Vonát feljelenti Bajnai ügyvezető kormánya

2010.05.14. 15:00

Fontosabb részletek
  • Megalakult az új Országgyűlés, Orbán Viktort miniszterelnöknek kérték fel.
  • Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői esküt, emiatt Bajnai ügyvezető kormánya feljelentést tesz.
  • Schmitt Pál házelnök döntése értelmében a nemzetbiztonsági bizottságot végül nem a Jobbik, hanem az MSZP vezeti.
  • A költségvetési bizottságnak jobbikos elnöke lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nemcsak a mennyiség számít.

    A jobbikos Sneider Tamás elismeri, hibázott, amikor megvert egy cigány férfit 1992-ben. Interjú az új képviselővel, aki a családügyi bizottság elnökeként fontosnak tartja, hogy minél több gyerek szülessen, de szeretné, ha minőség is számítana.

  • Mit legyen a tehenekkel?

    Zagyva György Gyulát, a Jobbik képviselőjét kérdeztük arról, mit szólt Sólyom László Jobbik-ellenes beszédéhez. "Több volt, mint gusztustalan, nem véletlenül nem tapsoltam meg" - válaszolt némi dühvel hangjában. "Sólyom eddig sem volt a korrektség mintaképe, de arra nem számítottam, hogy az alapító ülésen ennyire elfogult lesz, neki pártatlannak kéne lennie." Szerinte értelmezési problémái vannak Sólyomnak: összekeveri a szélsőjobboldaliságot a radikalizmussal, márpedig ők radikálisnak mondják magukat, ami annyit jelent, hogy gyökeres változásokat akarnak. "A radikális nem szitokszó, nálunk most a polkorrekt a szitokszó, és a Sólyom az." A jövőbeni munkájukról elmondta: "Szent teheneket akarunk döntögetni, és higgyék el, ha hozzáfogunk, az olyan embereknek is szimpatikus lesz majd, akik még most nem gondolnák ezt, akár az Indexnek is".

  • A Szent Koronára esküdtek fél órával a hivatalos ülés előtt.

  • Egy Ferenc örökre Ferenc marad.

    Gyurcsány Ferenc személyiségének kamaszos vonásai közül eddig csak
    pirulós zavarát ismertük, most pimaszsága is kiderült. A szünet végét
    asztalán ülve, a korelnöknek hátat fordítva várta.

  • Úgy emberileg, mint szakmailag.

    "Nem akarom véleményezni, de nem tartom függetlennek" - mondta Kulcsár Gergely, jobbikos képviselő Sólyom beszédére reagálva. "Nem véletlenül nem tapsoltunk" - tette hozzá Endrédik Zsolt, szintén jobbikos képviselő. Még náluk is élesebben fogalmazott párttársuk, Shneider Tamás, aki szerint "egy pártkatona beszédét hallottuk. Közeledik a köztársaságielnök-választás, nyilván erre készül. Emberileg megértem, de nem tudom elfogadni ezt."

  • Ezek a fiatalok!

    Két új korjegyző váltotta az előző két korjegyzőt. Mivel mind a négy
    legfiatalabb képviselő jobbikos, így mind a négy korjegyzőt ők
    adhatták. Dúró Dórát és a fideszes Ágh Attilát csak a Jobbik frakciója tapsolta meg. Az új képviselők most a szavazókártyával és a szavazógéppel ismerkednek, mert a mandátumokat szavazással kell igazolni. Ez kisebb-nagyobb nehézségek árán sikerült, kilenc távolmaradó mellett egyhangúlag igazolták a mandátumokat.

  • Végre.

    A mandátumok igazolásával beteljesedett az új parlament megalakulása.
    Most felolvassák a képviselők névsorát, aztán titkos szavazással
    megválasztják a parlament tisztségviselőit is. Miután ez megtörtént, a
    korelnök és a korjegyzők átadják helyüket a házelnöknek és a
    jegyzőknek.

    15hi
    Fotó: Huszti István

     

  • Sólyom-olvasat vol. 1 264 747.

    Lenhardt Balázs, a Jobbik gazdasági kabinetvezetője szerint a köztársasági elnök beszéde "finoman szólva is felháborító. Szégyenletes, hogy a köztársasági elnök nem érzi át a pozíciója súlyát, és egy demokratikus úton megválasztott pártot kritizál, illetve korteshadjáratot folytat a parlamentben. Az, hogy nem tapsoltunk, kifejezte a minimális nemtetszésünket, és csak a jólneveltségünk tartott vissza attól, hogy másképp is kifejezzük ezt."

  • Fog-e hiányozni valakinek a vén bajszos legendás humora, merengenek tudósítóink mostanában.

    A számítógépem előtt ülök, a leveleimet intézem, tudtuk meg rövid telefonos interjúnk segaítségével az egyetlen konkrétumot Kuncze Gábortól. A parlamenti közvetítést nem követte figyelemmel, nosztalgiát sem érez - miért is érezne, kérdezett vissza, mert három éve úgy döntött, nem csinálja tovább. Az SZDSZ volt elnöke rossz kérdésnek nevezte, hogy ki hiányzik neki a parlamentből, és magánügynek azt, hogy mit fog csinálni a jövőben. Annyit elárult, a Tópark-projektben már nincs benne.

  • A Parlament az a kivételes hely, ahol a nőknek soha nem kell sorban állniuk a vécé előtt.

    Női tudósítónk fülelni indult a vécébe, felbuzdulva azon, hogy férfi kollegánk véletlenül kihallgatta a jobbikos képviselőket, amint Sólyom László odamondásáról beszéltek. Egyáltalán nem volt sikeres, fél órát üldögélt magányosan az egyik vécében, végigjátszott tíz sudokut a telefonján, de egyetlen nő sem jött dolgát végezni. Talán ez nem is csoda, az új Parlamentben ugyanis az előző ciklushoz képest 20 százalékkal kevesebb a nő politikus, az új Országgyűlésben összesen harmincöten lesznek. A pártok közül arányaiban legjobban az LMP koncentrál a nőkre, képviselőik 31 százaléka nő. A Fidesznél és az MSZP-nél ugyanez az arány 8-8, a Jobbiknál 6 százalék.

  • Minek annyira sietni?

    Alighogy megszólalt a csengő, az LMP-sek azonnal elfoglalták helyeiket. Még lelkesek. Másodiknak a jobbikosok értek vissza. A rutinos MSZP-sek nem siették el, egy részük még a csengő végére sem ért vissza. Pedig a csengő legalább tíz percig berreg.

  • Szerettél már, szamuráj? – ez a szép régi sláger duruzsol tudósítónk fülében.

    A szünetben nem csak a képviselőkkel, hanem más, titokzatos módon odakerült emberekkel is találkozott tudósítónk. Először egy japán szamurájt látott teljes harci díszben a folyosón flangálni, majd két fekete bőrű férfiba, végül pedig Reviczky Gáborba ütközött. Az már csak a hab volt a tortán, mikor egy képviselő japánul kezdett neki udvarolni, majd értetlen arcát látva hirtelen magyarra váltott, és közölte, így is nagyon szép, és csak azért köszönt szajonárával, mert japánnak vélte.

  • Az ülésterem olyan, mint egy sűrű erdő, ez is egy felismerés.

    "Ne menj tovább, ez lesz az!" - kiáltja egy egyik újonc képviselő a másiknak, majd bemegy az ülésterembe. Alig fél perccel később kiviharzik, "mégsem ez az" felkiáltással, majd bepróbálja a következő függönyt. Mivel azóta nem láttam, valószínűleg megtalálta a helyét.

  • Az új képviselők nagy izgalommal, több-kevesebb sikerrel keresték helyüket a házban.

  • Vona Gábor most már igazán levetkőzhetne.

    "Vona Gábor felőlem pizsamában is járhat a Parlamentbe, ha az nem látszik a zakója miatt" - reagált Lendvai Ildikó a folyosói pletykára, miszerint Vona Gábor úgy jött a tiltott gárdaegyenruhában, hogy arra rávette az öltönyét. A szocialista képviselő szerint Sólyom László teljesítette a kötelességét, amikor elítélte a gyűlöletbeszédet és „felhívta a szélsőjobbos párt figyelmét, hogy a mentelmi jog sem adhat kibúvót számukra a demokratikus normák alól."

    Ugyanakkor Sólyom csak egy egyszerű állampolgár volt Lendvai számára, amikor „örvendezett az egykori kormánypárt bukásán." „Ezt Sólyom László magánvéleményének fogom fel."

     

  • Mindenki támogatja a Magyar Országgyűlést.

    Abban a pillanatban, amikor megalakult az új országgyűlés, a Parlament felett elállt az eső, és kisütött a Nap. Konkrétan.

  • A nap legfontosabb kérdésére megvan a válasz.

    19hi
    A Jobbik elnöke gárdistamellényben tette le a képviselői esküt, szívén az árpádsávos pajzzsal, hátán az oroszlánnal. Vonát mostantól védi a mentelmi jog. A szocialisták homokba dugták a fejüket.
    16hi
    Fotó: Huszti István

     

  • Kik ezek a narancssárga ingesek?

  • Az első és a második nem.

    Az új parlament az első szavazáson máris meglepetéssel szolgált, a Fidesz frakciója elutasította Szigeti Péternek, az Országos Választási Bizottság elnökének beszámolóját. Hogy ez mit jelent, arról fogalmunk sincs, de Szigeti Péternek nem jósolunk nagy jövőt. Ezután már nem volt meglepő, hogy Varga Zoltán önkormányzati miniszter beszámolóját is elutasították, de ő amúgy sem maradhatna miniszter. Az ellenzék mindkét beszámolóra igennel szavazott, kivéve az LMP-s Kaufer Virágot, aki Szigetire nemet nyomott.

  • Miklós vagy Ernő? Vagy Lajos?

    Miután a parlament leszavazta a választásokról szóló beszámolókat, az előre megírt szövegből dolgozó Horváth János köszönetet mondott "a választások sikeres lebonyolításában" résztvevőknek. Vona Gábor
    továbbra is mellényben ül, a szocialisták továbbra sem néznek felé. Horváth János időközben lemiklósozza Mesterházy Attilát. Hiába, egy jó házelnök tudja, mikor kell egy poénnal oldani a feszültséget.

  • Még mindig Miklós.

    Horváth még mindig feszültséget érezhetett, mert egy remek ismétléses poénnal Lehetamás Politika néven mutatta be az LMP frakcióját. A pártot egyébként egyik képviselőjelöltjük, a kazincbarcikai Király Bálint is mindig így nevezte.

  • Esik az eső, fúj a szél.

    Ha egy házat úgy kell felújítani, hogy közben kívül orkán erejű szél tombol, az nem könnyíti meg a munkát, de nem is teszi reménytelenné azt - mondta Varga Mihály, a költségvetés helyzetét feltáró bizottság vezetője azzal kapcsolatban, milyen esélyeket lát a hiány elengedését célzó tárgyalások sikerére az IMF-el és az EU-val. Mint mondta végső jelentésüket augusztusra tehetik le, de valamikor május végén-június elején egy részjelentést letesznek az asztalra, a kormányzati munkát segítendő, illetve annak érdekében, hogy a szélesebb nyilvánosság is pontosabb képet alkothasson a gazdaság valós helyzetéről.

  • Az élet nem fenékig tejfel, ez is egy nagy igazság.

    Láthatóan megszeppenve vonultak be a parlamenti ülésterembe az MSZP képviselői.

  • Nem lennénk most Vona Gábor helyében. Ez bizonyára kölcsönös.

    Sólyom László minden eddiginél keményebb hangvételű közleményt adott ki, miután Vona Gábor gárdamellényben tette le esküjét. "Minden országgyűlési képviselőnek be kell tartani a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról. A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. Ez a méltatlanság azonban visszahull őrá, s midnenestül a múlthoz sorolja őt. Ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben. Ha a jogszabályok értelmezésére és kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz a parlamentben, amelyet hatalmas választói többség elvetett, mikor a rendet, a normák betartását és az ügyeskedés végét követelte" - fogalmaz a közlemény.

  • Mellény makes the world go round.

    Az MSZP-frakció tudatosan fordított hátat a Jobbiknak az eskütétel alatt, ezzel akarta jelezni, hogy elfogadhatatlannak és méltatlannak tartja, hogy Vona Gábor gárdamellényben tett képviselői esküt, mondta Mesterházy Attila frakcióvezetője közvetlenül az eskütétel után tartott sajtótájékoztatóján. Felrótta a Fidesznek, hogy kétharmados többségével nem tett ez ellen semmit. Ahogy megalakul a házbizottság, javasolni fogja a négy demokratikus pártnak, hogy nyilatkozatban ítéljék el Vona viselkedését, és kezdeményezni fogják a vonatkozó jogszabályok módosítását. "Ami a házon kívül tilos, az a házon belül is az legyen", mondta Mesterházy.

    HI  0993j
    Fotó: Huszti István
  • A gárdamellényen háborodott fel az antirasszista emblémát is viselő frakció.

  • A központi stúdió élesen elhatárolódik ennek a bejegyzésnek a címétől.

    Az LMP, a Jobbik és az MSZP egységesen megszavazta Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnökének beszámolóját a választás lebonyolításáról. Azaz mégsem egységesen, mert az LMP-s Kaufer Virág mellényúlt. Megkérdeztük az új képviselőt, hogy hogyan történhetett ez meg? "Életében most először szavaztam, mellényúltam" – mondta.

  • Hogy fog kijönni ebből a slamasztikából?

    Ellentmondásosnak tartja az LMP-s Szabó Tímea, hogy Vona Gábor úgy esküdött fel az Alkotmányra és a jogszabályok betartására, hogy közben gárdamellényt viselt, amivel jogszabályt sértett.

  • Megszokol vagy megszököl?

    Bár az LMP megpróbálta kijárni magának, hogy ne a Jobbik mellett legyen a helye a parlamenti patkóban, próbálkozása nem járt sikerrel, az ötpárti egyeztetésen a fideszes Lázás János a mandátumuk számának megfelelő alázatra szólította fel a pártot. Az LMP-sek azt mondták, még szokják a helyzetet, hogy jobbikos padtársaik vannak.

  • Jönnek, és megeszik a nyugdíjasok kenyerét.

    Semmi változás nem lesz az eddigi helyzethez képest: az szavazhat, aki magyar állampolgár és állandó bejelentett lakhelye itt van - mondta kérdésünkre a fideszes Révész Máriusz. Ezt egyébként a választójogi, és nem az állampolgársági törvény szabályozza. A változásoktól rettegők a kettős állampolgárság várható fideszes megadásába belelátták, hogy olyan milliók kapnak az állampolgárság mellé választójogot, akik biztosan a Fideszt támogatják majd emiatt, ezért ezer évig ugyanez a kormány marad. Révész ehhez képest elmesélte, hogy szavazni ezentúl is pont olyan feltételekkel lehet, mint eddig. Az pedig életszerűtlen, hogy tömegek jelentkezhessenek be kamu módon idegenek lakásába.