcázzák magukat.

    Novák Előd Jobbik-képviselő elképesztően ízléstelennek nevezte azt a gyűlöletbeszédet, amit Sólyom László intézett pártja ellen, valamint azt, hogy az LMP mellett nyíltan kampányolt a köztársasági elnök. Novák szerint a beszéd méltatlan volt az üléshez, amivel az egész frakció egyetért, hiszen a Jobbik nem tapsolta meg Sólyomot.

  • Soha senki nem fogja megtudni, mire jó a kaszás mókus.

    "De ez narancssárga" - hajolt hozzánk titokzatosan egy LMP-közeli, miután elmagyaráztuk neki, hogy mi vagyunk a Hatodik Frakció tagjai. Ezután a címerben található kaszás mókusról érdeklődött, amit elsőnek a halál szellemeként azonosított.

    17
    Narancsos mókusok
  • Ki kicsoda? Ilyenkor még a tapasztalt tudósítók is megzavarodhatnak.

    A nap egyik fénypontja a mandátumigazolás, az utolsó pillanat, amikor a jövendõ képviselõk még egyszerû polgárok. Hallgassunk bele, mirõl beszélgetnek: "Levettem a cipõm és máris fényképeztek" - panaszkodott társának egy fideszes újonc. És engedjenek meg egy pontosítást, Harangozó Gábor Horváth Andrással, a szocialisták másik újoncával csevegett, nem a tapasztalt és illemtudó Lukács Zoltánnal.

  • A Jobbik európai értelemben vett párt lesz, ez is egy érdekes hír.

    Balla Gergő, a Jobbik képviselője az Indexnek azt mondta, hogy csodálkozva hallgatta Sólyom László beszédét. "Minket egyértelműen negatív, az LMP-t pedig pozitív irányba minősítette". Balla szerint az elnöknek inkább az MSZP-t kellett volna pellengérre állítania. "Róluk lehetett volna ítéletet mondani, nem pedig minket előre megítélni." Balla azt mondta, a Jobbik be fogja bizonyítani, hogy nem szolgált rá a negatív ítéletre.

  • Van bocsánat.

    Az ünnep része a megbocsátás, a múlt felejtése is. Wittner Mária láthatóan már megbocsátotta Molnár Oszkárnak, a parlament egyetlen független képviselőjének, hogy a Fideszből történt kizárása ellenére is indult a választásokon. A volt forradalmár az új parlamentben inkább a jobbikosokra jellemző bocskaiban köszöntötte igen barátságosan Molnárt. Hosszan szorították egymás kezét, és Wittner még gratulált is, bár egy fideszes képviselői hely úszott el Molnáron.

  • A nap egyik kínzó kérdése: miért borult össze Balázs Péter és Eperjes Károly, ha előtte ugyanabban a páholyban ültek?

    Az alakuló ülés szünetében széles mosollyal üdvözlik egymást az emberek. Egy percen belül láttunk egy Schmitt Pál-Csoóri Sándor egymásra találást, és egy Balázs Péter-Eperjes Károly összeborulást, utóbbit még Matolcsy György is kitörő örömmel üdvözölte.

    01
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Ragadni fog Vona Gábor zakózsebe, kellemetlen.

    Miközben a legtöbb képviselő a szünetet kihasználva frissíti magát, vagy csak ismerkedik új, lenyűgöző munkahelyével, Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ez alkalommal a frakciójukba beülő jobbikos EP-képviselőkkel, Morvai Krisztinával és Szegedi Csanáddal egyeztet. Morvai tiktakkal kínálta meg Vonát. A Jobbik elnöke két cukorkát kapott, de csak az egyiket kapta be, a másikat zakója bal zsebébe süllyesztette.

  • Az MDF örökké él.

    Ebéd közben értük utol az MDF volt frakcióvezetőjét, aki napközben egyáltalán nem figyelte a parlamenti ülés történéseit, de majd este megnézi, mi történt. Arra a kérdésünkre, hogy ki fog neki hiányozni a parlamentből, azt mondta, ez érzelmi kérdés, aminek a politikában nincs helye. Neki leginkább az egyetértés hiányzott fontos kérdésekben a parlamentben. Hozzátette: továbbra is politizálni fog az MDF színeiben.

  • Egyszerűen kizárt, hogy a fideszes Kósa Lajos alacsonyabb lenne Szabó Zoltánnál.

  • Micsoda Sólyom László a jobbikosok szerint?

    "Ez nem normális, mégis hogy képzelte, hogy így ránk támad?" "Nem tudom, azon voltam hogy kimegyek, ha tovább folytatja. Megdöbbentő volt, mint amikor kioktatják a rosszalkodó óvodásokat." "Az LMP-t meg bírta dicsérni. Ez az ember ezek után minket ne oktasson a demokrácia védelmére." "Megtestesíti a nemzet egységét, hát hogyne. Amit a kezemben fogok, az is jobban megtestesíti."

  • Mindenki másképp csinálja, ez is nagyon érdekesnek tűnik a parlament folyosóin kószáló tudósítónk számára.

    A jelek szerint alig várhatták a szünetet a képviselők, azonnal kizúdult a tömeg a folyosókra. A jobbikosok kimasíroztak, majd eltűntek szem elől, az MSZP-sek a nagy öregek rutinjával és magabiztosságával vonultak ki a teremből és széledtek szét, láthatóan tudták, merre mennek. Az LMP teljes frakciója az ülésterem előtti folyosón ragadt, a képviselők boldog-boldogtalannal kezet ráznak. Meghívott vendégeik izgatottan fotozzák híressé vált rokonaikat, barátaikat és leendő üzletfeleiket.

  • Még egy Sólyom-olvasat.

    A fideszes Révész Máriusznak az volt a legfontosabb üzenet Sólyom László beszédében, hogy rendkívüli a mostani kormánytöbbség felelőssége. "Azt is üzente, hogy mindenképpen próbáljunk különbek lenni, mint az elődeink, és ez az egész parlamentre vonatkozott" - foglalta össze a neki legfontosabb figyelmeztetést az Indexnek Révész.

    02
    Révész Máriusz és a narancsos mókus esete
  • Magyarországon kisebbek a hegyek, de nagyobbak a lehetőségek.

    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jobbikosok igennel feleltek arra a kérdésünkre, hogy Magyarország képes lenne-e Európa leggazdagabb országává válni száz év alatt. Sőt, húsz év is elég lenne, ha megállítanánk az ország szétlopását. Magyarország Európa szívében van, és ezért egyedülállóan jók az adottságai. "Mint Ausztria, vagy Svájc."

  • A vécé mindenkié, pártállástól és világnézettől függetlenül.

    Meglepődve újságolta egy szocialista képviselő frakciótársainak, hogy a folyosójukon rendre jobbikosokba botlik, hiszen osztoznak már a patkó kisebbik harmadán. Ráadásul azokat a vécéket, ahova korábban csak MSZP-sek jártak, már jobbikosok is használják.

  •  

    novake

     

  • És még egy Sólyom-olvasat.

    Mesterházy Attila szerint "nagyon korrekt beszédet hallottunk a köztársasági elnöktől, de örültem volna, ha korábban mondja el, mert a Jobbik térnyerése nem a parlamentbe jutásával kezdődött. Ha ezt a múltban előbb megteszi, talán iránymutatást tudott volna adni.

  • Sólyom-olvasat vol. 1514.

    A volt EU-biztos szerint az unió többi tagállamában a köztársasági elnökök nem szokták ennyire nyíltan kifejezni szubjektív véleményüket. "Annak örülök, hogy a Jobbik kérdésében ennyire határozottan fejti ki a véleményét, de egy köztársasági elnöktől méltóságteljesebb beszédet vártam volna, ami az előző kormány teljesítményét illeti.

    04
  • Ez a nap a nagy felismerések napja: egy film akkor film, ha készen van.

    Liszt Ferencet vagy Munkácsy Mihályt alakítja-e az egyelőre csak beharangozott mozis produkciókban?, kérdeztük Eperjes Károlyt a fideszes folyosón. (Előbbit Andy Vajna producer tervezgeti, utóbbit Káel Csaba rendezné Czirkó József produceri közreműködésében.) A színészt egyik filmtől sem keresték még meg, de két másiktól már igen: azt viszont nem árulta el, mik ezek, mert egy film akkor film, ha már kész van.

    06
    Fotó: Barakonyi Szabolcs

    Matolcsyval beszélgetett, majd számos fideszes képviselővel barátkozott. Láthatólag nem mozog idegenül a fideszes folyosón.

  • Még egy mondat a Sólyom-beszédről.

    Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt egyetlen mondatban foglalta össze véleményét Sólyom beszédéről: "Ha átlagot kell vonnom, akkor pozitív beszédet halottunk."

  • Már az antifasisztáknak sem könnyű ebben az országban.

    A folyosói pletykák szerint Vona Gábor eskütétel közben dobja le
    magáról zakóját, feltárva rosszul leplezett titkát, hogy egy, a magyar
    gárda egyenruhájára emlékeztető mellényben van. A szocialisták
    korábban azt tervezték, hogy antifasiszta pólót húznak, de hülyén
    nézne ki, ha ezt az eskü közben tennék. Így arra jutottak, hogy inkább
    csak elfordítják a fejüket.