Az MSZP nem vár tovább Wieszt-ügyben

2010.05.30. 10:55 Módosítva: 2010.05.30. 13:55
Az MSZP országos és budapesti elnöksége kezdeményezi Wieszt János párttagságának felfüggesztését, és arra is felszólítja a XI. kerületi MSZP-frakcióvezetőt, hogy mondjon le önkormányzati mandátumairól. A XI. kerületi jogi bizottság igazságügyi értékbecslővel vizsgálná ki a kerületi ingatlaneladásokat.

Az MSZP szükségesnek tartja, hogy Wieszt János a közvélemény előtt és a hatósági eljárásban is meggyőzően tisztázza magát, ennek bekövetkeztéig az országos és a budapesti elnökség kezdeményezi a politikus párttagságának felfüggesztését, és felszólítják arra is, mondjon le önkormányzati mandátumairól, írta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és Burány Sándor, a párt budapesti szervezetének elnöke közös közleményében.

Felkérik a kerületi szervezet etikai és egyeztető bizottságát, valamint a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának etika és egyeztető bizottságát, hogy "tegye meg a szükséges lépeseket".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást, miután a Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt feljelentette a szocialista Wieszt Jánost. A Fidesz helyi szervezete szerint Wieszt kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít, ezen az látszik, hogy a szocialista politikus, aki a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának is az elnöke, egy borítékot vesz át.

Lendvai Ildikó már korábban jelezte, ha Wieszt vasárnapig semmilyen meggyőző választ nem ad az ellene felhozott vádakra, akkor kezdeményezik párttagsága felfüggesztését. Wieszt szombaton kijelentette, hogy nem mond le, és tovább harcol az igazáért.

Lendvai vasárnap azt mondta, hogy ha Wieszt nem mond le kerületi és fővárosi önkormányzati mandátumáról, akkor az illetékes szervezeteknek módjuk van arra, hogy kizárják a frakciókból. Mint mondta, nem egyeztetett külön Wieszt Jánossal, a kerületi MSZP-szervezet tárgyalt a politikussal.

Wieszt korábban azt mondta, hogy a videó teljes mértékben manipulatív, szerinte azt megvágták, ezért azt javasolta, hogy szakértővel vizsgáltassák meg. Azt állította, hogy a felvételen valójában egy 2,2 millió forintos kölcsön átvételének lebonyolítása látható. Azt mondta, hogy a kölcsönügyletről egy okirat is készült, és bemutatott egy szerinte erről szóló, kézzel írt dokumentumot.

Wieszt párttagságának esetleges felfüggesztése érzékenyen érintheti a szocialista vezetésű XI. kerületi önkormányzatot, valamint az informális koalícióban működő MSZP-SZDSZ-es többségű Fővárosi Közgyűlés működését is, mert mindkét testületben egy fős többsége van a politikai vezetésnek.

Vizsgálatot indítanak

Igazságügyi értékbecslőt kérnek fel a XI. kerületi ingatlanügyek vizsgálatára, hogy kiderüljön, az értékesített ingatlanokat a jogszabályoknak megfelelően adták-e el, jelentette be Schneller Domonkos, a XI. kerületi képviselő-testület jogi bizottságának fideszes elnöke.

A jogi bizottság által kezdeményezett vizsgálat a Wieszt-ügy kirobbanása kapcsán azt vizsgálja, hogy voltak-e olyan ingatlanok, amelyeket áron alul értékesítettek, "tehát elképzelhető-e az, hogy más ügyekben is történhetett valamiféle korrupció" 2007 óta. A jogi bizottság megvizsgálja az adásvételi szerződéseket, a kiutaló határozatokat, az eladásra kijelölő határozatokat és az adásvételek értékeit is. A testület minden pénteken tanácskozik majd, hogy kiderítse, a több tucat érétkesítésből mennyit adtak el "mélyen áron alul".

Schneller arról is beszélt, hogy egy vállalkozó márciusban a mobiltelefonján megmutatott neki egy néhány másodperces videofelvételt, amelyen látható, hogy "egy ember zacskót vesz át". Az üzletember állítása szerint ezen a felvételen Wieszt János pénzt vett át. A fideszes képviselő felajánlotta segítségét, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a nyomozó hatóságokhoz, ám azóta nem is találkoztak. Mint mondta, nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy azon a videón Wieszt Jánost lehetett-e látni, mert nagyon rossz minőségű volt a felvétel.